Kokt laks med rømme

Ingredienser
1 dl salt
1/2 dl hvitvinseddik
20 svarte pepperkorn
2 laurbærlad
1 ss korianderfrø
2-4 nellikspiker
2 ts tørket timian
1 laks - 3,5-4 kg
(renset og skrapet for skjell

3 dl rømme
2 ts revet pepperrot
2-3 ss sitronjuice
kokte nypoteter

Agurksalat:

1 ss grovt havsalt
4 skrelte agurker
1 dl hvitvinseddik
2 ts sukker, eller mer etter smak
1/2 ts nymalt pepper

Fremgangsmåte

Fisken:

Kok opp 6 liter vann i ei gryte som er stor nok til å romme fisken. Ha i salt, eddik, pepperkorn, laurbærblad, korianderfrø, nellikspiker og timian. Ha fisken i gryta, kok opp igjen, og skru deretter av varmen, men la gryta stå på plata. Når vannet har blitt lunkent, kan du servere, eller sette gryta et kjølig sted opp til et døgn.

Bland sammen rømme, revet pepperrot og sitronjuice i en liten bolle.

Agurksalat:

Det lure med denne oppskriften er at agurkene ristes sammen med grovt salt. Dermed blir de mer mottakelige for smaken fra eddiken, og du trenger ikke la dem stå så lenge og trekke.

Strø halvparten av saltet over bunnen av en dyp tallerken eller fat. Høvle over agurkene med en ostehøvel. Strø over resten av saltet. Plasser en annen, identisk tallerken oppå, hold dem fast sammen og rist godt i et halvt minutts tid for å få ut litt av væsken fr agurkene og gjøre dem mer mottakelige for eddiken.

Bland eddik, sukker og pepper i et glass. Ha i litt vann og smak deg fram til eddiken er altfor syrlig til at du har lyst til å drikke den, men ikke så syrlig at det gjør vondt å smake på den. Hell over agurkene og la stå så lenge du har tid tilfør du serverer, minst et kvarter.

Kommentar:

Overfør fisken til et stort serveringsfat. Det beste er at flere løfter samtidig med hullsleiver, slik at den ikke faller fra hverandre. Server fisken med pepperrotrømmen, agurksalat og kokte poteter.

Dette er den beste måten jeg vet å lage en tradisjonell laksemiddag. Fisken serveres så enkelt som mulig, med en forsiktig smak fra laurbærblad, pepperkorn og korianderfrø, og en frisk blanding av rømme og revet pepperrot.

Når fisken får lov til å kjølne i kokevannet, får den en nesten skalldyraktig smak.

Hvis du ikke har stor nok gryte til å koke en hel fisk, kan du dele den i 3 biter, eller i skiver. Den blir ikke så flott å se på, men smaken er den samme. Du kan gni fisken inn med 3 spiseskjeer salt, laurbærblad (i mindre biter), pepper og korianderfrø, ha noen sitronskiver i buken, pakke den inn i folie og bake den i ovnen ved 175 grader i motrent 1 1/2 time. For best mulig resutltat bør du bruke steketermometer. Fisken er ferdig når kjernetempereaturen er over 50 grader.

Dagbladet 21.06.03
Andreas Viestad

Sendt inn av Bjarne Berre

Forsiden akkurat nå
Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus
Dagens rett

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus

Pizza er populært, og hjemmelaget pizza er det aller beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her