Best på vinkart

Norske topprestauranter er best på vin i Norden. I alle fall om man skal tro vinkartenes årlige svar på Michelin-kåringen.
Redaksjonen
08 August 2007 - 12:00

Wine Spectator kårer hvert eneste år verdens beste vinkart. Magasinet har holdt på med kåringen siden 1981. Og siden magasinet er amerikansk er det kanskje ikke så rart at kåringen har en sterk nordamerikansk dominans.
 
Nesten 4 000 restauranter over hele verden har fått en av Wine Spectators berømmelser. Over halvparten av disse er i USA og Canada.
 
Vil ikke delta
Nettopp det at kåringen er veldig preget av Nord-Amerika har gjort at mange europeiske restauranter ikke har ønsket å delta. Bagatelle har for eksempel ikke vært med de to siste årene, men er med igjen i år. Restauranten får nest beste utmerkelse.
 
Calle Fegth og Credo i Trondheim, som er en av landets beste restauranter innen vin, er ikke med. Det er fordi Fegth ikke liker kåringen, skriver dn.no.
 
Men Bent Stiansen og Statholdergaarden har fått to "stjerner" for vinkartet sitt.
 
På topp
Her hjemme har Bagatelle, Klosteret Restaurant, Oslo Spiseforretning, Lysebu, Statholdergaarden og Le Canard i Oslo Best of Award of Exellence.
 
Craigs Kjøkken og N.B. Sørensen i Stavanger har fått den samme utmerkelsen, det samme gjelder Huset på Svalbard.
 
Elysée på Hotel Park Vossevangen fikk nest beste utmerkelse. Dette til tross for at Wine Spectators dommere synes at vinkartet er et av de beste i verden. Årsaken er at hotellet satser på buss- og cruiseturister og ikke har noe gourmetkjøkken.
 
Neste hylle
Neste gruppe er Award of Exellence. Dette tilsvarer en stjerne. Denne utmerkelsen har Baltazar Ristorante e Enoteca, Dr. Kneipp's Vinbar, Markveien Mat og Vinhus og Skytterkollen fått. Utenfor Oslo har Halling-stuene på Geilo, Solvold i Sandefjord og Munch på Refsnes Gods i Moss fått utmerkelsen.
 
Ser vi da på tallene finner vi ti restauranter med nest beste utmerkelse og syv med tredje beste utmerkelse. I Danmark finner vi ni med nest beste og to med tredje beste utmerkelse. I Sverige er det syv med nest beste utmerkelse, og ingen som har fått tredje beste utmerkelse.
 
I Finland har ingen restauranter fått noen utmerkelser. En restaurant på Island fikk tredje beste utmerkelse.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken
Tester
Drikke til lutefisk

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt til lutefisken, eller ønsker deg flere alternativer så får du vite alt du trenger her

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her