Chablis-smakingen. Arne Ronold MW ledet deltakerne gjennom de fire appellasjoner i regionen. Han la særlig vekt på å forklare den historiske utviklingen i Chablis samt de ulike vinmarkenes egenskaper og fortrinn. Og at Chablis kan deles inn i to soner; en mineralsk sone representert ved de sju grand cru''ene beliggende i sydhellingen nord for Chablis by og en, eller flere, florale soner på motsatt side. Her finnes en rekke av premier cru''ene. Bortsett fra Montée de Tonnerre, Ronolds favoritt blant premier cru''ene, som ligger i forlengelsen av grand cru-åsen. Smakingen bød på sammenligning av 1995 og 1996-årgangene, hvor sistnevnte er klart bedre, men som helst bør få et opphold i kjelleren. Gode syrer og god modenhet i druene gir en klassisk årgang med lagringspotensial på 10-15 år. I alt 21 viner ble analysert. Selv om grand cru-vinene kommer fra bedre vinmarker og har en høyere status var det ikke gitt at de var bedre enn premier cru''ene. For smakingens aller beste var en Montée de Tonnerre 1995 fra Louis Michel med to fra Moreau hakk i hel, Vaillons 1996 og Grand Cru Clos des Hospices 1992. Moreau hadde også den beste standard-chablis''en, i 1995-versjon. Ellers er premier cru ofte det beste kjøpet. Prisforskjellen fra ordinær vare er minimal i norske kroner, og kvaliteten er på høyde med grand cru. Et problem med forsåvidt både premier som grand cru hos noen produsenter, er fatbruken. Mye fat har en tendens til å skjule den utpregede mineralske chabliskarakteren. Mens vinen ennå er ung, er det vanskelig å vite om fatpreget vil integreres noensinne. Siden de aller fleste chablis''er drikkes unge, er overdrevet fatbruk mer til sjenanse enn glede. Champagne-smakingen. Når det gjelder champagne, som var tema for årsmøtets andre smaking, er fatbruk lite utbredt og sjelden sjenerende. Bollinger er én av få som lar vinen som skal brukes til årgangschampagne og reservevin, gjære samt lagre i fat. Deres Spécial Cuvée pekte seg ut som en av favorittene i klassen non-vintage. Hvor for øvrig Billecart-Salmons versjon også gjorde god figur. Bollinger tok all oppmerksomheten i klassen årgangschampagne med sine RD''s, recently disgorged, fra årene 1985, 1979 og 1975. Så gammel champagne er ikke alle forunt å smake da tilfanget er meget begrenset, men utvilsomt en stor opplevelse. Blant de øvrige årgangschampagnene var det flere godbiter. Selvfølgelig Dom Pérignon 1990, men også Veuve Clicquots Grande Dame 1989, Bollingers Grande Année 1989, Alfred Gratien 1988 og Laurent-Perriers Grand Siècle 1990. Utvalget av topp champagner i de beste årganger har vel aldri vært bedre. Og best av alt; prisene er fortsatt lave, så her er det bare å velge og vrake. Årsmøtemiddagen ble holdt på Oslos tak, Holmenkollen Park Hotells Fem Stuer. Menyen bød på mange vinmessige utfordringer, blant annet riesling til pestomarinert oksecarpaccio, en spennende kombinasjon som mange applauderte. Under middagen ble det etterlengtede diplomet utdelt. Alle andre, som har betalt kontingenten, får det tilsendt.
Årsmøtets smakinger
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Vannmangel forandrer vinlandskapet
At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.
Les hele sakenVilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Den perfekte piknik-rosévinen
Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Vannmangel forandrer vinlandskapet
At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.
Les hele saken