Annonse
Barbera-paradiset Asti og Monferrato
Foto: (CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO)

Barbera-paradiset Asti og Monferrato

Åslandskapet Asti og Monferrato i Piemonte er symbolet for vinproduksjon av ypperste klasse og som er belønnet med en plass på listen over UNESCOs verdensarv.
06 Oktober 2023 - 14:10

Som kjent har vindyrking i Asti- og Monferrato-området en flere hundre år gammel tradisjon og har alltid spilt en ledende rolle og det på flere måter. Vindyrkingen har over tid formet, ikke bare landskapet – hvis unike skjønnhet har satt det på UNESCOs verdensarvliste – men også livet til folket som har bebodd det siden antikken.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Knapt noe annet sted enn i Monferrato kan det sies at landskapet er så sterkt knyttet til vinkulturen. Det uendelige antallet vingårder, kun avbrutt av små landsbyer og middelalderslott, er et uttrykk for en historisk tradisjon knyttet til dyrking av vinstokker som også er dypt forankret i lokalsamfunnet. En skattekiste av kulturell og naturlig egenart som gjennom vinen finner en helt spesiell ambassadør.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Jordsmonnet som Barbera og de andre tradisjonsrike Monferrato-druesortene dyrkes på, og samtidig bidrar til utviklingen av deres egenskaper og høye kvalitet, kan dateres mer enn 2 millioner år tilbake i tid; den gang havet begynte å trekke seg tilbake fra det som nå er Po-dalen, og satte i gang prosessen med å forme landskapet til dagens grønnkledde topografi.

Blant de mange ulike vinene og vinstilene som dette området gir, er Barbera d'Asti DOCG definitivt en av dem som er aller mest representativ for de eldgamle jordbrukstradisjonene, men som samtidig har evnet å fornye seg over tid for å møte endrede behov, preferanser og smak.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Sammen med framstilling i ståltank, som gir en friskere og raskere drikkeklar vinstil, har også bruken av barriques og større eikefat utviklet seg parallelt for å gi en Barbera Superiore som er mer kompleks og som tåler lagring. Barbera d'Asti er derfor synonymt med både å kunne nytes nå og å kunne utvikle seg videre i flere år.

Om Barbera d'Asti DOCG er den mest representative appellasjonen i Monferrato-området, representerer Nizza DOCG det ypperste av druesorten. Nizza DOCG kan kun lages av Barbera-druer fra 18 kommuner som alltid har utmerket seg med å gi druer av ekstra høy kvalitet.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Den bredeste og trolig mest fleksible av alle appellasjonene er uten tvil Piemonte DOC, all den tid den brukes for en lang rekke druesorter som er typiske for Monferrato: Barbera, Bonarda, Brachetto, Grignolino, Cortese, Chardonnay, Moscato Bianco, Pinot Bianco, Pinot Grigio og Pinot Nero, både tørre og søte viner, med og uten bobler.

Fra det vidtfavnende området for Piemonte DOC, beveger vi oss videre til den lille håndfullen med kommuner hvor Ruchè di Castagnole Monferrato DOCG er tillatt, det bety Castagnole Monferrato og noen få andre landsbyer.

Foto: CONSORZIO BARBERA D’ASTI E VINI DEL MONFERRATO

Ruchè er ikke bare lite utbredt, men også en av de sjeldneste opprinnelige druesortene i Asti Monferrato.  Sammen med Freisa d'Asti DOC gir den en vin med eldgamle tradisjoner, som opprinnelig ble laget som en søt vin, beregnet på å nytes sammen med fruktbaserte deserter.

Terre Alfieri DOCG, Albugnano DOC, Cortese dell'Alto Monferrato DOC, Dolcetto d'Asti DOC, Grignolino d'Asti DOC, Loazzolo DOC og Malvasia di Castelnuovo Don Bosco DOC er andre viktige og prestisjefylte appellasjoner.  

Logo (002).jpg [10.79 KB]

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mens vi venter på at kulda tar skikkelig tak, er langhe nebbiolo den perfekte rødvinen
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rimelig rødvin med potensial
+
Ukens vin

Rimelig rødvin med potensial

Sannsynligheten for at du klarer å la den være i fred i kjelleren, er liten, så fristende er den allerede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat
Guide
Drikke og oppskrift på langtidskokt fårikål

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Det finnes knapt noen enklere oppskrift på festmeny enn denne: Tre ingredienser i en bærepose og drikkevarene i den andre, så er det bare hjem for å sette på kjelen, men la retten får god tid på ovnen, da blir du rikelig belønnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

I dag er det den internasjonale kaffedagen - her får du god kaffe med en viktig historie
+

I dag er det den internasjonale kaffedagen - her får du god kaffe med en viktig historie

Sello Mujer er en ung og fremadstormende kaffeprodusent med en god historie skapt fra en sped start i 2017, til en bevegelse som kan inspirere andre. Men først og fremst gjennom kvalitetskaffe til verdens kaffeelskere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mens vi venter på at kulda tar skikkelig tak, er langhe nebbiolo den perfekte rødvinen
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 2

Rimelig rødvin med potensial
+
Ukens vin

Rimelig rødvin med potensial

Sannsynligheten for at du klarer å la den være i fred i kjelleren, er liten, så fristende er den allerede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett
Ukens kake

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett

Eplekake er alles favoritt, og denne er raskere å lage enn mange andre. Og den smaker himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Forsiden akkurat nå - 5

Lager du dipen selv, er det greit at kyllingvingene er fra butikken
Dagens rett

Lager du dipen selv, er det greit at kyllingvingene er fra butikken

Kyllingvinger er deilig snacks, og spesielt godt når det er fredag og kanskje sågar ferie. Når de er ferdigstekte fra butikken, er det bare litt finjustering og tilbehøret som skal til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat
Guide
Drikke og oppskrift på langtidskokt fårikål

Med langtidskokt fårikål på festmenyen kan du bruke tiden til andre ting enn å lage mat

Det finnes knapt noen enklere oppskrift på festmeny enn denne: Tre ingredienser i en bærepose og drikkevarene i den andre, så er det bare hjem for å sette på kjelen, men la retten får god tid på ovnen, da blir du rikelig belønnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her