Mourvèdre grand cru

Bandol er appellasjonen hvor mourvèdre har fått anledning til å briljere lengst.
Aase E. Jacobsen
17 Januar 2006 - 14:19

Det er ikke uten grunn at vinene fra Bandol alltid har hatt en høy stjerne i Provences vinkart. Og den grunnen heter mourvèdre. Til forskjell fra resten av Provence har nemlig mourvèdre fått beholde en dominerende rolle i drueblandingnen, minst 50 prosent i følge loven, og i mange av de beste vinene er den langt høyere. I Bandol får druens iboende animalske karakter komme fullt til uttrykk uten at stilen blir rustikk og uelegant. Tvert imot. Dessuten er klimaet varmt nok til at druen modner perfekt.

De beste vinmarkene ligger i relativt bratte sørvendte skråninger med god ventilasjon fra Middelhavet som ligger noen kilometer unna. Vinstokkene vokser i skrinn leirholdig kalkjord. Selv om det regner mer her enn i Murcia, er leirinnslaget godt å ha siden det holder på fuktigheten i den tørreste delen av vekstperioden. Dessuten bidrar leire til en mer kompakt stil med gode tanniner, og det er altså hemmeligheten bak Bandols priviligerte stilling til Provence-vin å være.

Bandols lagringspotensial er imidlertid ikke veldig langt. De fleste vinene har godt av minst tre års lagring før de nytes. Først og fremst for at tanninene og det karakteristiske bitterpreget skal mykne. Dessuten kommer mourvèdres sekundæraromaer i form av lær eller sågar stall, urter, krydder og runde bærprakt til overflaten.

I øyeblikket er det tre Bandol-viner i fullsortiment på polet, og det må være rekord. Den yngste rent smaksmessig er Domaine Lafran-Veyrolles 2003 (20871) som er en veldig god representant for en ung Bandol rent pedagogisk. Her er mye røde og mørke bær, både bitre og søte (krekling og blåbær) samt vanilje og urter. I smaken sparker den skikkelig fra med god bitterhet og tanniner men den gode saftigheten holder seg på tvers av tanninene og gir en bærpreget finish med et snev av animalskhet. I øyeblikket trenger den en del fedme i maten, gjerne rødt kjøtt eller også lettere vilt med god fet saus. Det kan dessuten lønne seg å dekantere den. Eller legge den i kjelleren de neste ett til to årene. Den vil utvikle seg videre i minst fem år fra nå.

De to andre Bandol'ene er langt modnere. Domaine de l'Olivette 2003 (20073) er sin unge alder til tross nærmest drikkeklar selv om den fint tåler et par år til. Den er imidlertid en veldig deilig og anvendelig matvin i dag. Den myke sødmefylte starten lyver litt siden den har fine tanniner i bakhold. Den er vesentlig mer animalsk og det bør få konsekvenser for matfølget. Nydelig til elg eller reinsdyr med kremet saus.

Den eldste vinen Domaine La Suffrene 2000 (20495) er enda mykere men ennå ikke ferdig. Det modne bærpreget, den gode saftigheten og det lille tanninbittet gir en veldig behagelig munnfølelse. Den må imidlertid ikke ha like mye fedme i maten som de to andre. Fasan på viltsiden eller lam på den tamme passer veldig godt. Dessuten er den på grunn av den modne karakteren velegnet til ost.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her