Akevitt-produsenter må samles

Akevittprodusenter må samarbeide for å utvikle kategorien. Det mener Martin Pira i V&S Norway.
Redaksjonen
04 September 2007 - 13:30

Tidligere i år oppstod det et sjeldent akevittrabalder da Arcus, med destillatør Halvor Heuch i spissen, ba Mattilsynet om å få på plass et nasjonalt regelverk for å beskytte den norske akevitten.
 
Skjebnen til danske og svenske akevittprodusenter ligger fortsatt på vent. Brand Manager i V&S Norway, Martin Pira, sier til Apéritif at akevittprodusentene nå må stå samlet for å utvikle kategorien, og ikke ødelegge markedene for hverandre.
 
Sikre tradisjoner
Bakgrunnen for at Arcus søkte om beskyttelse hos Mattilsynet, var i følge Heuch å sikre norske akevittradisjoner og å hindre at markedet oversvømmes av billige kopier. EU-reglene krever at akevitt skal være laget på jordbrukssprit, med en alkoholstyrke på minst 37, 5 prosent.
 
Vil endre regler
Arcus ønsker at Mattilsynet endrer reglene slik at akevitt kun skal kunne lages på potetsprit og fatlagres en viss periode.
 
- Ren proteksjonisme, var reaksjonen fra produsentene av danske og svenske akevitter.
 
En smakssak
Danske og svenske akevitter har ikke tradisjoner for fatlagring og lages på kornsprit. I vår ble derimot den første fatlagrede danske akevitten, Aalborg Nordguld, lansert.
 
- Det er lange og stolte tradisjoner knyttet til akevitten og dens historie i alle de skandinaviske landene. Det er ulike måter å fremstille den på, og den ene er ikke nødvendigvis bedre eller dårligere enn den andre. Fatlagring gir en spesiell karakter, mens tilhengere av å ikke fatlagre akevitt mener det gir en renere smak av akevittkrydderene karve og dill. Det spennende med akevitten er nettopp mangfoldet i kategorien, sier Pira i V&S Norway, som blant annet importerer svenske OP Andersen og danske Aalborg.  
 
Viktig bidrag
Tradisjonene for å lage akevitt i de nordiske landene går flere hundre år tilbake, og startet trolig i Danmark. Akevitt var opprinnelig et medikament og ble tilsatt krydder for å bli drikkbart.
 
I dag er akevitten de Skandinaviske landenes viktigste bidrag til drikkekulturen og regnes som det nasjonale brennevinet både i Sverige, Danmark og Norge. I Norge foregår fortsatt mesteparten av akevittsalget til jul, mens både svenskene og danskene har tradisjon for å drikke akevitt året rundt.
 
Må utvikle
- Vi må innse at akevitt ikke på langt nær har oppnådd den internasjonale statusen som whisky eller cognac har. Selv om noe akevitt eksporteres, drikkes det foreløpig i liten grad utenfor Skandinavia. Vi bør konsentrere oss om å utvikle produktkategorien akevitt i stedet for å rakke ned på hverandres produkter. I fellesskap bør produsentene drive opplysning om at akevitten har mange bruksområder utover det å være tilbehør til ribben på julaften, sier Martin Pira.
 
Ikke avgjort
Mattilsynet har nå sendt saken videre til Mat- og landbruksdepartementet, for at det skal vurdere om et norsk regelverk skal på plass. Mat- og Landbruksdepartementet sier at saken fortsatt ligger til behandling og at ingenting er avgjort i saken foreløpig .

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her