Det er første gang i Norge at det er anledning til å smake så mange ulike typer østers som du når har på restauranten Bølgen & Moi Briskeby i Oslo. Østersen kommer fra tre land, Norge, Irland og Frankrike som stiller opp med ikke mindre enn fem ulike regioner, fra Normandie i nord til Middelhavet i sør.
Dette er den beste demonstrasjonen på østersens store variasjoner i både størrelse, smak og kompleksitet. Fra den sjøfriske, mineralske og saltaktige til den fyldige og svært utviklede stilen som nærmer seg en moden ost i karakter.
Fra Irland kommer Donegal, de norske er fra Tysnes utenfor Bergen, det eneste oppdrettsanlegget som leverer kommersielle kvanta. Frankrike er bredt representert med Spéciales d'Isigny fra Normandie, f
latøstersen Belon fra Nord-Bretagne, flere størrelser av Fines de Claires fra Marennes sør for La Rochelle ("Cognac-kysten"), store østers fra Arcachon vest for Bordeaux by og middelhavsøstersen Bouzigues (rett utenfor Sète/Montpellier). Dessuten østersens Rolls Royce'er, Authentique og Gillardeau som er Normandie-østers som er modnet lenger sør i Marennes og dermed ikke kan bære appellasjonsnavnet.
Hvis du lurer på hvorfor østers er så i vinden i disse dager mens mange begynner å forberede seg på inntak av julemat, så er det nå senhøstes og i månedene fremover at den er på topp kvalitetsmessig. Dessuten er østers noe av det sunneste du kan spise, svært mineralrikt og dermed en skikkelig vitamininnsprøytning for den høstslappe.
Foto: Roger Kolbu