Urtestekt laks med tomat- og aspargessalat og posjerte vaktelegg
Foto: Ingvar Eriksson

Urtestekt laks med tomat- og aspargessalat og posjerte vaktelegg

Ingredienser

800 g salmaloin (skinn og benfri laksefilet)

1 bunt gressløk
1 neve basilikum
sitronsaft
salt og pepper
Tomat- og aspargessalat:
8 store tomater
sukker
8 asparges
4 sjampinjonger, skåret i tynne skiver
smør til steking
salt og pepper
1 fedd hvitløk
god olivenolje
Vakteleggene:
8 vaktelegg
eddik
vann
salt
Mandelpotetpuré:
12 fjellmandelpoteter
1 laurbærblad (valgfritt)
2 dl fløte
2 dl helmelk
salt og pepper
Saus:
3 sjalottløk
2 dl hvitvin
2 eggeplommer
litt vann
2 ts dijonsennep
salt og pepper
Sauterte feves:
100 g fevebønner (bondebønner)
solsikkeolje

Fremgangsmåte

Finhakk gressløk og basilikum, og bland med sitronsaft, salt og pepper.

Del laksefileten i fire like stykker. Hell blandingen over laksen, og la den ligge i marinaden i en halv time.

Stek laksen i en varm panne i ca. 1 ½ minutt på én side. La den hvile litt før du legger den opp. Laksen stekes rett før servering.

Tomat- og aspargessalat:
Forvell og flå tomatene, del dem i to og fjern innmaten så du sitter igjen med fire flate bånd av tomatkjøttet.

Legg tomatene på kjøkkenpapir, strø litt sukker over, og la dem ligge i ca. 15 minutter.

Rens aspargesene og blansjer (kokes i ett minutt) dem i godt saltet vann, ha rett over i isvann for å stoppe kokeprosessen.

Del hver asparges først i to på tvers, og så på langs.

Stek de skivede sjampinjongene i litt smør med salt og pepper, riv litt hvitløk over.

Legg opp salaten lagvis med litt olivenolje pluss salt og pepper på hvert av lagene. Legg først et lag med tomat, deretter asparges, så tomat, og asparges igjen. Avslutt med et lag sjampinjong.

Vakteleggene:
Knekk vakteleggene i en bolle, og hell over litt eddik og vann.

Kok opp en kjele med vann, eddik og salt. Rør om, og hell eggene forsiktig over i vannet, et og et. Trekk så kjelen av platen og la trekke i ca. 1 ½ minutt.

Legg så de posjerte eggene over i kaldt vann, deretter på et kjøkkenpapir, og krydre med salt.

Mandelpotetpuré:
Skrell potetene og kok dem møre i usaltet vann, gjerne med et laurbærblad i vannet.

Press potetene gjennom en sil, eller bruk en purépresse. Kok opp fløte og melk, og spe dette i pureen under omrøring til du får en fin purékonsistens. Smak til med salt og pepper.

Saus:
Finhakk sjalottløk, og kok den inn sammen med tørr hvitvin. Reduser (kok inn) til ca. 1 dl, og sett til side.

Pisk eggeplommene og litt vann over kokende vannbad til dobbelt volum.

Tilsett dijonsennep i eggeblandingen, og fortsett å piske over varme. Pass på at det ikke skiller seg.

Tilsett til slutt vinreduksjonen litt etter litt.

Sauterte bønner:
Rens fevebønnene og legg til side. Rett før servering sauterer (steker de raskt) du dem i olje, etter sauteringen kan du enkelt trykke ut selve bønnene ved å presse på skallet.

Legg en skje med potetpuré midt på tallerkenen og anrett laksefileten oppå, topp fileten med de posjerte vakteleggene.

Legg opp tomat- og aspargessalaten ved siden av fileten, fevebønner rundt samt litt saus rundt fisken. Hvis du vil kan du skjære et fint snitt i det posjerte egget ved servering.
 
Oppskriften er hentet fra boken Hvordan bli en MasterChef av Eyvind Hellstrøm, Tom Victor Gausdal, Jan Vardøen og Henriette Myhre Hagelund som er finalist til Beste norske kokebok 2010.
 

Sendt inn av Henriette Myhre Hagelund

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen
Ukens kake
Julstjerne - hvetekrans med mørk sjokolade, appelsin, rørsukker og kanel

Denne fristende kringlen har alt det gode vi forbinder med julen

Masse kanel, sjokolade og appelsin sikrer julestemningen sammen med formen på kringlen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her