Begrepsforvirring

I går skrev vi om økologisk kongeøsterssopp. Men hva er egentlig økologisk?
Redaksjonen
24 April 2007 - 12:00

Kongeøsterssoppen som Ellen Nyhus dyrker er økologisk. Men hva betyr det egentlig at noe er økologisk, organisk, usprøytet eller naturlig?

Krevende kunder vil gjerne vite mest mulig om maten de får servert. Alt fra hvordan dyrene har beitet til hvilket rase det er. Mange restaurantgjester spør også om maten er økologisk.

Men hva innebærer det?

Forskjellige ting
Er det samme sak, eller snakker man om forskjellige ting? Og er det slik at det er mer riktig å bruke den ene betegnelsen fremfor den andre?
 
I Norge er betegnelsen økologisk landbruk lovbeskyttet. For å kunne bruke betegnelsen økologisk på produkter må produksjonen være kontrollert og godkjent i henhold til forskrift om økologisk produksjon og merking av landbruksprodukter og næringsmidler. Da har produktet rett til å bruke Ø-merket.
 
Ikke lovbeskyttet
- Betegnelsene usprøytet, biologisk eller organisk er ikke lovbeskyttet i Norge. Betegnelsen naturlig er svært upresis og bør heller ikke brukes. Derimot brukes ordene organisk og biologisk mye ved beskrivelse av prosesser og teknikker i økologisk landbruk, for eksempel organisk materiale og biologisk mangfold, forklarer Grete Lene Serikstad i Bioforsk.
 
Over tusen
- Det finnes over tusen matvarer som kan bruke Ø-merket, men da regner de 1 kilos poser og 5 kilos poser med poteter som to ulike produkter, for eksempel. Så rent formelt er det jo ikke over tusen produkter, sier Serikstad.

De minste flinkest
- Det kan fort bli en begrepsforvirring rundt dette. For alle varer som ikke er merket - som det ikke står økologisk på - så vet vi ikke hva det der. Det er bare å holde seg til Ø-merket, for da har produsenten holdt seg til gitte regler, sier Serikstad.

Serikstad mener at småskalaprodusentene er "flinkest" i klassen når det gjelder økologisk landbruk.

- Grunntankene i økologisk landbruk er jo å bruke minst mulig ressurser. Så hvis du regner i prosenter, så tror jeg  du finner flere økologiske produsenter blant småskalaprodusentene, sier Serikstad.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her