Mat
Kål er den nye supermaten

Kål er den nye supermaten

Det er på tide å la kålen komme til heder og verdighet igjen. Kål er nemlig noe av det sunneste vi kan få i oss - og så smaker det godt.
26 September 2013 - 10:14

Å bli kalt et kålhode er ikke akkurat noen anerkjennelse i norsk dagligtale. "Dummere enn kålen" går det liksom ikke an å bli.

Så feil kan man altså ta! Et kålhode burde snarere vært en hedersbetegnelse, for noe sunnere, friskere og mer fylt med næring og energi skal du lete lenge etter.

- Det er viktig at vi får mer kål inn kostholdet vårt, sier forskningsdirektør ved Nofima Einar Risvik.

Nofima, eller Matforskningsinstituttet som det også kalles, driver forskning og utvikling for fiskerinæringen, akvakulturnæringen og matindustrien og burde vite hva de snakker om.

- Alle forsøkene vi har gjort på kål viser at helsegevinsten er ganske betydelig. At kål i tillegg er en billig grønnsak er en ekstra gevinst, fortsetter Risvik.

Fårikål fra hele landet

Kreftforebyggende

Gjennom de siste ti årene er det gjort en rekke vitenskapelige studier som viser kålens mange gode egenskaper.

Kål inneholder en rekke viktige stoffer, som blant annet glukosinolater og pektin, og har betydning for immunforsvaret vårt. I tillegg kan kål beskytte oss både mot kreft og hjerte- karsykdom.

Blant annet viser en studie av spisevanene til polske kvinner at kål kan minske faren for brystkreft. I studien sank risikoen for den fryktede kreftformen i takt med konsumet av kål.

De som hadde spist kål flere ganger i uken siden ungdomstiden hadde lavest risiko, men også kvinner som først begynte å spise kål i voksen alder sjeldnere fikk brystkreft.

Studien viste videre at den jo mindre man koker kålen, jo sterkere er den forebyggende effekten. Det burde være gledelige nyheter, for kål smaker best når den ikke bearbeides for mye.

Når kål dampes eller stekes i wok beholder den mer av både den gode smaken og fargen. Det er heller ikke noe i veien for å bruke kålen rå. Alle liker salat og coleslaw er alltid en hit.

Fristende retter med kål finner du her

Hjertevennlig kål

Nyere forskning viser også betydningen antioksidantene har for å forebygge hjerte- og karsykdom.

De nordeuropeiske grønne, bladrike grønnsakene, som rosenkål og kål, har noe av det høyeste antioksidantinnholdet som finnes.

Kål er også en god kilde til vitamin K, som er viktig for blodkoaguleringen.

Spis mer kål

Det er spesielt brokkoli og hodekål som har kreftforebyggende effekt, dette fordi disse inneholder mest av de virksomme glukosinolatene.

Nyere amerikansk forskning anbefaler oss å spise kål hver, samtidig viser den at man slett ikke trenger spise så mye for å oppnå helsegevinst.

Selv om vi bare spiser ti gram kål daglig, er vi bedre beskyttet mot kreft enn om vi ikke hadde spist kål i det hele tatt.

Kål som tilbehør

På den neste siden finner du noen oppskrifter med kål som bør friste

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her