500 tonn dårlig kjøtt

Oslo-restauranter kan ha solgt så mye som 500 tonn dårlig kebabkjøtt til en verdi av 100 millioner kroner. Omsetningen har vært svart.
Redaksjonen
29 Oktober 2007 - 17:01

Hele saken begynte å bli rullet opp på vårparten og i mai gjennomførte 95 personer fra politiet, skattemyndighetene, Kripos, Økokrim, UP, Mattilsynet og Tollvesenet en storkontroll. Sju personer er siktet i saken.
 
Nå har politiet kommet et stykke videre i etterforskningen og så mye som 500 tonn dårlig kebabfarse kan ha blitt omsatt. Verdien på dette er 100 millioner kroner, mener politiet.
 
100 kiosker
Den dårlige farsen er omsatt i rundt 100 kiosker i Oslo-regionen.
 
- Det er alvorlige brudd på matloven. Kebabfarsen er laget av mekanisk utbenet kjøtt av fjærfe. Dette er ikke lenger å anse som kjøtt. Det er ikke blitt varmebehandlet og har fått et høyere bakterienivå, noe som kan medføre risiko for forbrukerne, sier seniorinspektør Rune Guttormsen ved Mattilsynet i Ytre Østfold til Aftenposten.
 
Organisert
De syv er siktet for grove brudd på momsloven, matloven, regnskapsloven og for skatteunndragelser. I tillegg er de siktet for organisert kriminalitet og to trygdebedragerier.
 
- Dette har vært så godt organisert over flere ledd at vi mener det handler om organisert kriminalitet. De er siktet for brudd på matloven fordi de har drevet helt skjult, uten tilsyn og autorisasjon, sier prosjektleder Bjørn-Helge Myhre i Økokrim.
 
Bakterieprodukt
- Etterforskningen av svart omsetning gjorde av man kom på sporet av dette. I dag er det ikke vanlig å bruke utbenet fjærfe til kebab. Kanskje forbrukerne synes det er godt hvis dette krydres, men det er et mikrobiologisk ustabilt produkt, sier Guttormsen i Mattilsynet.
 
Rettssak i januar
Rettssaken er berammet til januar neste år. Den involverer blant annet et Oslo-firma som har formidlet kjøttfarsen til kiosker og gatekjøkken. Selskapet, som holdt til på Økern, er konkurs. Foreløpig er ingen kebabselgere siktet i saken, selv om politiet mener at de har vært involvert i den omfattende svindelen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag
Dagens rett
Rask suppe med kjøttdeig

Har du kjøttdeig, eller bare grønnsaker, har du middag

Med denne oppskriften lager du raskt en smaksrik hverdagsrett, perfekt når du har mye på timeplanen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her