kylling, blomkål og brokkoli grateng

Ingredienser
4 pers.
1 grillet kylling
1 mellomstor blomkål
1 mellomstor brokkoli
1 liten løk, finhakket
3 ss smør
3 ss hvetemel
3 dl melk
2 dl kyllingbuljong
ca. 200 g revet ost, eks. cheddar og parmesan
salt og pepper
Topping:
2 dl ferske brødsmuler
2 ss smør
2 hvitløkfedd, finhakket
2-3 ss hakket basilikum eller bladpersille

Fremgangsmåte

Plukk kjøttet av kyllingen og del den i passende biter.
Del blomkål og brokkoli i buketter og kok dem 2-3 minutter i kokende saltet vann.
Ta bukettene opp av vannet og avkjøl dem raskt i kaldt vann.
La bukettene renne av seg på kjøkkenpapir før du legger dem over i en smurt ildfast form sammen med kyllingen.
Smelt smøret i en kasserolle og fres løken til den blir blank. Tilsett melet og la det frese litt under omrøring.
Tilsett varm melk og buljong under kraftig visping. La sausen småkoke noen minutter til den tykkner og melsmaken er borte.
Rør ofte slik at sausen ikke svir seg. Smak til med salt og pepper og rør inn halvparten av osten.
Hell sausen over kyllingen og grønnsakene.
Dryss over resten av osten og gratiner i ovn ved 225 grader i ca. 20 minutter eller til gratengen er gyllen.
Stek brødsmulene gylne og sprø i smøret, tilsett hvitløk og basilikum.
Dryss den sprø toppingen over gratengen før servering.
Tips:
Bland 2 ss hakket bladpersille, salvie eller timian i sausen.
Pynt med utkjernede tomatbåter og sprøstekt spekeskinke eller salamipølse.
Stek skinke eller pølse i ovn ved 200 grader mellom 2 lag bakepapir.
Legg et stekebrett på toppen for at skivene skal bli rette og fine.

Sendt inn av Julie Dønnestad

Forsiden akkurat nå
Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 8 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her