Ukens vin
Prøv noe helt nytt og knallgodt fra Argentina

Prøv noe helt nytt og knallgodt fra Argentina

Rødvin uten svoveltilsetning må sies å være en revolusjon fra et vinland som ikke er mest kjent for å tenke i disse baner. Og resultatet er knallbra.
21 April 2020 - 14:45
 

Bousquet Virgen 2019 er en virkelig herlig rødvin, saftig og fersk med flott syrlighet og fint tanninbitt. Den kommer til å sette neste grillstunt på hodet – uansett om det bare er du og dine aller nærmeste til stede.

Dette er Argentinas aller første (rød)vin uten svoveltilsetning. Og det har gjort at du får den aller reneste og pureste inntrykket av drueblandingen malbec, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc og syrah, som betyr hele spekteret av mørk syrlig frukt.

- Jeg mener økologisk dyrking er viktig for framtiden, ikke bare for miljøet, men også for vinene, ved at vi kan lage dem uten tilsetninger og manipulasjon, forteller Rodrigo Serrano, sjefsvinmaker for Domaine Bousquet.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Vin uten svoveltilsetning er en måte å vise at det er mulig på. – Jeg fikk eierne med på dette prosjektet som betød at vi ville være først i Argentina med en slik vin, forklarer han. 

For første årgang som var 2018, laget han 20.000 flasker som ble raskt utsolgt. Med 2019 har de økt til 200.000 liter som er årsaken til at den kan selges til en så gunstig pris på det norske markedet.  For det er selvsagt en viss risiko forbundet med å sende en vin uten noen svoveltilsetning rundt halve kloden.  

Denne vinen er imidlertid ikke bare et stunt, for Bousquet er en produsent som kombinerer størrelse med økologi og bærekraft. De disponerer 240 hektar med økologiske vinmarker og er derfor størst i Argentina på dette området. Økologisk dyrking utgjør under 2 prosent av vinmarksarealet i Mendoza, og det til tross for at økologisk dyrking er så å si risikofritt i argentinske vinmarker all den tid de fleste ligger i det som per definisjon er en ørken. Dermed unngås plantesykdommer som er knyttet til fuktighet.

Her kan du lese mer om de få argentinske produsentene som velger øko 

At 75 prosent av de økologiske vinene fra Argentina eksporteres, forteller at dette er en etterspørsel styrt av ytre forhold, men også at den kommer til å øke i framtiden.

Denne produsenten tenker også alternativt

Bousquet holder til i Gualtallary i Uco Valley ved 12-1300 m.o.h.. Gualtallary som snart blir et offisielt underområde (GI), var tidligere mest kjent som (det større området) Tupungato. Franske Jean Bousquet oppdaget området på en ferietur i 1990, men det var først i 1997 at han kjøpte framtidig vinmarksareal her. Det skulle gå enda noen år til før virksomheten var i gang. Siden 2011 er det datteren Anne og ektemannen som driver Domaine Bousquet. Områdets attraktivitet er knyttet til høyden over havet som gir bedre friskhet i druematerialet samt det kalkholdige jordsmonnet som er mer påvirket av nærheten til Andesfjellene enn hva tilfellet er i den historiske delen av Mendoza.

Les mer om Uco Valley og potensialet

Bousquet har så stor tro på Virgen-prosjektet at de har isolert en egen del av produksjonsfasilitetene for denne vinstilen. – Med en vin uten svovel må vi være ekstra forsiktige med oksygeneksponeringen, og flytte den minst mulig under framstillingen, forteller han.

 

Det betyr at den kun har sett innsiden av ståltanker og tappet direkte.  

Sist fredag var det verdens malbecdag, den ble naturlig nok feiret i langt roligere former enn normalt. Om du glemte hvilken dag det var, er det slett ikke for sent, du kan ta det igjen allerede i dag. Fra samme produsent finnes det nemlig en veldig god malbec i basisutvalget og 180 butikker, Bousquet Gaia Malbec 2018 - en ung og saftig fersk og druetypisk vin som kommer til å kaste glans over måltidet sin ringe pris til tross.

 

Gaia-serien startet som en blandingsvin, men den som finnes i Norge en ren malbec. Gaia er Bousquets mellomnivå hva kvalitet angår, og ligger der hvor også Bousquet Malbec Reserve 2018 befinner seg. Begge får druer fra samme vinmarker. Forskjellen på de to vinene når det kommer til vinmaking er at Gaia er spontangjæret og har fått 30 prosent hele klaser, som har gitt en litt annen struktur, noe fastere og ferskere, og ikke like myk og innsmigrende som reserve-en. Men begge har den samme rene syrlige mørke bærfruktigheten og velintegrerte eikepreget takket være liten andel ny eik.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ut å reise i høstferien: Fra denne kjelleren kommer en svært vellagret vin til en veldig god pris
+
Tester
36 nyheter i taxfreehyllene høsten 2022
Forsiden akkurat nå
Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak
Dagens rett
Tagliatelle med hvit geitost og soltørkede tomater

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak

Glad i pasta? Da er dette en rett for deg. Med soltørkede tomater, basilikum og hvit geitost etter hva du liker, blir mandagsmiddagen både spennende og smaksrikt. Og helt uten kjøtt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her