Åtte medaljer i Yrkes-VM

Peter Sand Dørstad, Brasserie France, og Karla Siverts, Bagatelle, fikk Medal of Excellence. Siverts ble også kåret til Norges beste deltaker.
Redaksjonen
08 September 2009 - 12:00

Norge har tatt et sølv, en bronse og seks "Medal of Excellence" i Yrkes-VM 2009 i Calgary. Etter fire dagers knallhard konkurranse halte det norske yrkeslandslaget inn et sølv i telekommunikasjonsfaget og en bronse i bilskadefaget. Ytterligere seks nordmenn fikk "Medal of Excellence" for arbeid av høy kvalitet.

900 konkurrenter
Resultatet ble klart natt til mandag (norsk tid). Gjennom fire dager denne uka har de 19 unge nordmennene på yrkeslandslaget kjempet mot 900 konkurrenter fra 51 land. Norge har deltatt i 16 av 45 fag. Aldersgrensen for å delta er 23 år. Åtte medaljer er tidenes beste norske innsats i Yrkes-VM.

Sølvet gikk til Dimitri Hansen, telekommunikasjonsfaget (YIT, Oslo).
Bronsen gikk til Helge Elias Tveit, bilskadefaget (Møller Bil Haugesund).

I tillegg gikk Medal of Excellence til:
• Peter Sand Dørstad, servitørfaget, Brasserie France, Oslo
• Karla Siverts, kokkefaget, Restaurant Bagatelle, Oslo.  Siverts ble også kåret til Norges beste deltaker.
• Krister Haugen, elektrikerfaget , YIT Askim
• Elisabeth Finnbråthen, blomsterdekoratørfaget, Storgatens blomsterhandel, Oslo
• Per-Arne Jansen, bilmekanikerfaget, Møller Bil Stavanger
• Marte Evensen og Hege Sveum, helsearbeiderfaget, Oppland fylkeskom. Etnedal/Gjøvik

100 000 besøkende
Yrkeslandslaget har kjempet mot verdens beste ungdommer i sine fag.  I fire lange dager har de utført krevende arbeidsoppgaver med et påpasselig publikum tett på. Over 100.000 personer besøkte Yrkes-VM for å se på eller heie fram sine egne deltakere. De har fulgt konkurransen på kort avstand. Å takle stresset med et høyt publikumstall er en viktig forutsetning for å kunne gjøre en god jobb i en slik konkurranse. Delstaten Alberta har også benyttet arrangementet som et innslag i sin yrkesorientering for skoleelever.

19 norske
Yrkeslandslaget har i år deltatt i fagene telekommunikasjon, automatisering (tomannslag), sveising, trykking, bilskade, elektriker, gullsmed, blomsterdekoratør, fashion (søm), bilmekaniker, kokk, servitør, billakkering, anleggsgartner (tomansslag), grafisk design og helsefagarbeider (tomannslag). Til sammen er det 19 utøvere på Yrkeslandslaget.

Yrkeslandslaget er tatt ut av de respektive bransjer gjennom regionale og nasjonale konkurranser. Yrkeslandslaget organiseres av WorldSkills Norway.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her