Ukens vin
Denne herlige rødvinsboksen kommer til å glede langt utover høsten
Foto: (Marte Eyde Kjuus)

Denne herlige rødvinsboksen kommer til å glede langt utover høsten

Den har saftigheten som trengs for å nytes mens det fortsatt er lunt i været, og struktur nok til å følge en mer høstlig meny. Så er den laget av en av Piemontes dyktigste vinmakere.
Aase E. Jacobsen
20 August 2019 - 13:45
  Foto: Marte Eyde Kjuus

Fratelli Viticultori Langhe Rosso 2017 er leskende og saftig med lett bitt og en parfymert jordsmonnsaktig karakter. Det kan den takke nebbiolodruen for som utgjør 50 prosent av blandingen. Resten av miksen består av de to andre mest typiske druene for rød piemontevin, nemlig barbera og dolcetto.

Druematerialet kommer fra vinmarkene til den familieeide produsenten Fratelli Abrigo. De har til sammen 27 hektar fordelt på flere adresser i Langhe som er navnet på den større regionen som samler så vel Barolo, Barbaresco, Alba og Astis vinmarker.  

Abrigo holder imidlertid til i ytterkanten av Diano d’Alba, 12 kilometer sør for Alba. Diano er en av sju DOC/DOCG-er for dolcetto og fikk den høyeste betegnelsen i 2010. I tillegg til Diano finnes de to andre Dolcetto DOCG-er, nemlig Dogliani og den noe mindre kjente Ovada.

Diano ligger midt mellom Barolo og Barbaresco og dekker 300 hektar vinmarker ved 300 m.o.h. og over. Siden dolcetto modner så mye tidligere enn nebbiolo, dyrkes den ofte i de høyereliggende vinmarkene hvor nebbiolo strever med å bli moden. Det hjelper også til å gi den normalt syresvake dolcetto bedre friskhet. Vinn-vinn med andre ord. 

Denne østlige delen av Barolo byr også på vakkert landskap.

I november lanseres Abrigos Diano d’Alba Dolcetto i en kategori som så langt er svakt representert på polet. Utfra hva dolcettoelementet har bidrat med til boksen, er det grunn til å glede seg.

Se utvalget av Dolcetto Diano d'Alba på polet

Fersk dolcetto rett fra tanken.

Inntil videre må vi nøye oss med boksen, og det som er spesielt med den er ved siden av at den kun finnes i Norge, er at den er laget som et samarbeid mellom den høyt ansette vinmakeren Gian Luca Colombo, Daniele Gaia og den norske importøren. Gian Luca er sjefen til Daniele i vinkjelleren til Réva, en av de nyere storsatsningene i Langhe som startet opp i 2013 på initiativ fra Miro, en tsjekkisk businessmann. Vinkjelleren ligger i San Sebastiano i Monforte d’Alba og inkluderer så vel en restaurant kalt Fre, som et golf- og spahotell, begge med like høye ambisjoner som det som lages i kjelleren.  

Se vinene fra Réva på polet her

De mest berømte vinparsellene ligger imidlertid ikke i Monforte, men derimot i kommunen Novello som Ravera, men de har også parseller i Lazzarito i Serralunga og Cannubi i Barolo. Det skyldes at vinmarkene rundt vinkjelleren tilhører dels et lavere kvalitetsnivå innen Barolo og dels at de er plantet med barbera og dolcetto samt også sauvignon blanc og gris som jeg fikk smake under mitt besøk sist desember. En veldig uvanlig hvit piemonteser (kalt Grey), men like fullt en svært vellaget vin.

Fratelli Abrigo er en typisk representant for familieide vingårder i området.

Men Gian Luca er nok mest kjent i Norge for vinene han lager sammen med kona, på vingården Segni di Langa, de er i en helt annen mer naturnær stil, men hvilket dokumenterer hvilken allsidig vinmaker han er.

Les mer om Gian Luca og Segni di Langa her

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her