Mange av oss forbinder ikke vinteren med grønnsaker, men butikkene bugner nå med en rekke fristende vintergrønnsaker som du kan lage de deiligste retter av.
Roten til alt godt
Det er spesielt rotgrønnsaker vi bruker mye av på vinteren, slik som kålrot, gulrot, hodekål, løk og purre. Disse grønnsakene har vært en del av vårt kosthold i flere hundre år, purren for eksempel, kan spores tilbake til Edda-tiden.
På de neste sidene finner du mange fristende oppskrifter
I tillegg til å være smakfulle i seg er vintergrønnsakene også proppfulle av vitaminer og mineraler som er så viktig for oss nå midtvinters, og det gjør ikke noe at de er rimelige i innkjøp heller.
Mange bruksområder
Det er ikke måte på hva du kan bruke rotgrønnsaker til, her er det bare fantasien som setter grenser.
Kålrot forbinder mange med den tradisjonelle kålrotstappen til jul, men den gjør seg også godt i gryter, eller hvorfor ikke ta med en skive rå kålrot i matpakken? Den er i alle fall proppfull av c-vitamin, på samme måte som hodekål, mens gulrot gir mye a-vitamin.
Les mer om de sunne grønnsakene
På de neste sidene finner du mange fristende oppskrifter
Du kan også finne en rekke andre oppskrifter til inspirasjon i vår rikholdige kokebok .
Purre med enkel hollandaise
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Rens purrene og del hver av dem i tre like kubber. Kok kubbene knapt møre i lettsaltet vann, ca. 5 minutter.
Visp sammen eggeplommene, sett bollen i vannbad og visp til det tykner.
Visp inn det smeltede smøret litt etter litt mens det fortsatt er varmt. Visp kraftig så sausen tykner.
Smak til med sitronsaft, salt og pepper, og rør inn estragon.
La purrekubbene renne godt av, legg dem opp på varme tallerkener og hell sausen over.
Flere gode grønnsaksretter finner du her
Flere deilige oppskrifter med rotgrønnsaker
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Esten Borgos
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Südtiroler Sauvignon Lahn 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 254,90 Bestillingsutvalget -
87 Poeng
Anselmi San Vincenzo 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Bestillingsutvalget -
81 Poeng
Joël Delaunay Le Grand Ballon Sauvignon Blanc 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 149,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Dom. Vacheron Sancerre 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 329,90 Bestillingsutvalget
Ovnsbakte rotgrønnsaker og poteter
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Lag din egen blanding, beregn ca. 250 g rå vare pr. person.
Ovnsbakte grønnsaker kan godt serveres til karbonade, kylling og røkt skinke. En variant med sellerirot og fennikel er godt til fiskeretter. Ovnsbakte rotgrønnsaker kan også serveres kalde.
Flere gode grønnsaksretter finner du her
Flere deilige oppskrifter med rotgrønnsaker
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Foto: Bengt Wilson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 Poeng
Kinn Saison Extra
Norge
Volum: 0.750 Pris: 107,00 Basisutvalget -
91 Poeng
Jean Paul Brun Fleurie 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 289,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Berne Inspiration Rosé 2019
Frankrike
Volum: 1.500 Pris: 445,00 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Ochota Barrels The price of silence 2019
Australia
Volum: 0.750 Pris: 399,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Lalomba
Spania
Volum: 0.750 Pris: 199,90 Bestillingsutvalget
Gulrot- og appelsinsuppe
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Løk og hvitløk renses og finhakkes før det tas over i egnet panne og freses i smøret.
Rens og riv gulrøttene og ta dem videre over i panna. Etter 2-3 minutter helles buljongen over.
Suppen kokes til gulrøttene er møre. Om ønskelig kan suppen moses, men det er ikke nødvendig.
Rør inn ferskpresset appelsinsaft og smak til med salt og evt. pepper. Suppen serveres rykende varm med gressløk, rømme og revet appelsinskall over.
Flere gode grønnsaksretter finner du her
Flere deilige oppskrifter med rotgrønnsaker
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Foto: iStockphoto
Løksuppe som i Provence
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Surr løken i smør til den er blank og myk. Dryss over mel og rør godt. Tilsett vin, vann, buljong og krydder. Kok alt opp under lokk ved svak varme 15-20 minutter. Smak suppen til og ha eventuelt i mer vin.
Fordel den varme suppen i ildfaste suppeskåler/tallerkner.
Rist brødskivene i brødrister eller ovn og legg dem på toppen av hver suppeskål. Strø på revet ost og gratiner i ovnen til osten har smeltet.
I stekeovnen ved 250 grader, til osten har smeltet.
