kylling, blomkål og brokkoli grateng

Ingredienser
4 pers.
1 grillet kylling
1 mellomstor blomkål
1 mellomstor brokkoli
1 liten løk, finhakket
3 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
2 dl kyllingbuljong
ca. 200 g revet ost, eks. cheddar og parmesan
salt og pepper
Topping:
2 dl ferske brødsmuler
2 ss smør
2 hvitløkfedd, finhakket
2-3 ss hakket basilikum eller bladpersille

Fremgangsmåte

Plukk kjøttet av kyllingen og del den i passende biter.
Del blomkål og brokkoli i buketter og kok dem 2-3 minutter i kokende saltet vann.
Ta bukettene opp av vannet og avkjøl dem raskt i kaldt vann.
La bukettene renne av seg på kjøkkenpapir før du legger dem over i en smurt ildfast form sammen med kyllingen.
Smelt smøret i en kasserolle og fres løken til den blir blank. Tilsett melet og la det frese litt under omrøring.
Tilsett varm melk og buljong under kraftig visping. La sausen småkoke noen minutter til den tykkner og melsmaken er borte.
Rør ofte slik at sausen ikke svir seg. Smak til med salt og pepper og rør inn halvparten av osten.
Hell sausen over kyllingen og grønnsakene.
Dryss over resten av osten og gratiner i ovn ved 225 grader i ca. 20 minutter eller til gratengen er gyllen.
Stek brødsmulene gylne og sprø i smøret, tilsett hvitløk og basilikum.
Dryss den sprø toppingen over gratengen før servering.
Tips:
Bland 2 ss hakket bladpersille, salvie eller timian i sausen.
Pynt med utkjernede tomatbåter og sprøstekt spekeskinke eller salamipølse.
Stek skinke eller pølse i ovn ved 200 grader mellom 2 lag bakepapir.
Legg et stekebrett på toppen for at skivene skal bli rette og fine.

Sendt inn av Julie Dønnestad

Forsiden akkurat nå
Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus
Dagens rett

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus

Pizza er populært, og hjemmelaget pizza er det aller beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her