12 slåss om NM-gull i kokkekunst

10 menn og to kvinner gjør opp om tittelen førstkommende helg.
27 September 2011 - 15:13

- Det er 12 dyktige NM-finalister, uttatt etter strenge kriterier, understreker Kristine H. Hartviksen, President i Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL). Konkurransen går av stabelen i Bergen torsdag 29. og fredag 30. september, før vinneren kåres under NM-banketten på Hotel Norge fredag kveld.

- I NKL arbeider vi aktivt for å markedsføre faget, gode norske råvarer og derved sikre rekruttering til faget, sier Hartviksen, som er ekstra glad for at finaleheatet har to kvinnelige deltakere. For øvrig viser deltakerlista at det kulinariske tyngdepunktet for tida ligger i Trondheim. Byen har hele fem av de 12 deltakerne i NM i kokkekunst.

Her er årets kandidater til NM-tittelen:
1. Rune Ørsjødal, Rica Nidelven Hotel, Trondheim
2. Sigve Eliassen, Rica Nidelven Hotel, Trondheim
3. Martin Sveian, Tango Bar og Kjøkken, Stavanger
4. Kim Andè Olsen, Rica Bakklandet Hotel, Trondheim
5. Carina Loftheim Meriau, Rica Nidelven Hotel, Trondheim
6. Sebastian Engh, Vertshuset Curtisen, Halden
7. Bjørnar Buserud, Rica Nidelven Hotel, Trondheim
8. Christian Andre Pettersen, Charles & De, Sandnes
9. Nikolas Carlsen, Renaa: Restauranten, Stavanger
10. Mattias Hauge, for tiden ikke fast arbeidsted
11. Karla Siverts, Restaurant Strand, Oslo
12. Øystein V. Næss, Jacobs Bar og Kjøkken, Bergen

Konkurransens hoveddommer er Gunnar Hvarnes, som har Steinn Oskar Sigurdsson, Siv Støfringsstøl, Geir Skeie og Sven Erik Renaa med på laget. I tillegg vil Per Johansen og Maria Tuff være dommere bak kulissene, hvor de skal følge med på kandidatenes yrkesmessige håndverk og hygiene.

Mens Renaa og Hvarnes er regjerende OL mestre i Kokkekunst fra 2008 med Det norske kokkelandslaget, gikk Geir Skeie av med seieren i den prestisjetunge kokkekonkurransen Bocuse d'Or i 2009.

NM-finalistene skal komponere en treretters meny til 12 personer av årets utvalgte råvarer:

Forrett
Retten skal bestå av minst 60 % Haukeli Ystil, og som garnityr artisjokk og hokaidogresskar.

Hovedrett
Retten skal bestå av minst 60 % Gilde oksehøyrygg. Mandelpotet og som garnityr neper, beter og pastinakk.

Dessert
Hovedbestanddelen av desserten skal være Norske epler, Tine kremfløte, Sunniva Appelsin- og bringebærjuice.

Kvitseid smør skal også inngå i en av rettene. Grønnsaker og frukt ut over dette etter eget valg.

Kandidatene tilbereder og serverer sin egenkomponerte treretters meny til 12 personer. Den praktiske tilretteleggingen av arrangementet er i år lagt til Bergen Kokkenes Mesterlaug. I tillegg til kongepokal, heder og ære, skal vinneren representere Norge i Nordisk mesterskap i Herning i Danmark neste år.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her