La deg inspirere til å bli lefsebaker

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en takke og kokeboka til Bodil Nordjore for å komme i gang.
Redaksjonen
23 November 2014 - 11:17

Lefse ved siden av flatbrød er noe av det mest tradisjonsrike i norsk matkultur. Derfor er det på sin plass at lefsa får sin egen kokebok.

Og knapt noen andre er i bedre stand til å gjøre denne jobben enn Bodil Nordjore. Også kjent som turbobudeia fra radio og tv. Og ikke minst som en ustoppelig ambassadør for bygde-Norges mattradisjoner.

Oldemors geniale lefseoppskrift

Bodil har samlet inn oppskrifter fra hele landet. Hele 114 ulike lefseoppskrifter fra Finnmark i nord til Agder i sør. Hun har snakket med en rekke bakstekjerringer og noen –gubber, møter som er illustrert av nydelige fotos av Mona Gundersen.

Bodil deler også sin egen families rike lefsehistorie, blant andre denne oppskriften på kling:

«Denne oppskrifta har eg frå langbesta mi (oldemor) på mor si farside, Turine Larsen. Den er veldig god for nybyrjarar, når du bakar med semulegraut brukar du mindre kveitemjøl og då blir lefsene mjukare.»

Om Bodils bidrag til kokebokhøsten blir Beste norske kokebok 2014, får du vite den 25. november kl 17 i Mathallen.

Se alt det hyggelige du kan oppleve denne ettermiddagen i Mathallen

Juryen begrunner valget av denne boka som kandidat til Beste norske kokebok slik:

Lefseboka. Oppskrifter frå heile Noreg

Bodil Nordjorde
Bakeverkstedet

En viktig bok, som ikke bare gir imponerende mange oppskrifter på lefsebakst fra hele landet, men som også presenterer en eldgammel og utrydningstruet del av vår matkultur. Boken er en fortreffelig kulturhistorisk og kulinarisk dokumentasjon av lefsebakstens posisjon i det norske tradisjonskjøkken. Dette er en viktig bok, med fine og varierte oppskrifter, og med en lang rekke herlige folk, særlig kvinnfolk, som gir denne kokeboken en helt egen troverdighet.

Bodil Nordjores kling

Bodil Nordjores kling

Fremgangsmåte

Smør og mjølk blir koka opp, ha i semulegryn og kok ein graut, lat dette småkoke i 10 min, avkjøl 4 min, tak grauten i ein bolle og mjøla til ein fin deig, ikkje for fast!

Tak deigen (nåa) ut på bakstebordet og elt inn passa med mjøl, det er litt varmt (heitt) so du kan gjerne nytte ei deigskrape til å samle deigen med.

Del opp i emne om lag 20 emner. Lag deigemna ferdig.

Legg dei på litt mjøl i hjørna på bakstefjøla, då tek dei seg litt «att» og dei renn ut mellom fingrane og kjevlet ditt.

Denne deigen er veldig lett å baka, lefsene blir veldig møyre med semulegryn, og so er der mindre kveitemjøl, dei blir mjukare og lettar å smørje.

Bløyt med dusjeflaske, legg leivane mellom klede, smør med mjukt og godt smør, strø med sukker til passa søtt. Brett saman (sjå bilete).

Sendt inn av Bodil Nordjorde, Lefseboka

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Noen ganger trenger vi en lett start på uka
Dagens rett

Noen ganger trenger vi en lett start på uka

Når du har dårlig tid, eller bare ikke har lyst til å bruke lang tid over komfyren er omeletter perfekte å lage. Prøv bare denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her