Matkurs og vinkurs

Vinsmaking Mini Bottle Gallery i Oslo

Benytt denne sjeldne anledningen: Opplev 22 år gammel spansk cabernet sauvignon og få en spennende historie med på kjøpet

Benytt denne sjeldne anledningen: Opplev 22 år gammel spansk cabernet sauvignon og få en spennende historie med på kjøpet

Jean Leons historie og viner er som skapt for å smakes. I dag er det Torres som sørger for at dette vineventyret lever videre.
01 September 2021 - 14:20

At spanske viner basert på franske druer, kan lagres, finnes det mange bevis på. Legendariske Torres Mas La Plana er kanskje det mest kjente eksempelet. Men at også vinene fra Jean Leon har denne egenskapen, er noe mindre kjent. 

Akkurat det kan du gjøre noe med, for det er temaet for vår vinsmaking på Mini Bottle Gallery.

JL_vineyards_2.jpg [1.58 MB]Mannen som ble Jean Leon

Vinene som skal smakes denne kvelden har vært gjennom en virkelig eventyrhistorie for å bli til. Ángel Ceferino Carrión Madrazo, som er Jean Leons fødenavn, var en ekte opportunist som grep tak i sine muligheter. Fra fattige kår i Santander under Franco-regimet «rømte» han til Frankrike som 20-åring. Han tok de strøjobbene han fant i ulike byer, samtidig som drømmen om USA spiret i hans sinn. Han ville til landet der drømmene gikk i oppfyllelse, og på åttende forsøk klarte han endelig å snike seg om bord på en båt fra havnen Le Havre.

Husk at du som abonnent på Apéritifs Mat og vinklubb får rabatt på dette arrangementet.

Se rabatten lenger ned på siden.

I dag er Le Havre navnet på en av toppvinene vinmakeren vi nå kjenner som Jean Leon. I 1962 flyttet han tilbake til Spania og regionen Penedes der han kjøpte opp 150 hektar land, hvorav 60 ble dedikert til vinmaking. Det var ikke få som mente han var gal som tok med seg sin amerikanske innflytelse og beplantet markene med internasjonale druer som Cabernet Savignon og Chardonnay. Men i dag er det nettopp dette som resulterer i hans kraftfulle viner fulle av spansk identitet.

Her kan du lese hele historien om Jean Leons glamorøse liv

I 1994 ble dessverre Jean Leon diagnostisert med kreft og besluttet å gi vineriet sitt til Torres-familien mot at de lovet å beholde både navnet, stilen og sjelen til vinene. Jean Leon gikk bort i 1996, og Torres har brakt oppgaven ære. Vinene er like sjelfulle og høyt kvalitative i dag som de var da Jean Leon levde.

JL_Mireia Torres_1.jpg [8.84 MB]
Mireya Torres.

Noen historier er mer eventyrlige enn andre og Jean Leons er så tett knyttet opp til vinene sine at den beste måten er å fortelle den på, er gjennom vinene hans. Denne kommer Mireya Torres, som i dag forvalter og driver eiendommen, for å fortelle deg historien og lede dere gjennom smakingen av Leons viner. Blant disse befinner det seg en helt eksklusiv rekke årganger av nettopp Le Havre.

Dette er viner som har imponert over tid, til og med Ronald Reagan ønsket La Scala som vin til hans innsettingsmiddag i Det Hvite Hus i 1981. Denne vinen vil vi selvsagt også få smake denne tirsdagen.

Smakingen finner sted på sjarmerende Mini Bottle Gallery, og da det kun er få flasker av Le Havre tilgjengelig, har vi et begrenset antall plasser for akkurat denne smakingen. Her gjelder det altså å kjenne sin besøkelsestid og være rask med bestillingen.
Vinliste Jean Leon.jpg [48.37 KB]                               Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her