UKENS VIN: Denne vinen trenger ikke julepynt
Ukens vin

Denne vinen trenger ikke julepynt

At ukens vin er for god til å være sann, er ikke en klisje. Den har demonstrert samme høye kvalitet i år etter år og med råvarer som er langt dyrere viner verdig.

Baltasar Garnacha Viñas Viejas 2014 er en usedvanlig fyldig og god vin til 139,90. Den har både god nok frukt, syre- og tanninstruktur til å tåle fete kjøttretter som dem vi spiser akkurat nå i desember. Samtidig som den smaker veldig godt i et romslig glass foran peisen eller i godstolen med en bok. Det kan også trengs i disse for mange hektiske førjulstider. Når det en gang om ikke altfor lenge blir lysere og varmere i været, vil den gjøre en veldig god jobb til grillmaten.

Gamle vinstokker.

Bak denne vinen står et kooperativ, San Alejandro, som har til sammen 1100 hektar tilgjengelig, i det litt øde området Calatayud, omtrent midt mellom Barcelona og Madrid. Baltasar Gracian er en av merkevarene de jobber med, og den er kalt opp etter områdets store sønn, forfatteren og filosofen med samme navn. En annen merkevare er Las Rocas som også har vært i slag i Norge.

Bra år for syrefriskhet

Felles er at druene kommer fra svært høytliggende vinmarker, 800-1000 m.o.h., med gammelt plantemateriale. For ukens vin er det snakk om 60 til 80 år, hvilket er mye for en såpass billig vin. Det er altså ikke kvaliteten som er årsaken at den er så billig. Derimot utelukkende at den kommer fra et område som ennå ikke har høstet alle gevinster av arbeidet som legges ned. 

 

Dette har da også norske vinelskere allerede forstått, for denne vinen ligger høyt oppe på salgsstatistikken for spansk vin. Og den var ukens vin hos oss for snart tre år siden, den gang i 2011-årgang. 2014 ligger altså ikke noe tilbake. Druene ble ifølge kooperativets vinmaker Juanvi Vicente Alcañiz, høstet tidlig. Og tidlig her oppe i høyden og med så gamle planter, og ikke minst med den sentmodnende druesorten garnacha, betyr midten av oktober.

 

Snø er vanlig i Calatayud.

2014 kjennetegnes også ifølge Juanvi av den laveste pH-en på 10 år. Garnacha/grenache har vanligvis en ganske lav pH, men så lav som 3,2 er ikke vanlig. Lav pH er enkelt forklart det samme som høy syre i den endelige vinen, og det kjennes igjen i den uttalt leskende munnfølelsen.

Politisk korrekt nok?

Selv om 2014 var en noe kjøligere årgang enn normalt, ga det likevel druer med godt alkoholpotensial, nærmere bestemt 15 prosent. Så nyt den gjerne i litt mindre doser om du drikker den utenom måltidet.

Fra samme sted kommer en treliters boks med det underfundige navnet El Politico. Det er ikke en vin som er laget på bestilling for årsmøtet i SV eller AP, men derimot en vin som er kalt opp etter Baltasar Gracians viktigste verk, El Politico fra 1640 som er en form for bevisførsel for at Fernando El Catolico var den største monarken Spania hadde sett. Om han hadde likt vinen, må vi anta, for den er både rund og fyldig – og en vellykket vin i dette formatet.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Baltasar Garnacha Viñas Viejas 2018

Produsent:
Bod. San Alejandro
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Calatayud
Pris:
149,90 kr
Varenummer:
2088801
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Bod. San Alejandro El Politico 2015

Produsent:
Bod. San Alejandro
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
2.000l
Land:
Spania
Område:
Calatayud
Pris:
312,90 kr
Varenummer:
6865006
84 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen