Verden i endring

Tenk deg en verden der verdens beste sprudlende vin kommer fra Surrey i det sørlige Storbritannia. Og at Sverige produserer Riesling av ypperste klasse.

Det er ikke science fiction. Flere anerkjente klimaforskere kommer nå med advarsler om at verden er i så stor endring at vinkartet kan se totalt annerledes ut om noen år. Det skriver Miamiherald.com.
 
Tyske rødviner
Om 50 år kan Napa Valley i California være like varm som Central Valley's Lodi-appelasjon er nå. Bordeaux er i ferd med å få et klima som likner på Languedocs. Tyskland kan komme til å produsere forførende rødviner.
 
- Jeg tror ikke du kan ta en avgjørelse om en vingård i dag basert på historisk informasjon, sier David Graves som eier Saintsbury wines i Napa Valley.
 
- Man er nødt til å ta klimaforandringene i betraktning, sier han.
 
Konstant forandring
I unge vinregioner, som i California, er været optimalt for tiden. Derfor er det vanskelig å spore effekten av global oppvarming her. Men ting er i konstant forandring. Forskningen viser at områder som California kan utvikle seg til å bli helt på kanten av hva som er optimalt.
 
Mindre endringer i klimaet kan gjøre ting vanskelige for vinprodusenter i California.
 
Endrer viner
Vineksperten Jancis Robinson sier at global oppvarming uten tvil er med på å endre viner.
- Tørre tyske viner er nydelige for tiden. Engelske og kanadiske viner har tjent på klimaforandringene, sier hun. England og Wales har faktisk flere enn 400 vingårder.
 
Men Robinson mener også at viner fra varmere regioner som Spania og Australia lider som følge av høyere temperaturer.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen