Unødvendig knebling

Da Vinmonopolets ledelse valgte å gi alle ansatte totalforbud mot enhver kontakt med den delen av utenverdenen som leverer vin og brennevin, måtte vi ta oss for pannen. Denne panikkartete reaksjon kom selvsagt i kjølvannet av vinterens såkalte smøreskanda
Aase E. Jacobsen
07 April 2005 - 14:37

Aase E. JacobsenAnsvarlig redaktør Apéritif
Foto: Eva Brænd

Frustrasjonen over å bli fratatt muligheten til å utføre jobben til fulle er derfor tydelig å lese i polansattes ansikter om dagen. De har nemlig ingen mulighet til å smake på de hundrevis av nyheter innen vin og brennevin som lanseres mer eller mindre kontinuerlig og som presenteres på åpne smakinger for presse, bransje og inntil slutten av januar - polansatte. Med mindre de kjøper produktene selv for egen penger. Det er det fortsatt ingen som kan nekte dem.

Eller de kan basere seg på hva pressen - og kanskje kundene - mener. Eller de kan nøye seg med å lese innholdsdeklarasjonen, og formidle teknisk informasjon til kundene - slik det ble gjort i polets nære fortid da verken de ansatte eller kundene stilte krav. Er det slik Grøholt ønsker at kompetanseutviklingen i bedriften skal skje i fremtiden? Da slipper de ansatte i hvert fall å møte noen som kan påvirke dem på en "utilbørlig" måte.

Politikerne har imidlertid valgt et monopol for alkoholholdige drikkevarer som Vinmonopolet er satt til å forvalte, og det medfører en rekke forpliktelser for dets ledelse. Blant annet at servicen skal være minst på samme høye nivå som om det ikke var monopol. Hvilken privat bedrift ville frata de ansatte muligheten til gratis (for bedriften) å oppdatere sin kompetanse. Og samtidig redusere tilbudet til kunden?

En kompetanseheving som dessuten må foregå i de ansattes fritid. Hvilken privat bedrift ville krevd det?  Men det er ikke her problemet ligger, snarere hos en polledelse uten ryggrad og evne til å vise de ansatte tillit etter ballesparkene som den nevnte smøreskandalen har påført den.

Alle husker vi episoder fra skolen hvor en bølle klarte å ødelegge for en hel klasse. Kollektiv avstraffelse er en metode som ikke brukes i arbeidslivet - ei heller i en monopolbedrift. Selv om denne omvendte ordrenekten gjelder midlertidig, frykter mange at adgangen til å delta på slike åpne smakinger skal bli enda sterkere regulert i fremtiden.

Da spørs det om Vinmonopolet lenger har noen fremtid.

(Leder Apéritif nr. 2/2005)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her