Matkurs og vinkurs

Beverage Makers Dinner 9. februar i Oslo

Bli med på en heidundrande oppdagelsesferd i norsk matkultur med øl, sider og mjød

Bli med på en heidundrande oppdagelsesferd i norsk matkultur med øl, sider og mjød

En helaften med det beste Norge har å by på av drikke fra nord til sør med en helnorsk meny signert Nedre Foss Gårds kjøkkensjef.
08 Desember 2021 - 11:40

iStock-588993784.jpg [810.09 KB]

Vi er stolte av å presentere noen av det ypperste innen norsk øl så vel som sider og mjød. Menneskene bak disse produktene er ekte ildsjeler som tar vare på og utvikler den norske matarven. Naturlig for oss er at denne middagen finner sted i bryggeribaren på Nedre Foss Gård, der kjøkkensjef Erlend Sviland får duke opp med de beste norske råvarene vi har.

iStock-1268465357 (1).jpg [557.19 KB]Først ut er Edel sider fra Åkre gård og Ullensvang i Hardanger. Åkre gård lager noe av det friskeste vi kan få av sine hardangerepler. Sider frå Hardanger er en geografisk beskyttet betegnelse på lik linje med Champagne. Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som administreres av Stiftelsen Norsk Mat, og på grunn av sin lange vekstsesong har de en unik og flott syrestruktur. Eplebøndene Arita og Gjermund har vunnet opptil flere priser både nasjonalt og internasjonalt for sine produkter, og de er ikke redde for å være kreative. Vi skal få smake deres klassiske sider i tillegg til deres nye prosjekt; en sider på 12 prosent som har fått ligge på skallet sitt og dermed fått en helt spesiell karakter. Denne kan konkurrere mot flere viner både når det kommer til lengde og kompleksitet. Vi kan love et spennende møte.

Vikingenes drikk, mjød, er på vei tilbake i 2021 og Askheimer er Vikens konge overiStock-464880604.jpg [799.12 KB] mjødproduksjon. Basert i Askim lager de Great Mead og eksperimenterer med forskjellige fruktsorter i sine produkter samtidig som de gjør sitt for for å forhindre bienes død. Med grunnlag i dette har de laget produkter som gjør seg superb med mat, noe du vil få oppleve under dette gildet.


Ingen urnorsk middag uten øl.

Med lang bryggehistorie og et fantastisk høyt antall bryggerier som lager kvalitetsøl i Norge for tiden, er det vanskelig å velge ut kun fire stykker. Men valget har falt på noen av de vi vet lager særdeles matvennlig øl, er utmerkede håndverkere og representerer sin landsdel fantastisk godt: Bådin fra nord, Haandbryggeriet fra øst, Drum Brew fra sør og Kinn Bryggeri fra vest. Disse fire vil velge ut sine favoritter til maten, og det er dermed invitert til en liten «landsdelskamp» til hovedretten.

Dette kommer til å øke stemningen ytterligere.

Bringebærlandet er å regne som en nykommer på drikkebanen av norske kvalitetsprodukter og var en absolutt må-få-med produsent. De startet opp produksjonen i 2016 med bare 1000 flasker som ble revet vekk på et blunk. Deres dessertvin er basert på bringebær som jo ligger i navnet og vi får øynene opp for hvorfor bringebær fra Norge er regnet som verdens beste.

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern, har begrenset antall deltakere og faste, tilviste plasser. Du får kun sitte sammen med de du har bestilt med, og det vil sikres avstand mellom bordene. Dersom dere ikke har bestilt sammen og ønsker å sitte på samme bord, send en e-post til kurs@aperitif.no senest 1 døgn før kursstart.

Avslutningsvis nyter vi produktet med kanskje lengst historie i Norge, nemlig norsk akevitt. Det er Det Norske Brenneri som står for kveldens eksemplar. Etter 80 år med monopol på brennevinssalg var Det Norske Brenneri den første lille aktøren som startet opp som privat brenneri i 2005. De setter håndverksarbeidet høyt og bruker kun urter og krydder fra norsk natur. For å få til dette, samarbeider de med botaniker Rolv Hjelmstad i Urtekilden på Oppdal og henter økologiske urter fra Røros. Dette er en super mulighet for å smake hvordan kvalitet på norske råvarer gir fantastiske produkter fra de små aktørene.

Inga-Oskal-Eidsvag-MM-08024.jpg [2.16 MB]
Inga Oskal Eidsvåg

Til å lede oss gjennom denne middagen med historier, skrøner og faktaopplysninger stiller ingen ringere enn Inga Oskal Eidsvåg opp. Hun jobber til daglig i Stiftelsen Norsk Mat, men har brygget øl i en årrekke for tidligere Aja Bryggeri – for øvrig Norges første samiske bryggeri. Inga er dessuten kjent som en habil joiker, så denne kvelden kan by på mer enn bare det du får på tallerkenen og i glasset.

Konklusjonen etter denne middagen vil være tydelig: Det all grunn til å være stolt av vår norske gastronomiarv.

 

iStock-889548786.jpg [1.02 MB]

Menyen og dermed også hvilke produkter våre produsenter stiller med blir publisert i januar, men vi gir dere allerede nå mulighet til å sikre dere plasser. Her er det bare å glede seg.

Meny Til Dovre faller.jpg [47.52 KB]

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk hele kyllingen, del 3: Kyllingfrikassé og druen du nesten aldri hører om setter en ekstra lun stemning
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 3: Kyllingfrikassé og druen du nesten aldri hører om setter en ekstra lun stemning

På kalde kvelder, hva er bedre enn en varm gryte og et glass vin? Med denne komboen får du brukt absolutt hele kyllingen og smakt på druen aligoté. Druen fra Burgund som ikke bare sitter på sidebenken lenger.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå når skreien er på vei til ditt festbord, må du sikre deg denne vinen
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Nå når skreien er på vei til ditt festbord, må du sikre deg denne vinen

Denne vinen som kommer i et lite antall til Norge, er rett og slett sublim til akkurat denne fantastiske råvaren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den er januarnyhetenes aller beste kjøp
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den er januarnyhetenes aller beste kjøp

Sikre deg noen flasker når den blir tilgjengelig i et begrenset antall onsdag morgen kl 8.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lavalkoholdrinker er ikke noe nytt - bare sjekk ut denne klassikeren
Ukens drink
Bamboo drinkoppskrift

Lavalkoholdrinker er ikke noe nytt - bare sjekk ut denne klassikeren

Denne drinken ble første gang omtalt i 1886 og er mer trendy enn noen gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk hele kyllingen, del 3: Kyllingfrikassé og druen du nesten aldri hører om setter en ekstra lun stemning
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 3: Kyllingfrikassé og druen du nesten aldri hører om setter en ekstra lun stemning

På kalde kvelder, hva er bedre enn en varm gryte og et glass vin? Med denne komboen får du brukt absolutt hele kyllingen og smakt på druen aligoté. Druen fra Burgund som ikke bare sitter på sidebenken lenger.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå når skreien er på vei til ditt festbord, må du sikre deg denne vinen
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Nå når skreien er på vei til ditt festbord, må du sikre deg denne vinen

Denne vinen som kommer i et lite antall til Norge, er rett og slett sublim til akkurat denne fantastiske råvaren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Winemakers Dinner: Opplev vinifisert eleganse med kjent burgundprodusent på Larsen Mat & vinbar i Bodø
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 16. februar i Bodø

Winemakers Dinner: Opplev vinifisert eleganse med kjent burgundprodusent på Larsen Mat & vinbar i Bodø

Det nye året gir nye muligheter til å kose seg, og hva er bedre enn å gjøre det med en herlig smaksmeny fra Larsen Mat & Vinbar kombinert med elegante viner fra selveste Moulin Aux Moines.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du lykkes med denne, får du samtidig feststemning med få ingredienser
Dagens rett
Sufflé med laks

Når du lykkes med denne, får du samtidig feststemning med få ingredienser

Luftig og lett som få retter, men vær oppmerksom når du tilbereder dagens rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forsiden akkurat nå - 6

Den er januarnyhetenes aller beste kjøp
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den er januarnyhetenes aller beste kjøp

Sikre deg noen flasker når den blir tilgjengelig i et begrenset antall onsdag morgen kl 8.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her