Annonse
Barbera-paradiset Asti og Monferrato
Foto: (CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO)

Barbera-paradiset Asti og Monferrato

Åslandskapet Asti og Monferrato i Piemonte er symbolet for vinproduksjon av ypperste klasse og som er belønnet med en plass på listen over UNESCOs verdensarv.
06 Oktober 2023 - 14:10

Som kjent har vindyrking i Asti- og Monferrato-området en flere hundre år gammel tradisjon og har alltid spilt en ledende rolle og det på flere måter. Vindyrkingen har over tid formet, ikke bare landskapet – hvis unike skjønnhet har satt det på UNESCOs verdensarvliste – men også livet til folket som har bebodd det siden antikken.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Knapt noe annet sted enn i Monferrato kan det sies at landskapet er så sterkt knyttet til vinkulturen. Det uendelige antallet vingårder, kun avbrutt av små landsbyer og middelalderslott, er et uttrykk for en historisk tradisjon knyttet til dyrking av vinstokker som også er dypt forankret i lokalsamfunnet. En skattekiste av kulturell og naturlig egenart som gjennom vinen finner en helt spesiell ambassadør.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Jordsmonnet som Barbera og de andre tradisjonsrike Monferrato-druesortene dyrkes på, og samtidig bidrar til utviklingen av deres egenskaper og høye kvalitet, kan dateres mer enn 2 millioner år tilbake i tid; den gang havet begynte å trekke seg tilbake fra det som nå er Po-dalen, og satte i gang prosessen med å forme landskapet til dagens grønnkledde topografi.

Blant de mange ulike vinene og vinstilene som dette området gir, er Barbera d'Asti DOCG definitivt en av dem som er aller mest representativ for de eldgamle jordbrukstradisjonene, men som samtidig har evnet å fornye seg over tid for å møte endrede behov, preferanser og smak.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Sammen med framstilling i ståltank, som gir en friskere og raskere drikkeklar vinstil, har også bruken av barriques og større eikefat utviklet seg parallelt for å gi en Barbera Superiore som er mer kompleks og som tåler lagring. Barbera d'Asti er derfor synonymt med både å kunne nytes nå og å kunne utvikle seg videre i flere år.

Om Barbera d'Asti DOCG er den mest representative appellasjonen i Monferrato-området, representerer Nizza DOCG det ypperste av druesorten. Nizza DOCG kan kun lages av Barbera-druer fra 18 kommuner som alltid har utmerket seg med å gi druer av ekstra høy kvalitet.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Den bredeste og trolig mest fleksible av alle appellasjonene er uten tvil Piemonte DOC, all den tid den brukes for en lang rekke druesorter som er typiske for Monferrato: Barbera, Bonarda, Brachetto, Grignolino, Cortese, Chardonnay, Moscato Bianco, Pinot Bianco, Pinot Grigio og Pinot Nero, både tørre og søte viner, med og uten bobler.

Fra det vidtfavnende området for Piemonte DOC, beveger vi oss videre til den lille håndfullen med kommuner hvor Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG er tillatt, det bety Castagnole Monferrato og noen få andre landsbyer.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Ruchè er ikke bare lite utbredt, men også en av de sjeldneste opprinnelige druesortene i Asti Monferrato.  Sammen med Freisa d'Asti DOC gir den en vin med eldgamle tradisjoner, som opprinnelig ble laget som en søt vin, beregnet på å nytes sammen med fruktbaserte deserter.

Terre Alfieri DOCG, Albugnano DOC, Cortese dell'Alto Monferrato DOC, Dolcetto d'Asti DOC, Grignolino d'Asti DOC, Loazzolo DOC og Malvasia di Castelnuovo Don Bosco DOC er andre viktige og prestisjefylte appellasjoner.  

Logo (002).jpg [10.79 KB]

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her