Fremgangsmåte
Fisken:
Kok opp 6 liter vann i ei gryte som er stor nok til å romme fisken. Ha i salt, eddik, pepperkorn, laurbærblad, korianderfrø, nellikspiker og timian. Ha fisken i gryta, kok opp igjen, og skru deretter av varmen, men la gryta stå på plata. Når vannet har blitt lunkent, kan du servere, eller sette gryta et kjølig sted opp til et døgn.
Bland sammen rømme, revet pepperrot og sitronjuice i en liten bolle.
Agurksalat:
Det lure med denne oppskriften er at agurkene ristes sammen med grovt salt. Dermed blir de mer mottakelige for smaken fra eddiken, og du trenger ikke la dem stå så lenge og trekke.
Strø halvparten av saltet over bunnen av en dyp tallerken eller fat. Høvle over agurkene med en ostehøvel. Strø over resten av saltet. Plasser en annen, identisk tallerken oppå, hold dem fast sammen og rist godt i et halvt minutts tid for å få ut litt av væsken fr agurkene og gjøre dem mer mottakelige for eddiken.
Bland eddik, sukker og pepper i et glass. Ha i litt vann og smak deg fram til eddiken er altfor syrlig til at du har lyst til å drikke den, men ikke så syrlig at det gjør vondt å smake på den. Hell over agurkene og la stå så lenge du har tid tilfør du serverer, minst et kvarter.
Kommentar:
Overfør fisken til et stort serveringsfat. Det beste er at flere løfter samtidig med hullsleiver, slik at den ikke faller fra hverandre. Server fisken med pepperrotrømmen, agurksalat og kokte poteter.
Dette er den beste måten jeg vet å lage en tradisjonell laksemiddag. Fisken serveres så enkelt som mulig, med en forsiktig smak fra laurbærblad, pepperkorn og korianderfrø, og en frisk blanding av rømme og revet pepperrot.
Når fisken får lov til å kjølne i kokevannet, får den en nesten skalldyraktig smak.
Hvis du ikke har stor nok gryte til å koke en hel fisk, kan du dele den i 3 biter, eller i skiver. Den blir ikke så flott å se på, men smaken er den samme. Du kan gni fisken inn med 3 spiseskjeer salt, laurbærblad (i mindre biter), pepper og korianderfrø, ha noen sitronskiver i buken, pakke den inn i folie og bake den i ovnen ved 175 grader i motrent 1 1/2 time. For best mulig resutltat bør du bruke steketermometer. Fisken er ferdig når kjernetempereaturen er over 50 grader.
Dagbladet 21.06.03
Andreas Viestad
Sendt inn av
Bjarne Berre