9 oppskrifter med laks som garantert faller i smak

Laks er en veldig anvendelig fiskeråvare som gir de beste retter. Her får du ny inspirasjon. Prøv en av disse oppskriftene.

Laks er blitt hverdagskost, i hvert fall her til lands. Både takket være lave priser i fiskedisken for hel fisk og filet, og god tilgjengelighet for ferskpakket filet.

Vær forsiktig med varmen

Ingen behøver lenger servere laksen ihjelkokt eller stekt til den er knusktørr. Til det finnes det altfor mange spennende, og ikke minst lettlagete oppskrifter som tar vare på den gode laksesmaken.

Se alle lakseoppskiftene i Apéritifs kokebok her

Laksen smaker aller best om den serveres med en lett rå kjerne.

Slik behandler du fisken etter at du har kjøpt den inn - og dette skal du se etter når du handler fisk

Prøv en av våre favoritter fra Apéritifs rikholdige kokebok, og du blir garantert fornøyd.

Under hver av oppskriftene finner du en klikkbar lenke til flere tilsvarende oppskrifter.

Retter med laksefilet

Med en renskåret filet kan du lage de lekreste retter av laksen.

Flere oppskrifter med laksefilet

Laksefilet med estragon- og sennepsaus

Antall porsjoner

4

Ingredienser

500 g laksefilet
Salt og pepper
Smør til steking

200 g aspargesbønner, friske

Estragon- og sennepssaus:
1 dl hvitvin
1 ss sennep, fin
1 ts Colemans sennep, tørr
2 ss crème fraîche
100 g smør
2 ss frisk estragon, finhakket
1 sitron
Salt

Fremgangsmåte

Del laksefileten i fire tynne skiver. Ha på salt og pepper.

Stek fisken i litt smør på høy varme i 20 sek på undersiden og la den være helt rå på oversiden.

Ha hvitvin i en kjele, kok opp og la den koke inn til det er igjen ca 2 ss væske.

Visp inn sennep og crème fraîche. Visp inn smør i klatter til du har en tykk saus.

Smak til med finhakket estragon, sitronsaft og salt.

Kok aspargesbønner møre i lettsaltet vann og server sammen med kokte poteter og sausen.
 
Tips: Får du ikke tak i frisk estragon kan du bruke ca 1 ts tørket, men smak deg frem da estragon har mye egensmak.

Flere lekre lakseoppskrifter finner du her

Sendt inn av

Foto: Inkognito

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Fiskesupper og -gryter med laks

Her finner du oppskrifter på rykende varme supper og gryter med laks som får tennene til å løpe i vann.

De lekreste oppskriftene på supper og gryter med laks

Laks- og spinatsuppe med scones

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Suppe:
400 g skinn - og benfri Salma laks
200 g poteter
5 dl fiskebuljong
1 dl dill
1 dl gressløk
3 dl Crème Fraîche Lett
70 g babyspinat
Lette scones:
3 dl hvetemel sammalt fin
1 dl solsikkefrø
4 dl hvetemel
1 ts salt
6 ts bakepulver
1 beger Kesam Mager
1 dl vann
50 g gresskarkjerner

Fremgangsmåte

Suppe:
Skjær laksen i terninger. Skrell og skjær potetene i skiver. Finhakk dill og gressløk.

Kok opp buljong og legg i potetskivene. Kok opp under lokk ca. 10 minutter.

Tilsett laks og de øvrige ingrediensene. La det småkoke 2-3 minutter. Smak godt til med salt. server med lette scones til.

Lette scones:
Bland det tørre og tilsett kesam og vann. Rør sammen til en deig, gjerne i en kjøkkenmaskin.

Del deigen i to deler. Lag flate, runde leiver, ca. 15 cm i diameter. Legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate.

Skjær et kryss i hver kake med en spiss kniv og dryss på gresskarkjernene før de stekes midt i ovnen ved 250 grader, i ca. 10 minutter.

Bryt sconsene fra hverandre ved servering. De smaker godt både til en varm suppe eller til en salat.

Her finner du flere gode lakseoppskrifter

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pastaretter med laks

Laksen kommer virkelig til sin rett sammen med pasta - prøv bare selv.

Gode pastaoppskrifter med laks

Lasagne med laks, asparges og gulrøtter

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

400 g laks, i biter

10 grønne asparges, skrelt og delt i biter
10 små gulrøtter, skrelt og delt i biter
12 lasagneplater
1 ts olivenolje
Ostesaus:
1 ss smør
1 ss hvetemel
6 dl melk
1 ss crème fraîche
50 g parmesan, revet
Salt og pepper

Fremgangsmåte

La asparges og gulrøtter få et raskt oppkok i lettsaltet vann. Kok lasagneplater møre i lettsaltet vann med 1 ss olje i.

Ostesausen:
Smelt smør i en kjele, tilsett hvetemel og rør sammen. Spe med melk under visping.

