Kokt laks med rømme

Ingredienser
1 dl salt
1/2 dl hvitvinseddik
20 svarte pepperkorn
2 laurbærlad
1 ss korianderfrø
2-4 nellikspiker
2 ts tørket timian
1 laks - 3,5-4 kg
(renset og skrapet for skjell

3 dl rømme
2 ts revet pepperrot
2-3 ss sitronjuice
kokte nypoteter

Agurksalat:

1 ss grovt havsalt
4 skrelte agurker
1 dl hvitvinseddik
2 ts sukker, eller mer etter smak
1/2 ts nymalt pepper

Fremgangsmåte

Fisken:

Kok opp 6 liter vann i ei gryte som er stor nok til å romme fisken. Ha i salt, eddik, pepperkorn, laurbærblad, korianderfrø, nellikspiker og timian. Ha fisken i gryta, kok opp igjen, og skru deretter av varmen, men la gryta stå på plata. Når vannet har blitt lunkent, kan du servere, eller sette gryta et kjølig sted opp til et døgn.

Bland sammen rømme, revet pepperrot og sitronjuice i en liten bolle.

Agurksalat:

Det lure med denne oppskriften er at agurkene ristes sammen med grovt salt. Dermed blir de mer mottakelige for smaken fra eddiken, og du trenger ikke la dem stå så lenge og trekke.

Strø halvparten av saltet over bunnen av en dyp tallerken eller fat. Høvle over agurkene med en ostehøvel. Strø over resten av saltet. Plasser en annen, identisk tallerken oppå, hold dem fast sammen og rist godt i et halvt minutts tid for å få ut litt av væsken fr agurkene og gjøre dem mer mottakelige for eddiken.

Bland eddik, sukker og pepper i et glass. Ha i litt vann og smak deg fram til eddiken er altfor syrlig til at du har lyst til å drikke den, men ikke så syrlig at det gjør vondt å smake på den. Hell over agurkene og la stå så lenge du har tid tilfør du serverer, minst et kvarter.

Kommentar:

Overfør fisken til et stort serveringsfat. Det beste er at flere løfter samtidig med hullsleiver, slik at den ikke faller fra hverandre. Server fisken med pepperrotrømmen, agurksalat og kokte poteter.

Dette er den beste måten jeg vet å lage en tradisjonell laksemiddag. Fisken serveres så enkelt som mulig, med en forsiktig smak fra laurbærblad, pepperkorn og korianderfrø, og en frisk blanding av rømme og revet pepperrot.

Når fisken får lov til å kjølne i kokevannet, får den en nesten skalldyraktig smak.

Hvis du ikke har stor nok gryte til å koke en hel fisk, kan du dele den i 3 biter, eller i skiver. Den blir ikke så flott å se på, men smaken er den samme. Du kan gni fisken inn med 3 spiseskjeer salt, laurbærblad (i mindre biter), pepper og korianderfrø, ha noen sitronskiver i buken, pakke den inn i folie og bake den i ovnen ved 175 grader i motrent 1 1/2 time. For best mulig resutltat bør du bruke steketermometer. Fisken er ferdig når kjernetempereaturen er over 50 grader.

Dagbladet 21.06.03
Andreas Viestad

Sendt inn av Bjarne Berre

Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her