Saus til lam

Ingredienser
stekesjy
2-4 ss hvetemel (pr liter saus)
1 strøken ss spiss sennep eller sennepspulver
2 dl rødvin eller 1/2 dl solbærsirup
1/2 ss worcestershiresaus
1 ts sukker (pr liter saus)
1 ss soyasaus
litt cayennepepper
evt. hønsebuljong

Fremgangsmåte

Saus til lammestek er meget enkelt å lage. Sil av stekesjyen fra lammet over i en vid gryte; gjerne en sautépanne (vid panne med høye, loddrette vegger); er sjyen meget fet kan du godt øse den, men det skal være et godt lag fett på toppen. Dryss forsiktig to til fire spiseskjeer mel per liter (ettersom hvor tykk du vil ha sausen) med en tesil over sjyen, slik at det drysser mest mulig jevnt over fettet. La melet trekke inn i fettet i et par minutter; rør så kraftig rundt med en visp. Fettet og melet lager jevning uten klumper.

Kok opp sausen og tilsett så en strøken spiseskje spiss sennep eller en teskje sennepspulver, to deciliter rødvin eller evt. en halv deciliter solbærsirup (!), en halv spiseskje worcestershiresaus og til sist en teskje sukker per liter saus og la det koke opp. Skru ned varmen og la sausen putre fornøyd mens du gjør klar til serveringen. For den som ønsker en kraftigere smak på sausen er en spiseskje soyasaus og litt cayennepepper å anbefale.

Er det ønskelig med mere saus, kan hønsebuljong tilsettes; øk da melmengden. Unngå s.k. "Klar kjøttsuppe", denne har en altfor markert buljongsmak. Hønsebuljong er glimrende til det aller meste som klar kjøttsuppe/kjøttbuljong kan brukes til, og smaker bedre.

Sendt inn av Arne Hanssen

Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her