23. oktober i Oslo - Portvin og mat i kombinasjon

Du som er glad i portvin og som savner smakserfaring der portvin blir servert til mat har virkelig noe å glede deg til nå. I slutten av oktober kommer nemlig eksportsjef Luis Carneiro fra portvinshuset Fonseca på besøk. Vi serverer fire-retters meny og fe
Redaksjonen
09 Oktober 2002 - 02:02

Portvinsprodusenten Fonseca Guimaraens har produsert fantastisk portvin helt siden oppstarten i 1822. Firmaet ble grunnlagt av Manoel Pedro Guimaraens, og over årene har firmaet på alle måter vokst og fremstår i dag som en av de mest anerkjente portvinhus. Deres portvin lages kun på druer fra egne vinmarker og de mest moderne metoder og utstyr blir benyttet. Tradisjoner som tråkking av druer holdes fortsatt i hevd da man ikke finner noen metoder som kan erstatte foten fullt ut.

I løpet av denne oktoberkvelden skal vi smake oss igjennom fire spennende retter der Fonsecas portviner er nøye plassert i forhold til rettene. Fonsecas eksportsjef, Luis Carneiro, skal fortelle oss hva som gjør hver enkelt portvin så spesiell og harmonisk i forhold til retten den følger.

Dette er hva du får servert:

Bin 27 er en portvin av typen "vintage character". Vinen ble opprinnelig produsert for privat forbruk, men ble i 1972 lansert for ordinært salg. Vinen tilbringer 4 år i store eikefat før den tappes på flaske.

I løpet av januar måned hvert år setter Fonseca til side en reserve av svært konsentrert og kraftig kvalitetsportvin med potensial for lagring. Disse plasseres så i eikefat. Siden alle årganger av portvin viser forskjellig karakter, konsentrasjon og lagringspotensial, består en tawny-portvin av mange årganger som er blandet sammen for å gi en konsistent kvalitet og stil. Ettersom tawny-portviner eldes, blir de lysere i farge og frukten får gradvis en mer moden og nøttaktig karakter. Fonseca 10 Year old Tawny er rustrød i farge og har intens duft av moden frukt.
Denne årgangsportvinen er laget av druer fra de tre enkeltvinmarkene; Quinta de Santo António, Quinta do Cruzeiro og Quinta do Panascal, alle A-klassifiserte vinmarker i Cima Corgo. Vinen blir tappet på flaske etter bare et kort opphold i trekar. Vinen lagres deretter på flaske i flere tiår for å oppnå sin komplekse og rike karakter.
w Fonseca Siroco Dry White Port
(ikke i salg på polet, ca kr 180,-)
Fonseca Sirico er laget av druesorten Malvasia Fina og kommer, som alle portviner forøvrig, fra vinområdet Douro. Sirico er en tradisjonell vin i det den er fottråkket, men fermenteringstiden er noe lenger enn for rød portvin. Dette for å oppnå en tørr avslutning i smaksbildet.

w Fonseca Vintage 1985
(ikke i salg på polet, ca kr 800,-)
Fonsecas årgangsportviner lages primært av druer fra deres tre enkeltvinmarker i området Cima Corgo; Quinta de Santo António, Quinta do Cruzeiro og Quinta do Panascal. Også disse druene fottråkkes i tradisjonelle "lagares". Dette er fyldige, velbalanserte og rike portviner med lang holdbarhet.

Arrangementet er nå avholdt

MENY
*
Serranoskinke
Servert med parmesandressing,
salat og syltede småtomater
**
Ovnsbakt Torsk
Servert med Beurre Rouge
og en linse- & jordskokkragu
***
Lammecarré med Hvitløkspuré
Servert med peppersjy, selleri- & urterøsti
****
Amer Sjokoladefondant
Servert med bringebær-spuma
*****

Arrangementet er nå avholdt

Middagen arrangeres på Azur Restaurant på Solli Plass hvis lokaler i de siste 30 år har huset restauranten Det Blå Kjøkken. Lokalitetene byttet imidlertid eiere i 2001 og ble i den forbindelse totalrenovert - både mht. interiør og konsept.

Azur fremstår i dag som en liten men elegant og moderne restaurant som i hovedsak henter sin inspirasjon fra Frankrike - med en ekstra touch fra Provence. Den har behagelige sofaer i dyp turkis farge, moderne glasskunst på veggene og farveskalaen for interiøret ellers går i retning sand og gyllent.
 
Vinkartet har hovedvekt på franske disktrikt, men der Italia og Spania også er godt representert - bortimot 300 viner i alle prisklasser.

Tid: 23. oktober kl. 19.00
Pris: kroner 895,- inkl. mva
Sted: Azur Restaurant, Drammensveien 30, 0255 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Avbestillingsfrist: 18.10.02 kl. 23:59

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 231002. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen ovenfor refunderer vi ikke deltakeravgiften.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost
Dagens rett

Gratiner blåskjellene - og bli overbevist - her med sennep og ost

Blåskjell smaker like fantastisk gratinert som den mer klassiske vrien. Gratinering er en fin måte å bruke eventuelle rester på,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her