Marinering av kjøtt

Ingredienser
http://www.gilde.no/marinering/category13225.html

Fremgangsmåte

Alt kjøtt kan marineres for å få en ønsket smak
Mørt kjøtt kan bli enda mørere og kjøtt som er litt lite mørt kan bli bra. Men seigt kjøtt kan ikke marineres slik at det blir mørt. Kjøtt i skiver trekker raskere smak fra marinaden enn hele stykker.

Marinaden bør stå noen timer og trekke, helst i romtemperatur, før kjøttet legges i. Marinering i mindre enn ett døgn kan foregå i romtemperatur, over ett døgn i kjøleskapstemperatur. Marineringen kan vare fra et par timer og opp til 5 dager.

Det enkleste er å marinere i en plastpose. Det krever minst marinade. Legg kjøttet i plastposen, hell på marinaden, klem ut luften og knyt igjen. Legg posen på et fat i tilfelle lekkasje. Vær klar over at kjøttet blir blassere i fargen av marinering.

En marinade inneholder tre hovedingredienser: Olje, krydder og en syrlig væske.

Olje
Oljen fremhever smaken. Den trekker til seg smak fra krydderet og overfører den til kjøttet. Oljen hjelper til å feste marinaden til kjøttet og holder dessuten luft borte.

Syre
Syren i en marinade har som hovedoppgave å mørne kjøttet. Syren kan også ha smak og vil da bidra til å smaksette kjøttet. Typiske syrer er eddik, vin, sitron, surmelk eller yoghurt. Syren vil også føre til at holdbarheten på kjøttet øker.

Krydder
Friskt eller tørket urtekrydder, pepper, løk, hvitløk, chili osv. gir den smaken du ønsker. Avhengig av hvor lenge kjøttet skal marineres og hvor sterk smak du ønsker, er nesten alt krydder brukbart.

Knust krydder har mer intens smak og brukes bare ved kortvarig marinering. Når du marinerer over natten bør du bruke hele krydder. Du kan også smaksette marinaden med grønnsaker og frukt som f.eks. løk, eplebiter eller appelsinbiter.

OBS! En marinade må aldri inneholde salt. Saltet trekker ut kjøttsaft og gir tørrere kjøtt

Sendt inn av Live Gn

Forsiden akkurat nå
Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris
+
Ukens vin

Frappato er sommerdrue nummer én – nå til veldig gunstig pris

Den kombinerer lys rød frukt med stor saftighet og moderat alkohol. Vin som fint kan nytes utendørs og lett avkjølt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Nyheter polet i mai: Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus
Dagens rett

Det er slik du selv skal lage biffpizza med hvitløk- og urtesaus

Pizza er populært, og hjemmelaget pizza er det aller beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her