Anbefaler vannrenseanlegg

Tilstanden til norske vannverk er temmelig dårlig og flere får strykkarakter - gjør noe med det ved enkle grep.

Fortsatt bruker både hoteller og restauranter vann rett fra springen. Nå anbefaler Drammensfirmaet Aqua Unique anlegg som renser vannet.

Må tas på alvor
- Det er fortsatt slik at de fleste hoteller og restauranter bruker vann rett fra springen. Jeg anbefaler at bransjen nå begynner å ta denne problemstillingen med vannkvalitet på alvor, sier administrerende direktør Per Henriksen i Aqua Unique.
 
Han får langt på vei støtte av Tor Odd Silset i Mattilsynet. Han gikk nylig ut i Aftenposten og sa at enkelte vannverk setter folks liv i fare.

Vann fra springen kommer ofte godt ut i tester. Som for eksempel da Aperitif testet vann i oktober i fjor . Da fikk kranvann i kategorien stillvann naturell 86 poeng og karakteren 4. Men også en anmerkning om urenheter i duften.

Ikke lystig
Det er ingen stor hemmelighet at ledningsnettet i Norge er gammelt. På vei ut til forbrukerne forurenses vannet av ørsmå elementer av kloakk og skitt.

For storforbrukere av vann, som restauranter og hoteller, er ikke dette akkurat lystig lesing.

- Renseanlegg koster fra noen få tusenlapper og oppover. Men det er klart at et anlegg for en storforbruker av vann vil koste mer, sier Henriksen.

Renere vann hos deg
Mattilsynet holder for tiden på med en tilsynskampanje for å sjekke drikkevannet rundt om i Norge. Kampanjen holder på frem til slutten av februar i år, men senest i forrige uke kom det frem at flere vannverk ikke tilfredsstiller drikkevannsforskriften.

Det er en ganske alvorlig sak i et land der mange innbyggere fortsatt går rundt og tror at vannet vårt er det beste i verden. Slik er det ikke. I 2004 ble tusenvis av bergensere syke av vann som ikke var godt nok sikret av en sikkerhetsbarriere ved et vannverk.

Vil variere
Det er ikke alle som har like god vanngjennomstrømming, så kvaliteten på vannet vil alltid variere noe. Men når 80 prosent av de anleggene som har blitt sjekket så langt har mangler er det temmelig dystre tall.
 
Det er altså lite som tyder på at vannkvaliteten fra vannverkene blir merkbart bedre med det første. Man anslår for eksempel at det vil ta mellom 100 og 200 år å bytte ut det eksisterende ledningsnettet.

Så svaret for en bransje som lever av å yte kvalitet kan da være vann på flaske eller installasjon av et vannrenseanlegg på inntaket av hver bygning.

Dårlig vann kan fort føre til diaré, influensa, virus, hodepine og leddsmerter. Daglige oppdateringer om norsk vannkvalitet får du ved å gå inn på www.aun.as

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen