Vil ha røykeløsning i utelivet

President Eric Saudan i Reiselivsbedriftenes Landsforening (RBL) vil myke opp lovforslaget om totalforbud mot røyking på serveringssteder. Sigarentusiast og bartender i Bar og Sigar i Oslo, Ole Gunnar Hauso, mener at et flertall av de som jobber i utelivs
Redaksjonen
09 Februar 2003 - 02:00

- Vi ønsker å kunne si til våre gjester at:Nei, du kan nok ikke røyke her, men du kan gå bort dit.. Ikke: Kom deg ut, som det nye lovforslaget legger opp til. Vår bransje lever av godt vertskap. Derfor kjemper vi for en smidigere røykelov, sier Saudan.
 
Han er oppgitt over myndighetenes til nå kompromissløse holdning, men håper fremdeles på å få til en konstruktiv dialog. - Lanseringen av disse produktene er et eksempel på at det går an å finne løsninger som ivaretar både ansattes og gjestenes interesser, sier Saudan.
 
Populære fristeder
- Det finnes tekniske løsninger som beskytter mot passiv røyking. Spørsmålet er om det finnes politisk vilje og mot til å vurdere lovforslaget på nytt, sier Saudan. De forskjellige røykerommene og -stasjonene ble populære og hyppig brukte innslag på stormessen 4 Messer i Lillestrøm.
 
- 100 prosent beskyttelse mot skadelig røyk er vanskelig, men det er fullt mulig å lage ventilasjonsanlegg som skaper gode forhold innendørs både for røykere og ikke-røykere, sier teknisk direktør Bjørn Johansen.
 
Han jobber i Gunnar Karlsen AS, som er entreprenør og installatør av en luftgardin som Auranor nylig har utviklet i samarbeid med SINTEF. Gardinen bruker frisk luft til å separere forurenset og ren sone, og sammen med et godt ventilasjonsanlegg hindrer den røyk i å gli langs taket og over i den røykefrie delen av lokalet.
 
Produktsjef Jan Isnes hos Smoke Free Systems, som står bak Røykestasjonen, mener den beste metoden er å fange røyken ved kilden.
 
- Luften blir styrt inn i et svært effektivt filter, som gir et trygt arbeidsmiljø også for allergikere og astmatikere, sier Isnes.
 
Verken for eller imot
Det var helseminister Dagfinn Høybråten (KrF) som like før jul fremmet forslaget om å innføre totalforbud mot røyking på alle landets utesteder fra og med 1. januar 2004. Sammen med Senterpartiet og Sosialistisk Venstreparti har regjeringspartiene sikret seg flertall i Stortinget for den nye røykeloven.
 
Informasjonsansvarlig Jens-Petter Hagen i fagforeningen Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet er positiv til det nye lovforslaget.
 
- Som fagforening er det vårt ansvar å jobbe for at våre medlemmer har et forsvarlig arbeidsmiljø. De opplysningene vi har fått fra departement og fagmyndigheter om skadene ved passiv røyking, gjør at vi vil fjerne røyking fra de områdene der våre medlemmer jobber, sier han. Hagen understreker derimot at han verken er for eller imot ubetjente røykerom på serveringssteder
 
Politisk overgrep
Sigarentusiast og bartender i Bar og Sigar i Oslo, Ole Gunnar Hauso, mener at et flertall av de som jobber i utelivsbransjen ikke støtter et totalforbud mot røyking.
 
- Jeg synes det er ille at et fem-prosentsparti som KrF skal få lov til å bestemme hva en stor del av befolkningen skal gjøre og ikke gjøre. Dette er et lite parti som tar seg til rette overfor store grupper av befolkningen, og vil bestemme hvordan vi skal leve våre liv. Totalforbudet er et politisk overgrep, sier Hauso.
 
Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene
Guide
Oppskrifter på fårikål

Hvis du trodde fårikål er det samme over hele landet, ta en titt på disse oppskriftene

Den tradisjonelle, velsmakende fårikålen kommer i mange forskjellige varianter alt etter hvor i landet du befinner deg - se oppskriftene her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så lett lager du en kinesisk klassiker
Dagens rett
Sursøt svinefilet på kinesisk vis

Så lett lager du en kinesisk klassiker

Svin i sursøt saus er garantert en rett du kjenner igjen fra besøk på kinarestauranter, men visste du at den var så enkel å lage?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour
+

At ting tar tid, gir mening for Elenore Latour - den nye sjefen for Louis Latour

28 år gamle Eleonore Latour har startet jobben med å leve opp til en snart 300 års familietradisjon i Burgund.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her