La småkoke i 15 minutter. Visp inn crème fraîche og ost. Smak til med salt og pepper.

Vend inn fisk og grønnsaker. Legg lagvis med lasagneplater i en form. Stek i ovnen i 15 minutter på 200 grader.

De beste pastaoppskriftene

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Internasjonale retter med laks

Det er ikke bare her i Norge man lager fantastiske lakseretter.

Lakseretter med en internasjonal vri finner du her

Laks i red curry og kokosmelk

Antall porsjoner

4

Ingredienser

600 g laksefilet 
 
2 ss soyaolje 
1 finhakket sjalottløk 
3 ts Thai red curry paste
4 dl kokosmelk
1½ ts soyasaus 
1 rød chili, i strimler (fjern steinene!) 
½ ts fish sauce (kan sløyfes)
2,5 dl fiskekraft-/buljong 
1 ts sukker
2 vårløk, i tynne skiver 
4 limeblad, i fine strimler (ta bort stilken) 
2 ss frisk koriander

Fremgangsmåte

Skjær laksefileten i store terninger.

Varm soyaoljen i en panne og brun lakseterningene på begge sider. Legg lakseterningene på et fat.

Surr sjalottløk i pannen i ca. 2 minutter. Tilsett Thai red curry og kokosmelk. Rør ofte.

Ha i soyasaus, rød chili, fish sauce, fiskekraft-/buljong og sukker.

Tilsett lakseterningene, vårløk, limeblad og la det hele småkoke i 2-3 minutter. Dryss over frisk koriander og server med jasminris.

Flere lekre lakseoppskrifter finner du her

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Grillretter med laks

Har du prøvd å legge laksen på grillen noen gang?

Grillretter med laks

Grillede laksekoteletter med persille- og vårløksalat

Antall porsjoner

4

Ingredienser

4 store laksekoteletter a 200 g
salt og pepper

Linseburger:
6 kardemommekapsler
1 ss pepperkorn
1 laubærblad
2 fedd hvitløk, knust
1 dl røde linser
½ l kyllingbuljong
2 ss malt spisskummin
salt og pepper
1 liten rødløk, finhakket
100 g sellerirot, finhakket
2 ss finhakket bladpersille
Mel til panering
olje

Grillet vårløk:
16 vårløk
salt og pepper
olje

Persille- og vårløksalat:
4 ss hakket bladpersille
4 vårløk, hakket
1 dl extra virgin olivenolje

Fremgangsmåte

Linseburgerne:
Ha kardemommekapslene, laubærbladet, pepperkornene og hvitløken i en dobbel gaspose (slik at det er enkelt å fjerne dette etter koking).

Ha kyllingbuljongen i en kjele og legg i krydderposen. Ha i linsene og den malte kumminen, og kok opp over middels varme.

La linsene simre over lav varme til de er myke, ta ut krydderposen og sil av kokevannet. Ha linsene i en foodprosessor og kjør til en tykk puré, smak til med salt og pepper.

Ha den finhakkete løken og selleriroten i en panne med litt olje og stek over middels varme til grønnsakene er myke, men ikke har tatt farge.

Ha grønnsakene i sammen med linsepuréen og tilsett 2 ss finhakket persille. Bland godt og form massen til kaker som du vender i mel og steker i olje over middels høy varme til de er gyldenbrune. Hold linsekakene varme til servering.

Laks og vårløk:
Rens laksen og kutt den i fire store koteletter, krydre med litt salt og pepper og pensle den med litt olje.

Grill laksen i 3-4 minutter på hver side og ta av skinnet ved servering.

Pensle vårløkene med olje og krydre med litt salt og pepper. Grill dem i kort tid mens du snur dem ofte.

Persille og vårløksalat:
Bland sammen persille og vårløk og ha i olivenoljen. Bland godt og smak til med salt og pepper.

Legg opp en linseburger på hver tallerken og legg fir grillede vårløk oppå. Legg laksekoteletten på siden av linseburgeren og ha på salaten og oljen som også fungerer som en saus.

De beste lakseoppskriftene finner du her

Tips: Du kan selvfølgelig også steke laksen i stekepanne dersom du ikke ønsker å grille,

Dersom du synes linseburgerne er vanskelige å lage kan du selvfølgelig bytte disse ut med kokte linser eller et annet tilbehør.

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Laks til koldtbordet

Prøv noen av disse oppskriftene neste gang du inviterer til fest.

Flere lakseretter til den store festen

Fransk laksepaté

Antall porsjoner

6 - 8

Ingredienser

650 g laksefilet uten skinn og ben
1 ts salt
3 eggehviter
¼ ts hvit pepper
1 ss friskpresset sitronsaft
4 ss finhakket dill
½ grønn paprika, i små terninger
3 dl matfløte
 
Saus:
1 finhakket sjalottløk
½ ts salt
½ ts pepper
1 ts sukker
1 ts fransk sennep
3 eggeplommer
3 ss hvitvinseddik
1 ss smør
1 dl kremfløte

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 150 grader.
 
