Akevitt-produsenter må samles

Akevittprodusenter må samarbeide for å utvikle kategorien. Det mener Martin Pira i V&S Norway.
Redaksjonen
04 September 2007 - 14:30

Tidligere i år oppstod det et sjeldent akevittrabalder da Arcus, med destillatør Halvor Heuch i spissen, ba Mattilsynet om å få på plass et nasjonalt regelverk for å beskytte den norske akevitten.
 
Skjebnen til danske og svenske akevittprodusenter ligger fortsatt på vent. Brand Manager i V&S Norway, Martin Pira, sier til Apéritif at akevittprodusentene nå må stå samlet for å utvikle kategorien, og ikke ødelegge markedene for hverandre.
 
Sikre tradisjoner
Bakgrunnen for at Arcus søkte om beskyttelse hos Mattilsynet, var i følge Heuch å sikre norske akevittradisjoner og å hindre at markedet oversvømmes av billige kopier. EU-reglene krever at akevitt skal være laget på jordbrukssprit, med en alkoholstyrke på minst 37, 5 prosent.
 
Vil endre regler
Arcus ønsker at Mattilsynet endrer reglene slik at akevitt kun skal kunne lages på potetsprit og fatlagres en viss periode.
 
- Ren proteksjonisme, var reaksjonen fra produsentene av danske og svenske akevitter.
 
En smakssak
Danske og svenske akevitter har ikke tradisjoner for fatlagring og lages på kornsprit. I vår ble derimot den første fatlagrede danske akevitten, Aalborg Nordguld, lansert.
 
- Det er lange og stolte tradisjoner knyttet til akevitten og dens historie i alle de skandinaviske landene. Det er ulike måter å fremstille den på, og den ene er ikke nødvendigvis bedre eller dårligere enn den andre. Fatlagring gir en spesiell karakter, mens tilhengere av å ikke fatlagre akevitt mener det gir en renere smak av akevittkrydderene karve og dill. Det spennende med akevitten er nettopp mangfoldet i kategorien, sier Pira i V&S Norway, som blant annet importerer svenske OP Andersen og danske Aalborg.  
 
Viktig bidrag
Tradisjonene for å lage akevitt i de nordiske landene går flere hundre år tilbake, og startet trolig i Danmark. Akevitt var opprinnelig et medikament og ble tilsatt krydder for å bli drikkbart.
 
I dag er akevitten de Skandinaviske landenes viktigste bidrag til drikkekulturen og regnes som det nasjonale brennevinet både i Sverige, Danmark og Norge. I Norge foregår fortsatt mesteparten av akevittsalget til jul, mens både svenskene og danskene har tradisjon for å drikke akevitt året rundt.
 
Må utvikle
- Vi må innse at akevitt ikke på langt nær har oppnådd den internasjonale statusen som whisky eller cognac har. Selv om noe akevitt eksporteres, drikkes det foreløpig i liten grad utenfor Skandinavia. Vi bør konsentrere oss om å utvikle produktkategorien akevitt i stedet for å rakke ned på hverandres produkter. I fellesskap bør produsentene drive opplysning om at akevitten har mange bruksområder utover det å være tilbehør til ribben på julaften, sier Martin Pira.
 
Ikke avgjort
Mattilsynet har nå sendt saken videre til Mat- og landbruksdepartementet, for at det skal vurdere om et norsk regelverk skal på plass. Mat- og Landbruksdepartementet sier at saken fortsatt ligger til behandling og at ingenting er avgjort i saken foreløpig .

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her