Vil ha røykeløsning i utelivet

President Eric Saudan i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) vil myke opp lovforslaget om totalforbud mot røyking på serveringssteder. Sigarentusiast og bartender i Bar og Sigar i Oslo, Ole Gunnar Hauso, mener at et flertall av de som jobber i utelivs
Redaksjonen
09 Februar 2003 - 02:00

- Vi ønsker å kunne si til våre gjester at:Nei, du kan nok ikke røyke her, men du kan gå bort dit.. Ikke: Kom deg ut, som det nye lovforslaget legger opp til. Vår bransje lever av godt vertskap. Derfor kjemper vi for en smidigere røykelov, sier Saudan.
 
Han er oppgitt over myndighetenes til nå kompromissløse holdning, men håper fremdeles på å få til en konstruktiv dialog. - Lanseringen av disse produktene er et eksempel på at det går an å finne løsninger som ivaretar både ansattes og gjestenes interesser, sier Saudan.
 
Populære fristeder
- Det finnes tekniske løsninger som beskytter mot passiv røyking. Spørsmålet er om det finnes politisk vilje og mot til å vurdere lovforslaget på nytt, sier Saudan. De forskjellige røykerommene og -stasjonene ble populære og hyppig brukte innslag på stormessen 4 Messer i Lillestrøm.
 
- 100 prosent beskyttelse mot skadelig røyk er vanskelig, men det er fullt mulig å lage ventilasjonsanlegg som skaper gode forhold innendørs både for røykere og ikke-røykere, sier teknisk direktør Bjørn Johansen.
 
Han jobber i Gunnar Karlsen AS, som er entreprenør og installatør av en luftgardin som Auranor nylig har utviklet i samarbeid med SINTEF. Gardinen bruker frisk luft til å separere forurenset og ren sone, og sammen med et godt ventilasjonsanlegg hindrer den røyk i å gli langs taket og over i den røykefrie delen av lokalet.
 
Produktsjef Jan Isnes hos Smoke Free Systems, som står bak Røykestasjonen, mener den beste metoden er å fange røyken ved kilden.
 
- Luften blir styrt inn i et svært effektivt filter, som gir et trygt arbeidsmiljø også for allergikere og astmatikere, sier Isnes.
 
Verken for eller imot
Det var helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) som like før jul fremmet forslaget om å innføre totalforbud mot røyking på alle landets utesteder fra og med 1. januar 2004. Sammen med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har regjeringspartiene sikret seg flertall i Stortinget for den nye røykeloven.
 
Informasjonsansvarlig Jens-Petter Hagen i fagforeningen Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet er positiv til det nye lovforslaget.
 
- Som fagforening er det vårt ansvar å jobbe for at våre medlemmer har et forsvarlig arbeidsmiljø. De opplysningene vi har fått fra departement og fagmyndigheter om skadene ved passiv røyking, gjør at vi vil fjerne røyking fra de områdene der våre medlemmer jobber, sier han. Hagen understreker derimot at han verken er for eller imot ubetjente røykerom på serveringssteder
 
Politisk overgrep
Sigarentusiast og bartender i Bar og Sigar i Oslo, Ole Gunnar Hauso, mener at et flertall av de som jobber i utelivsbransjen ikke støtter et totalforbud mot røyking.
 
- Jeg synes det er ille at et fem-prosentsparti som KrF skal få lov til å bestemme hva en stor del av befolkningen skal gjøre og ikke gjøre. Dette er et lite parti som tar seg til rette overfor store grupper av befolkningen, og vil bestemme hvordan vi skal leve våre liv. Totalforbudet er et politisk overgrep, sier Hauso.
 
Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her