Kjør laksefileten i foodprosessor med salt, eggehviter og pepper. Rør inn sitronsaft, dill og paprika, og spe forsiktig med kjøleskapskald fløte.
 
Smør en brødform godt og legg en strimmel matpapir i bunnen. Fyll laksefarsen i formen, dunk den godt mot kjøkkenbenken slik at det ikke blir luftblærer i farsen.
 
Sett formen i langpanne med varmt vann og bak den i ovnen til den er fast, ca 45 minutter. Avkjøl patéen under lett press.
 
Sausen:
Rør sammen alle ingrediensene til sausen, unntatt fløten. Varm sausen til kokepunktet under omrøring.
 
Avkjøl, rør i den av og til. Visp fløten stiv og rør den i sausen.
 
Skjær patéen i skiver og servér den med sausen.
 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Småretter med laks

Raske og enkle retter fulle av smak og som er sunne for deg - blir det bedre?

Flere lekre småretter med laks

Omelettrull med laks

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

2 egg
½ ts salt
2 ss finhakket gressløk
1 ss smør
100 g røkelaks
1½ dl kremfløte
2 dl kesam
4 gelatinplater
salt og pepper
2 ss finhakkede urter, for eksempel dill
tynn liten toast
lodderogn eller lakserogn

Fremgangsmåte

Visp sammen egg og salt og tilsett gressløk.
 
Varm en stor stekepanne og smør bunn og sider med smør. Hell i halvparten av røren og vipp på pannen til den er dekket av et tynt lag røre.
 
Senk temperaturen og stek omeletten forsiktig på bare en side til den har stivnet. La omeletten gli forsiktig over på et bakepapir og avkjøl. Stek resten av røra på samme måte.
 
Finhakk laksen og bland den med kesam.
 
Bløtlegg gelatinen, klem ut vannet og smelt én og én plate i litt kokende varmt vann. Rør den flytende gelatinen forsiktig ned i laksekremen. Smak til med salt og pepper og tilsett hakkede urter. Pisk fløten stiv og vend den inn.
 
Smør et tynt lag av laksefyllet ut på omeletten og rull den sammen som en rullekake. Sett rulladen kaldt til den stivner og skjær den pent opp før servering.
 
Anrett på tallerken med frisk salat, litt rogn,  grønn pesto og toast.

Flere lakseoppskrifter finner du her

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sushiretter med laks

Kast deg på sushibølgen og lag deilige makiruller, sashimi og sushi av laksen selv.

Herlige sushibiter med laks lager du enkelt

Lakseruller (maki)

Antall porsjoner

4

Ingredienser

300 g laksefilet
2 ark nori (tang)
gressløk

Sitron soyasaus:
3 ss soyasaus
1 ss ferskpresset sitron

Fremgangsmåte

Kutt laksen i tynne, store skiver. Ha litt salt på laksen.

Ha plastfilm på bambusmatten før du starter med å lage makirullen. Spre halvparten av  sushirisen utover den ru siden av noriarket (ca ½ cm tykt).

Legg gressløken i midten og rull makien sammen.

Spre lakseskivene utover plastfilmen slik at de dekker ca 20x20 cm, legg på makirullen med gressløk og rull sammen.

Kutt makien i åtte deler og server med ingefær og sitron-soyasausen.  

Husk: All fisk som skal nytes rå skal fryses i minst to dager før den benyttes for at den skal være helt trygg å spise.

Sendt inn av

Foto: Charmaine Cheung

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sandwicher og smørbrød med laks

Det blir en skikkelig hverdagsfest når man bruker laksen til smørbrød og sandwicher.

Lag noen av disse gode lakseoppskriftene

Luksus fiskesmørbrød med remulade

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 skive ristet brød, grovt
Blandete salatblader
1 stykke kokt laks, kald
1 kokt egg
12 ferske reker
 
Sitron

Fremgangsmåte

Rist brødet og smør litt godt smør på det.

Dekk brødskiven med salat og legg eventuelt på litt hjemmelaget remulade.

Fordel eggeskiver på smørbrødet og legg på et fiskestykke eller biter av kokt fisk på toppen.

Legg på litt ekstra remulade og pynt med ferske reker og server gjerne med sitron ved siden av.
 

Tips: Har du ikke ferdig kokt laks er det ingen kunst å posjere laksefileter.

Kutt opp benfrie fileter i passe porsjonsstykker med skinnet på og strø over litt salt. La filetene ligge mens du koker opp godt saltet vann (her kan du godt smaksette med sitronskiver, dill eller andre krydder du liker).

Skyll av saltet fra filetene og legg dem i en ildfast form med skinnet opp. Hell over laken (vannet) til den dekker fisken.

Når du kan trekke av skinnet uten makt er filetene perfekt kokt og klare til servering.

Flere lekre lakseoppskrifter finner du her

Sendt inn av

Foto: Margrethe Myrer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen