Guide

Oppskrifter jordbær 

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter
Foto: (FamVeld)

Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter

Jordbær får vi ikke nok av nå mens sesongen er på topp. Prøv en av disse oppskriftene med sommerens sunneste i hovedrollen.
01 Juli 2025 - 07:06

Jordbær er ikke bare fantastisk godt og en velkommen ingrediens i matlagingen. De røde bærene er i tillegg noe av det sunneste du kan spise. De lubne godbitene kan senke kolesterolet, øke potensen og bidra til "evig ungdom".

Mange bruksområder
Madame Tallien, en av de mer prominente kvinneskikkelser ved keiser Napoleons hoff, ble berømt fordi hun badet i frisk jordbærjuice.

Til hvert bad trengte hun ikke mindre enn 11 kilo bær. Det er vel unødvendig å si at damen ikke badet daglig.

Hva madame Tallien ikke visste, er at jordbær inneholder hele kombinasjonen av antioksidanter og naturstoffer som inngår i moderne anti-aldringsteorier, og at hennes luksuriøse jordbærbad har kommet til heder og verdighet igjen.

Lag din egen saft og syltetøy

Men lurere enn å bade i dem, er det å spise jordbær. De kan nemlig gjøre deg både frisk og fyrig i tillegg til at de sprer glede.

Supersunne vitaminbomber
De søte, røde bærene er nemlig en ernæringsmessig juvel, som inneholder store mengder vitamin C og K, sink, fordøyelsesfiber, jod, kalium, folsyre, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, magnesium og kopper.

Dyprøde, friske jordbær inneholder store mengder næringsstoffer kalt fenoler. Fenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene, og har i en rekke forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestrukturer mot skader av såkalte frie radikaler.

Godt for hele kroppen
Jordbærets unike innhold av fenoler har vist seg nyttige for å beskytte hjertet, det beskytter mot betennelser.

Flere studier har vist at jevnlig inntak av friske jordbær motvirker oksidativt stress og beskytter mot aldersrelatert nedsatt hjernefunksjon.

Forskere har også funnet at forsøksdyr som spiser sine daglige jordbær forbedrer både læringsevnen og motorikken radikalt.

Med alle disse fantastiske egenskapene er jordbær virkelig et mirakelbær, men det er også utgangspunkt for en rekke deilige oppskrifter.

På de neste sidene finner du mange fristende måter å bruke sommerens jordbær på

Enten du vil ha deilige kakeoppskrifter, lage jordbærsuppe, is eller vil ha spennende forslag til hvordan du serverer jordbærene som en forrett eller i en salat - oppskriftene finner du i Apéritifs store kokebok.

Flere lekre oppskrifter med jordbær finner du her

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her