Flere deilige supper finner du her
Flere gode grønnsaksretter finner du her
Flere deilige oppskrifter med rotgrønnsaker
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for meieriprodukter
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Dom. Weinbach Sylvaner Réserve 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 259,90 Bestillingsutvalget -
82 Poeng
Tio Pepe Fino
Spania
Volum: 0.750 Pris: 219,90 Basisutvalget -
90 Poeng
Dinavolo 2018
Italia
Volum: 0.750 Pris: 389,90 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Johan Vineyard Pinot Noir Pétillant Naturel 2019
USA
Volum: 0.750 Pris: 298,00 Bestillingsutvalget
Potet- og purreløksuppe crème vichyssoise
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Poteter skrelles og kuttes i terninger. Gjør det samme med purren og fresalt i smør i gryta på middels varme til blank, men uten at det tar farge. Hell melk, fløte og kraft over, og kok i ca. 25 minutter.
Flere gode grønnsaksretter finner du her
Flere deilige oppskrifter med rotgrønnsaker
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Foto: Lisa Westgaard
Drikke som passer til denne oppskriften
-
87 Poeng
Girardin Bourgogne Terroir Noble Chardonnay 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 231,00 Basisutvalget -
88 Poeng
Rolet Côtes du Jura La dent de Charnet Chardonnay 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 252,90 Basisutvalget -
86 Poeng
Kühling-Gillot Qvinterra Riesling Trocken 2020
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 153,90 Basisutvalget -
87 Poeng
Borg Bokkøl
Norge
Volum: 0.330 Pris: 35,90 Bestillingsutvalget -
86 Poeng
Glutenberg Blanche
Canada
Volum: 0.470 Pris: 59,80 Bestillingsutvalget -
92 Poeng
Integer Grillo
Italia
Volum: 0.750 Pris: 349,90 Bestillingsutvalget
Saltbakte løk
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skrell løken og sett de i en langpanne hvor bunnen er dekket med rikelig med grovt salt.
Saltbakte løk er nydelig til for eksempel stekte kjøtt- og fiskeretter eller som en vegetarrett sammen med for eksempel ratatouille.
Flere gode grønnsaksretter finner du her
Flere deilige oppskrifter med rotgrønnsaker
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Foto: Bengt Wilson
Drikke som passer til denne oppskriften
-
88 Poeng
Occhipinti SP 68 Bianco 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 279,90 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Carussin Completo
Italia
Volum: 1.000 Pris: 179,90 Bestillingsutvalget -
79 Poeng
Cono Sur Sauvignon Blanc Reserva Especial 2019
Chile
Volum: 0.750 Pris: 134,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
JoJo Mosel Orange Juice 2019
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 269,90 Bestillingsutvalget
Grønnsakskarbonader à la Lindstrøm
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker
Foto: Kim Holthe
Drikke som passer til denne oppskriften
-
92 Poeng
J. Christopher Dundee Hills Pinot Noir
USA
Volum: 0.750 Pris: 419,00 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Tenuta delleTerre Nere Etna Rosato 2018
Italia
Volum: 0.750 Pris: 244,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Dom. La Suffrene 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 185,00 Basisutvalget -
90 Poeng
COS Pithos Bianco 2019
Italia
Volum: 0.750 Pris: 299,90 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Saison Dupont
Belgia
Volum: 0.750 Pris: 99,90 Basisutvalget
Kålrotpai med snøfrisk
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Skrell og strimle kålroten fint eller riv den grovt. Rens og skjær purren i tynne ringer.
Kle en form med paidegen, prikk bunnen godt med en gaffel og fordel kålrotstrimler og purre over.
Visp sammen egg og fløte og smak til med gressløk, salt, pepper og kajennepepper. Hell det i formen. Fordel snøfrisk på toppen.
Stek paien nederst i ovnen på 170 grader til fyllet har stivnet og kålroten er mør - ca. 45 minutter.
Server gjerne en grønn salat eller tomatsalat til.
Fristende internasjonale retter
Her finner du 25 flotte vegetaroppskrifter
Hvis du er på jakt etter enda flere ligger de her
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Astrid Hals
Drikke som passer til denne oppskriften
-
85 Poeng
Henri Bourgeois Petit Bourgeois Sauvignon 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 160,00 Basisutvalget -
85 Poeng
Pflüger Buntsandstein Riesling trocken 2019
Tyskland
Volum: 0.750 Pris: 159,90 Basisutvalget -
86 Poeng
Pirouettes Crémant Zéro Dosage
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 279,90 Bestillingsutvalget -
88 Poeng
Ch. Rioublanc Crémant de Bordeaux Brut Nature
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 209,90 Bestillingsutvalget