UKENS VIN: Her får du like imponerende kvalitet i boks som i flaske
Ukens vin

Her får du like imponerende kvalitet i boks som i flaske

Det blir derfor hipp som happ om du velger den ene eller andre løsningen.

 
  Foto: JuanCanicio

Forskjellen på boksutgaven Bod. Olivares Altos de la Hoya Ungrafted Old Vines 2018 og flaskeversjonen Olivares Altos de la Hoya Pie Franco Monastrell 2017 er primært årgangen, for begge byr på fyldig fruktighet, super konsentrasjon og godt terroiravtrykk.

Dette er siste ukens vin-sak som blir tilgjengelig uten betalt abonnement 

Fra neste uke må du ha abonnement for å lese disse sakene. Det bestiller du her

Når det kommer til tilfellet 2017 og 2018, er årgangen ikke ubetydelig, siden 2018 var en slik unormal årgang for Jumilla DO, vinregionen som ligger i det sørøstre hjørnet av Spania. Mer regn og senere innhøstning enn gjennomsnittet gjør at 2018 og 2017 nærmest blir motsatser. 2017 på sin side var både rekordvarm og rekordtidlig og med lavere syrer enn i 2018. Det kan også avleses i form av 0,5 prosent lavere alkohol og større friskhet for boksutgaven.

Pascual Olivares er vinmaker.

Men konsentrasjonen har begge utgavene til felles. Og den stammer håndplukkete druer fra gamle upodete planter som vokser i vinmarker ved 825 m.o.h.. Her, i den høyestliggende nordligste delen av Jumilla DO, har Bodegas Oliveras 275 hektar, og høyden bidrar med større forskjell mellom dag- og nattemperatur som sikrer syreutviklingen, noe som er positivt i dette normalt varme klimaet. Når hoveddruen er monastrell, er mye solvarme av det gode, men det kan selvsagt bli for mye. Disse vinene holder 14-14,5 prosent alkohol, så de har fått sin dose av sol, men takket være 10 prosent grenache, lettes inntrykket noe.   

Dette er gjærsoppene på druene som sørger for at gjæringen skjer naturlig.

De gjæres med druenes egne gjærsopper og modnes i seks måneder i en miks av mindre fat og 60 hl eikeliggere, og bare en liten andel ny eik. Det bidrar til å åpne opp vinen før den tappes, og det hjelper helt klart for en vin med så høy konsentrasjon som denne. Boksvinen skal du nyte nå i høst, men flasken kan du med fordel legge til side noen år. Dens beskjedne pris til tross, så holder den garantert lenger enn 4-5 år, som var min første innskytelse da jeg smakte flaskeutgaven første gang for ett år siden. Men start gjerne med det. Monastrell er bedre kjent som mourverde i Sør-Frankrike hvor den bidrar sterkt til Bandol-vinenes renomme som svært lagringsdyktige viner, så det er ingen grunn til at ikke denne skal leve opp til druesortens potensial.

Disse 6000 liters eikeliggerne brukes i tillegg til mindre fat av fransk eik. Foto: Miguel Bolanos
Med 275 hektar håndterer Olivares en stor mengde druer, men til ukens viner er det druer fra de 110 hektarene med eldgamle vinstokker som brukes. Foto: Miguel Bolanos

Bodegas Olivares’ historie går tilbake til 1930, men det var først fra 2000 at de begynte å satse på virkelig kvalitet gjennom Altos de Hoya-porteføljen. Blant de 275 hektarene er det 110 hektar med gamle upodete vinstokker som brukes i Altos de la Hoya-vinene. Takket være det sandholdige jordsmonnet, og isolasjonen til denne delen av Jumilla, kom aldri vinlusa hit.

En slik historisk arv er selvsagt av stor verdi, men også kostbar å vedlikeholde. For når en plante dør, og det skjer selvsagt med noen som er godt over hundre år, bruker de en metode som er langt mer ressurskrevende enn å erstatte den med en helt ny plante. Metoden går ut på å ta en grein fra naboplanten og stikke den ned i jorda hvor den døde planten stod. Det tar selvsagt lang tid før denne planten kan gi frukt av samme kvalitet som de andre, men den har på denne måten med seg hele DNA-et fra vinmarken.  Og det er dette DNA-et du kan smake i disse vinene.

Se alle vinene fra Olivares

Dette er et eksempel på hvordan DNA-et viderebringes i en ny plante.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Bod. Olivares Altos de la Hoya Ungrafted Old Vines

Produsent:
Bodegas Olivares
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
3.000l
Land:
Spania
Område:
Jumilla
Pris:
499,90 kr
Varenummer:
12080706
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Olivares Altos de la Hoya Pie Franco Monastrell

Produsent:
Bod. Olivares
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Jumilla
Pris:
169,90 kr
Varenummer:
11153801
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen