500 tonn dårlig kjøtt

Oslo-restauranter kan ha solgt så mye som 500 tonn dårlig kebabkjøtt til en verdi av 100 millioner kroner. Omsetningen har vært svart.

Hele saken begynte å bli rullet opp på vårparten og i mai gjennomførte 95 personer fra politiet, skattemyndighetene, Kripos, Økokrim, UP, Mattilsynet og Tollvesenet en storkontroll.  Sju personer er siktet i saken.
 
Nå har politiet kommet et stykke videre i etterforskningen og så mye som 500 tonn dårlig kebabfarse kan ha blitt omsatt. Verdien på dette er 100 millioner kroner, mener politiet.
 
100 kiosker
Den dårlige farsen er omsatt i rundt 100 kiosker i Oslo-regionen.
 
- Det er alvorlige brudd på matloven. Kebabfarsen er laget av mekanisk utbenet kjøtt av fjærfe. Dette er ikke lenger å anse som kjøtt. Det er ikke blitt varmebehandlet og har fått et høyere bakterienivå, noe som kan medføre risiko for forbrukerne, sier seniorinspektør Rune Guttormsen ved Mattilsynet i Ytre Østfold til Aftenposten.
 
Organisert
De syv er siktet for grove brudd på momsloven, matloven, regnskapsloven og for skatteunndragelser. I tillegg er de siktet for organisert kriminalitet og to trygdebedragerier.
 
- Dette har vært så godt organisert over flere ledd at vi mener det handler om organisert kriminalitet. De er siktet for brudd på matloven fordi de har drevet helt skjult, uten tilsyn og autorisasjon, sier prosjektleder Bjørn-Helge Myhre i Økokrim.
 
Bakterieprodukt
- Etterforskningen av svart omsetning gjorde av man kom på sporet av dette. I dag er det ikke vanlig å bruke utbenet fjærfe til kebab. Kanskje forbrukerne synes det er godt hvis dette krydres, men det er et mikrobiologisk ustabilt produkt, sier Guttormsen i Mattilsynet.
 
Rettssak i januar
Rettssaken er berammet til januar neste år. Den involverer blant annet et Oslo-firma som har formidlet kjøttfarsen til kiosker og gatekjøkken. Selskapet, som holdt til på Økern, er konkurs. Foreløpig er ingen kebabselgere siktet i saken, selv om politiet mener at de har vært involvert i den omfattende svindelen.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen