Godbiter i pollisten
Planlegger du sjømat på 17. mai, gå for denne champagnen i glasset

Planlegger du sjømat på 17. mai, gå for denne champagnen i glasset

360 kroner er veldig gunstig for denne champagnen som nå finnes i 239 polutsalg.
Aase E. Jacobsen
13 Mai 2020 - 14:45
 

Autréau Blanc de Blancs Grand Cru Brut er slik en chardonnaychampagne skal være, tydelig druekarakter sammen med fine mineraltoner som gir fin kompleksitet og ikke minst god friskhet. Det perfekte følge til retter med sjømat, enten forretter med skalldyr eller fingermat samt sågar røykelaks og andre typiske 17. mai-retter. En allsidig matchampagne som også klarer seg helt utmerket alene.

Med denne prisen kom den som bestilt til årets 17. mai-feiring som for mange kom litt brått på. Etter to måneder med sosial isolasjon kan du plutselig ha inntil 20 gjester rundt bordet. Da er det greit å kunne stikke innom nærmest pol for å plukke med seg en flaske du vet vil fungere.

Den er altså blant de rimeligste champagnene i basis, og definitivt blant blanc de blancs-champagne, som altså er laget av bare chardonnay. Siden chardonnay er den minst plantede druen (30 prosent) i Champagnes 34.300 hektar med vinmarker, og samtidig som blanc de blancs er en vinstil som er sterkt etterspurt, er prisen på slik vin høyere enn for champagne laget av alle de tre (vanligste) champagnedruene.  

Se utvalget av blanc de blancs-champagne på polet

Druematerialet til denne vinen kommer fra grand cru-vinmarker i Cote des Blancs, så i utgangspunktet råvarer som er ytterligere ettertraktet og dermed høyt priset.

Les mer om chardonnaychampagne her

Bak denne godbiten står Autreau-familien som har røtter i området siden 1620, men som først begynte å lage champagne i 1953. Siden 2014 er det unge Laurent som er sjef for vinkjeller og til sammen 35 hektar vinmarker med premier cru og grand cru-klassifisering.

Se videoen fra Autreaus vinmarker og vinkjeller

 

Ukens godbit kommer fra grand cru-landsbyen Chouilly som er den nordligste av de i alt 5 grand cru-ene i Cote des Blancs. Og en av de i alt 5 nye grand cru-ene som kom til i 1985, siden det året har antall grand cru-er vært 17 (og premier cru-er 42).

 

Chardonnaydruene herfra brukes også i Autréau de Champillon Grand Cru Réserve Brut 2012 sammen med pinot noir fra Aÿ – den andre grand cru-en til Autreau-familien. Den har gitt en fastere og enda mer strukturert champagne.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her