Bare ditt

Den slitne adresse Ægirsgade i arbeiderforstaden Nørrebro, København er neppe stedet du forventer å finne en eksklusiv, privat restaurant.
Redaksjonen
03 August 2006 - 08:01

- Vi valget dette lokalt fordi det er ekstremt billig, sier Jesper Witt Paustian, som sammen med sin kone Louise åpnet restaurant Mitt for over ett år siden i det som tidligere var et nedslitt og konkursrammet bakeri i en av Københavns mindre glamorøse bydeler, 20 minutter med taxi fra sentrum og helt umulig å finne dersom du ikke kjenner til det.

- Da jeg skulle finne restauranten var jeg overbevist om at jeg hadde gått feil, men plutselig stod jeg foran en dør prydet med et mystisk tegn. Og bak denne døren gjemte det seg noe, som best kan karakteriseres som gastronomiens svar på Alladins hule, sier Jesper. Slik gikk det til at underetasjen på 200 m² ble restaurant og de øverste 100 m² privatbolig.

Alene i rommet
Ideen med Mitt, som har fått sitt navn gjennom en kombinasjon av Jespers mellomnavn Witt, som han ikke bruker, og at det er hans (mitt), er at det er helt privat, kun for ett selskap fra 6 til 12 personer av gangen. Du kan altså ikke dukke opp på måfå og bestille et bord. For det er bare ett bord, og det er digert og meget vakkert i filippinsk mahogni og dominerer rommet fullstendig. En gigantisk krystallysekrone henger over og skaper en andektig følelse. Rommet er malt i duse farger, du kommer rett inn fra gaten, for her var det jo et bakeri før. Det er nakent, men ikke kjølig. En vindeltrapp går ned til kjøkkenet, som tidligere må ha vært selve bakeriet. En dør befinner seg midt på den ene veggen, men den er uten trapp, og blir raskt samtaleemne rundt bordet.

Jesper foretrekker ett stort selskap, men han er ikke dogmatisk. Den første og tredje tirsdag i hver måned kan man derfor booke seg som par, hvor man sitter sammen med andre par.

De fleste kommer til middag på kvelden, men lunsj er selvfølgelig også mulig. Vårt besøk startet klokken 13.00 en sur ettermiddag, og i København er det virkelig kaldt når det blåser om vinteren. Desto behageligere var det derfor å stige ned i varmen i loungen i underetasjen, hvor vi ble plassert i en enkel sittegruppe rundt peisen med åpen sikt rett til kjøkkenet; et kjøkken-allrom med andre ord. Og ja; det er hjemmekoselig uten at det noen ganger blir for intimt eller påtrengende, hvilket hadde vært fullt mulig. Fire lekre amuse-bouche'er ble ledsaget av Larmandier-Bernier Blanc de Blancs.

- Det handler om comfort, om de smukke ting og opplevelser, sier Jesper, idet han geleider oss opp til selve lunsjen, i hovedetasjen.

Jorden rundt
Jesper Witt er utdannet kokk på Spiseloppen i Christiania, København og har fartstid fra det meste av verden - som Italia, Argentina og New York - ved siden av kjente steder som Kroghs Fiskerestaurant og D´Angleterre, klassiske og respekterte navn i dansk hotell- og restaurantverden. Men forløperen til Mitt var verken Angleterre eller Kroghs, men en mobil matopplevelse fra en sykkelvogn som han etter hvert kalte for "MyFieldKitchen". Sykkelvognen ble til campingvogn, hvor hele ideen var mobil catering, å iscenesette den ultimate matopplevelse for små eller store intime selskaper i private omgivelser.

- Men etter hvert fikk vi behov for å slå oss ned med noe mer fast, sier Jesper, som har fått massiv presseomtale siden åpningen i juni 2003.

Tilbake til lunsjen er det ingenting som overlates til tilfeldighetene. Maten er minutiøst laget og servert, det er ikke mye, men det er ekstremt godt og akkurat passe.

- Det er ikke noe problem å servere en 18-retters meny, gjerne som en jordomseiling, sier Jesper. Og det hele skal være perfekt avstemt både i smakssammensetning og omfang, også i forhold til vinene.

De fleste råvarer er økologiske, og vinene er valgt ut fra helt klare kriterier. Mitt legger stort vekt på å finne viner utenfor allfarvei og som er en opplevelse i seg selv. En aften på Mitt koster 875 kroner pr. kuvert inklusiv vin som kun er "smakevin". Ønsker du mer, setter restauranten gjerne sammen en helt egen vinmeny.

Han tenker litt etter at jeg har spurt om hvordan kan ønsker at folk skal oppfatte Mitt.

- At de oppfatter det som mer intimt, at man kommer tettere på alt, og da blir det en bedre totalopplevelse, avslutter Jesper Witt Paustian.

Meny
4 appetizers, varierer fra dag til dag
● Makirull med yoghurt og eplegele og kammusling
● Rå sjøkreps med kål og sitron
● Ravioli med kalveskank, poteter, gresskar og chili
● Stekt fasanbryst med syltede grønne tomater (syltet i rørsukker og sherry vineddik) saus smakssatt med kummin
 
● Hvit sjokoladekake med kaffe
● Eple-grape slush
● Eplekompott med olivenolje og is
Vinliste:
● Champagne Blanc de Blanc 1.cru, Larmandier-Bernier
● Valdeorras Godello Torre Lombarda 2003
● Friuli Capo Martino Jermann 1994
● Touraine Buisson Pouilleux Clos du Tue-Boeuf 2003
● Anjou Blanc Les Nourrissons Stéphane Bernadeau 2001
● Vin de Pays de l'Hérault, Grange des Pères (rouge) 2001
● Coteaux de l'Aubance Noble Domaine Bablut 1997

Foto: Mitt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her