Akevitt-produsenter må samles

Akevittprodusenter må samarbeide for å utvikle kategorien. Det mener Martin Pira i V&S Norway.
Redaksjonen
04 September 2007 - 13:30

Tidligere i år oppstod det et sjeldent akevittrabalder da Arcus, med destillatør Halvor Heuch i spissen, ba Mattilsynet om å få på plass et nasjonalt regelverk for å beskytte den norske akevitten.
 
Skjebnen til danske og svenske akevittprodusenter ligger fortsatt på vent. Brand Manager i V&S Norway, Martin Pira, sier til Apéritif at akevittprodusentene nå må stå samlet for å utvikle kategorien, og ikke ødelegge markedene for hverandre.
 
Sikre tradisjoner
Bakgrunnen for at Arcus søkte om beskyttelse hos Mattilsynet, var i følge Heuch å sikre norske akevittradisjoner og å hindre at markedet oversvømmes av billige kopier. EU-reglene krever at akevitt skal være laget på jordbrukssprit, med en alkoholstyrke på minst 37, 5 prosent.
 
Vil endre regler
Arcus ønsker at Mattilsynet endrer reglene slik at akevitt kun skal kunne lages på potetsprit og fatlagres en viss periode.
 
- Ren proteksjonisme, var reaksjonen fra produsentene av danske og svenske akevitter.
 
En smakssak
Danske og svenske akevitter har ikke tradisjoner for fatlagring og lages på kornsprit. I vår ble derimot den første fatlagrede danske akevitten, Aalborg Nordguld, lansert.
 
- Det er lange og stolte tradisjoner knyttet til akevitten og dens historie i alle de skandinaviske landene. Det er ulike måter å fremstille den på, og den ene er ikke nødvendigvis bedre eller dårligere enn den andre. Fatlagring gir en spesiell karakter, mens tilhengere av å ikke fatlagre akevitt mener det gir en renere smak av akevittkrydderene karve og dill. Det spennende med akevitten er nettopp mangfoldet i kategorien, sier Pira i V&S Norway, som blant annet importerer svenske OP Andersen og danske Aalborg.  
 
Viktig bidrag
Tradisjonene for å lage akevitt i de nordiske landene går flere hundre år tilbake, og startet trolig i Danmark. Akevitt var opprinnelig et medikament og ble tilsatt krydder for å bli drikkbart.
 
I dag er akevitten de Skandinaviske landenes viktigste bidrag til drikkekulturen og regnes som det nasjonale brennevinet både i Sverige, Danmark og Norge. I Norge foregår fortsatt mesteparten av akevittsalget til jul, mens både svenskene og danskene har tradisjon for å drikke akevitt året rundt.
 
Må utvikle
- Vi må innse at akevitt ikke på langt nær har oppnådd den internasjonale statusen som whisky eller cognac har. Selv om noe akevitt eksporteres, drikkes det foreløpig i liten grad utenfor Skandinavia. Vi bør konsentrere oss om å utvikle produktkategorien akevitt i stedet for å rakke ned på hverandres produkter. I fellesskap bør produsentene drive opplysning om at akevitten har mange bruksområder utover det å være tilbehør til ribben på julaften, sier Martin Pira.
 
Ikke avgjort
Mattilsynet har nå sendt saken videre til Mat- og landbruksdepartementet, for at det skal vurdere om et norsk regelverk skal på plass. Mat- og Landbruksdepartementet sier at saken fortsatt ligger til behandling og at ingenting er avgjort i saken foreløpig .

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her