La deg inspirere til å bli lefsebaker

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en takke og kokeboka til Bodil Nordjore for å komme i gang.
Redaksjonen
23 November 2014 - 11:17

Lefse ved siden av flatbrød er noe av det mest tradisjonsrike i norsk matkultur. Derfor er det på sin plass at lefsa får sin egen kokebok.

Og knapt noen andre er i bedre stand til å gjøre denne jobben enn Bodil Nordjore. Også kjent som turbobudeia fra radio og tv. Og ikke minst som en ustoppelig ambassadør for bygde-Norges mattradisjoner.

Oldemors geniale lefseoppskrift

Bodil har samlet inn oppskrifter fra hele landet. Hele 114 ulike lefseoppskrifter fra Finnmark i nord til Agder i sør. Hun har snakket med en rekke bakstekjerringer og noen –gubber, møter som er illustrert av nydelige fotos av Mona Gundersen.

Bodil deler også sin egen families rike lefsehistorie, blant andre denne oppskriften på kling:

«Denne oppskrifta har eg frå langbesta mi (oldemor) på mor si farside, Turine Larsen. Den er veldig god for nybyrjarar, når du bakar med semulegraut brukar du mindre kveitemjøl og då blir lefsene mjukare.»

Om Bodils bidrag til kokebokhøsten blir Beste norske kokebok 2014, får du vite den 25. november kl 17 i Mathallen.

Se alt det hyggelige du kan oppleve denne ettermiddagen i Mathallen

Juryen begrunner valget av denne boka som kandidat til Beste norske kokebok slik:

Lefseboka. Oppskrifter frå heile Noreg

Bodil Nordjorde
Bakeverkstedet

En viktig bok, som ikke bare gir imponerende mange oppskrifter på lefsebakst fra hele landet, men som også presenterer en eldgammel og utrydningstruet del av vår matkultur. Boken er en fortreffelig kulturhistorisk og kulinarisk dokumentasjon av lefsebakstens posisjon i det norske tradisjonskjøkken. Dette er en viktig bok, med fine og varierte oppskrifter, og med en lang rekke herlige folk, særlig kvinnfolk, som gir denne kokeboken en helt egen troverdighet.

Bodil Nordjores kling

Bodil Nordjores kling

Fremgangsmåte

Smør og mjølk blir koka opp, ha i semulegryn og kok ein graut, lat dette småkoke i 10 min, avkjøl 4 min, tak grauten i ein bolle og mjøla til ein fin deig, ikkje for fast!

Tak deigen (nåa) ut på bakstebordet og elt inn passa med mjøl, det er litt varmt (heitt) so du kan gjerne nytte ei deigskrape til å samle deigen med.

Del opp i emne om lag 20 emner. Lag deigemna ferdig.

Legg dei på litt mjøl i hjørna på bakstefjøla, då tek dei seg litt «att» og dei renn ut mellom fingrane og kjevlet ditt.

Denne deigen er veldig lett å baka, lefsene blir veldig møyre med semulegryn, og so er der mindre kveitemjøl, dei blir mjukare og lettar å smørje.

Bløyt med dusjeflaske, legg leivane mellom klede, smør med mjukt og godt smør, strø med sukker til passa søtt. Brett saman (sjå bilete).

Sendt inn av Bodil Nordjorde, Lefseboka

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt
Dagens rett

Lag biffen som i Provence - superenkelt og supergodt

Marinaden er rett og slett tapenade - olivenpure - som får godgjøre seg med kjøttet før det går på grillen som et grillspyd. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

For å smake vin må du kunne dette
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

For å smake vin må du kunne dette

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 8 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du belgisk iste
Ukens drink

Slik lager du belgisk iste

Is-te med alkohol inneholder sjelden te, så heller ikke denne vrien. Ikke er den belgisk heller. Men absolutt smaksrik og rask å mikse sammen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her