VBF rapport nr 1 / 2003: Alkohol, grensehandel og avgiftsendringer

I januar 2003 satte Finansdepartementet ned et ekspertutvalget som skal vurdere effektene av grensehandelen. I forbindelse med arbeidet til ekspertutvalget har VBF utarbeidet en omfattende rapport som tar for seg ulike aspekter ved grensehandel, uregistre
Redaksjonen
20 Mars 2003 - 17:30

Utgangspunktet for foreningens innspill er at den norske alkoholpolitikken er utformet i henhold til en grunnleggende kortslutning - troen på at vi i likhet med andre land har ett alkoholmarked. Dersom Vinmonopolet virkelig var et vinmonopol, ville høye priser naturligvis ha begrenset forbruket. Men slik er det ikke, når prisene øker på Vinmonopolet presser det bare forbruket over i et av de uregistrerte markedene. Høyere pris i Norge gjelder ikke for varer kjøpt på Systembolaget eller av spritsmuglere. De norske avgiftene som skulle begrense forbruket, begrenser bare statsinntektene.

Press mot de norske alkoholavgiftene
Fra 2004 vil kontrollen over alkoholmarkedet i Norge svekkes ytterligere dersom vi ikke foretar oss noe. Da inntreffer den største omveltningen i nordisk alkoholpolitikk siden etterkrigstiden: svensker, dansker og finner får rett til å bringe med seg en ubegrenset mengde alkohol tollfritt fra besøk i andre EU-land. Resultatet er et voldsomt press på alkoholavgiftene i våre naboland noe som igjen får stor betydning for oss i Norge. Allerede 1.oktober 2003 reduserer danskene brennevinsavgiften med 45%, og både i Sverige og Finland diskuteres det nå omfattende avgiftsreduksjoner.

For alle som ønsker at alkohol skal omsettes i lovlige og kontrollerte former innebærer endringene i våre naboland svært store utfordringer. Dette er utfordringer som bare kan løses ved at de norske avgiftene settes ned mot det som er tilfellet i våre naboland. Alternativet er en ytterligere svekkelse av posisjonen til Vinmonopolets til fordel for videre økt grensehandel, tax - free og spritsmugling.

Hovedfunn i rapporten
I innspillet har vi skissert opp fem hovedfunn som legger viktige premisser for utviklingen av den norske alkopolitikken:
 
- I Norge har vi svært liten kontroll over den totale omsetningen av vin og brennevin

- Prisforskjellene på vin mellom Norge og Sverige økt både i 2002 og 2003

- Avgiftsreduksjonene på brennevin har gitt små positive effekter men har ikke vært tilstrekkelig i forhold til å effektivt redusere grensehandel og smugling.

- Når enkelte alkoholavgifter reduseres, gir det en vridning hvor tidligere grensehandel og annet uregistrert konsum reduseres og "trekkes hjem" til Vinmonopolet - uten at totalforbruket øker

-  Når enkelte alkoholavgifter reduseres, kan denne effekten gi så store avgifts- og momsgevinster at statens samlede inntekter øker etter avgiftsreduksjonen

Lovlige, ansvarlige og kontrollerte former
Vin- og brennevinsimportørenes forening (VBF) arbeider for å bringe det norske alkoholmarkedet inn i lovlige, ansvarlige og kontrollerte former. Både gjennom vår egen virksomhet og gjennom fokus på myndighetenes alkoholpolitikk arbeider vi målrettet for å bringe alkoholkonsumet under kontroll og inn i ansvarlige former.

Dette er en målsetning som både vil kunne gi helsegevinster og være en viktig faktor i arbeidet mot organisert kriminalitet. Som vi viser i vår utredning vil det også kunne gi store provenygevinster for staten hvis vi kan få alkoholforbruket bort grensehandel og smugling og over til avgiftsbelagte varer på Vinmonopolet.

Vin - og Brennevinsimportørenes Forening, mars 2003
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri
Dagens rett

Denne gryteretten fikser du på et øyeblikk - og den kan lages kjøttfri

Denne oppskriften blir fort familiens store favoritt. Kikerter og kylling er en super kombinasjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her