Ukens vin
Har du ikke oppdaget chardonnay fra Jura før, er det nå du skal prøve - og gjerne den andre spennende vinstilen fra samme område

Har du ikke oppdaget chardonnay fra Jura før, er det nå du skal prøve - og gjerne den andre spennende vinstilen fra samme område

For til en så gunstig pris som 159,90 kroner har denne superpopulære vinstilen aldri vært tilgjengelig før.
Aase E. Jacobsen
17 Mars 2020 - 13:45
 

Og Maire Grand Minéral Côtes du Jura Chardonnay 2018 er et virkelig godt uttrykk for både drue og område den lave prisen til tross. Det betyr både grønt eple og mineraler, god frukt og syrlighet, samt balansert alkohol.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

En vin som har mer kropp enn eksempelvis rimelig chablis og bedre struktur, altså tørrere og friskere, enn mange andre rimelige burgundere.

Et supert følge til så vel sjømat som vegetar.

Bak denne vinen står en for Norge ny produsent, Domaine Henri Maire, fra en familie som har røtter i Juras vinmarker siden 1632. Vinhuset som holder til i Arbois, markedsføres som eneste Jura-hus under paraplyen til Boisset som er kjent for produsenter som Domaine de la Vougeraie, J. Moreau og Louis Boillot.

Arbois-vinmarken som heter Montfort og som er et "varemerke" tilhørende Domaine Henri Maire.
 

Dette er rimeligste vin fra Maire, og et fint startpunkt for å utforske Jura. For selv om chardonnayene fra dette området er solide saker, er det nå en gang savagnin som er områdets juvel. Men det er en litt annen karakter enn chardonnay. Savagnin er mer aromatisk og ofte med større alkoholpotensial. Derfor har Maire Grand Minéral Côtes du Jura Savagnin 2018 innslag av blomster og urter på toppen av fyldig frukt og god syrestruktur. En vin som tåler mer smak i maten og som har et godt lagringspotensial, i hvert fall 8 år.

Men det er savagnin med flor som er Juras mest karakteristiske vinstil, også kjent som vin jaune, som har en rekke strenge krav til lagring (minst seks år under florlaget) samt ikke minst flaskeform og -størrelse (62 cl).

Se utvalget av vin jaune på polet

Les mer om denne vinstilen og Jura-området her

Vinene som ikke skal ha florkarakter modnes i ståltanker.

Det finnes en del avarter eller variasjoner over samme tema, som Maire Grand Héritage Côtes du Jura Savagnin som er en blanding av klassiske vinmakingsmetode som for Grand Mineral og 30 prosent modning i fat med florlag. Dette laget består at aktive gjærsopper som oppstår og holdes i live ved at fatene ikke fylles opp underveis, som er normalen.

I disse fatene får gjærsopplaget kjent som flor utvikle seg. Det gir vinen karakter samtidig som det beskytter mot oksidasjon, i hvilken grad avhenger av tykkelsen som igjen avhenger av temperatur og fuktighet.
 

Denne vinen  tilbringer bare 8 til 12 måneder under dette florlaget, det vil si i gjennomsnitt, for den fatlagrede delen av vinen er en blanding av flere årganger, såkalt solera, hvilket også bidrar med kompleksitet. Den forholdsvis korte tiden under flor gjør at florkarakteren blir dempet sammenlignet med eksempelvis vin jaune, men at du kjenner de karakteristiske tonene av gjær, salt, nøtter og krydder. Resultatet er en flott vin og en veldig god introduksjon vin denne for Jura unike tradisjonen.

Det er dessuten en veldig god matvin som fungerer perfekt til smaksrike sjømatretter og smaker himmelsk til retter inspirert av Jura-klassikeren kylling med morkelsaus.

Merk vinen som favoritt og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Nærheten til Alpene gjør Jura til et område med kjølig klima og med en dertilhørende fare for frost.

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid
Dagens rett

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid

Det gjør ingenting om du beregner for mye lutefisk når restene kan bli noe så godt som denne ertesuppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her