Ukens vin
Her får du beviset for dette spanske områdets evne til å by på stadig nye røverkjøp

Her får du beviset for dette spanske områdets evne til å by på stadig nye røverkjøp

Ikke bare denne, men også to andre knallgode vinkjøp fra en og samme produsent og Jumilla i den sørøstlige delen av Spania.
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2019 - 19:45
 

Time Waits For No One 2017 er nok den som kommer til å vekke mest oppmerksomhet på matbordet. I første omgang på grunn av etiketten – dødninghoder har fortsatt stor effekt på folk – men forbindes ikke lenger med samme giftadvarsel som før i tiden. Derimot en god porsjon kulhet. Og det er det produsenten ønsker å formidle «tiden venter ikke på noen, så nyt mens du kan».

Men vinen i flasken er dødsseriøs. Monastrelldruene er høstet for hånd og de er sortert både i vinmarken og i vinkjelleren. Det er ofte nødvendig for druene modner ujevnt på monastrellklasen. Hvis de umodne druene ikke fjernes vil de sette sitt (negative) preg på smaken.

Monastrelldruen er så kjøttfulll som den ser ut som, men den har ofte umodne druer på samme klase, og de bør fjernes for best mulig vin, noe som ikke alle gjør.

Den malolaktiske gjæringen samt modningen finner sted i amerikanske eikefat. Det har gitt en vin med veldig god bærfruktighet, fint krydder- og jordsmonnspreg og en lang herlig ettersmak. En vin som bare dør etter å få vist seg fram på neste grillfest, men som også gjør jobben med forseggjorte innendørsmåltider.

 

Lillebror Finca Bacara 3015 Monastrell 2016 som er laget av økologisk dyrkete druer, koster litt mindre og har en litt kortere reise gjennom vinkjelleren, bare to måneder i amerikansk eik mot 12 måneder for den andre. Det utgjør i alle fall deler av prisforskjellen. Denne rimeligste røde fra Finca Bacara dokumenterer nok en gang hvor solid den er.

Her kan du lese om sist den stod på menyen

 

Yeya Moscatel Chardonnay 2017 fra samme produsent er altså hvit, og en svært så morsom vin med god fylde og masse aromaer uten at den blir voldsom. Derimot frisk nok til å fungere til både fete, røykte og krydrete retter.

En litt uvanlig chardonnay takket være de 10 prosentene med moscatell, som konkurrerer i klassen «den perfekte sommervin for norske forhold».

Hvitviner er sjelden kost i Jumilla som er monastrellregionen nummer en i Spania. Jumilla byr nemlig på perfekte forhold for denne varmekjære druen.

Vinmarkene som gir druer til ukens viner er blant de høyeste i Jumilla.

At Finca Bacara oppnår så gode resultater med hvitvinsdruer, skyldes at vinmarkene deres ligger ved 900 m.o.h som er noe av det høyeste i hele Jumilla. Her er det større forskjell mellom dag- og nattemperaturene som er positivt for syreutviklingen. Det kalkholdige jordsmonnet bidrar også i samme retning.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her