Matkurs og vinkurs

Beverage Makers Dinner 9. februar i Oslo

En helaften med det beste Norge har å by på. Bli med på en heidundrande 5-retters oppdagelsesferd på Nedre Foss Gård

En helaften med det beste Norge har å by på. Bli med på en heidundrande 5-retters oppdagelsesferd på Nedre Foss Gård

Vi inviterer til en unik 5-retters meny av de beste råvarer kombinert med edle dråper fra hele vårt langstrakte land.
08 Desember 2021 - 11:40

iStock-588993784.jpg [810.09 KB]

Vi er stolte av å presentere noen av det ypperste innen norsk øl så vel som sider og mjød. Menneskene bak disse produktene er ekte ildsjeler som tar vare på og utvikler den norske matarven. Naturlig for oss er at denne middagen finner sted i bryggeribaren på Nedre Foss Gård, der kjøkkensjef Erlend Sviland får duke opp med de beste norske råvarene vi har.

iStock-1268465357 (1).jpg [557.19 KB]Først ut er Edel sider fra Åkre gård og Ullensvang i Hardanger. Åkre gård lager noe av det friskeste vi kan få av sine hardangerepler. Sider frå Hardanger er en geografisk beskyttet betegnelse på lik linje med Champagne. Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som administreres av Stiftelsen Norsk Mat, og på grunn av sin lange vekstsesong har de en unik og flott syrestruktur. Eplebøndene Arita og Gjermund har vunnet opptil flere priser både nasjonalt og internasjonalt for sine produkter, og de er ikke redde for å være kreative. Vi skal få smake deres klassiske sider i tillegg til deres nye prosjekt; en sider på 12 prosent som har fått ligge på skallet sitt og dermed fått en helt spesiell karakter. Denne kan konkurrere mot flere viner både når det kommer til lengde og kompleksitet. Vi kan love et spennende møte.

Vikingenes drikk, mjød, er på vei tilbake i 2022 og Askheimer er Vikens konge overiStock-464880604.jpg [799.12 KB] mjødproduksjon. Basert i Askim lager de Great Mead og eksperimenterer med forskjellige fruktsorter i sine produkter samtidig som de gjør sitt for for å forhindre bienes død. Med grunnlag i dette har de laget produkter som gjør seg superb med mat, noe du vil få oppleve under dette gildet.


Ingen urnorsk middag uten øl.

Med lang bryggehistorie og et fantastisk høyt antall bryggerier som lager kvalitetsøl i Norge for tiden, er det vanskelig å velge ut kun fire stykker. Men valget har falt på noen av de vi vet lager særdeles matvennlig øl, er utmerkede håndverkere og representerer sin landsdel fantastisk godt: Bådin fra nord, Haandbryggeriet fra øst, Drum Brew fra sør og Kinn Bryggeri fra vest. Disse fire vil velge ut sine favoritter til maten, og det er dermed invitert til en liten «landsdelskamp» til hovedretten.

Dette kommer til å øke stemningen ytterligere.

Bringebærlandet er å regne som en nykommer på drikkebanen av norske kvalitetsprodukter og var en absolutt må-få-med produsent. De startet opp produksjonen i 2016 med bare 1000 flasker som ble revet vekk på et blunk. Deres dessertvin er basert på bringebær som jo ligger i navnet og vi får øynene opp for hvorfor bringebær fra Norge er regnet som verdens beste.

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern, har begrenset antall deltakere og faste, tilviste plasser. Du får kun sitte sammen med de du har bestilt med, og det vil sikres avstand mellom bordene. Dersom dere ikke har bestilt sammen og ønsker å sitte på samme bord, send en e-post til kurs@aperitif.no senest 1 døgn før kursstart.

Avslutningsvis nyter vi produktet med kanskje lengst historie i Norge, nemlig norsk akevitt. Det er Det Norske Brenneri som står for kveldens eksemplar. Etter 80 år med monopol på brennevinssalg var Det Norske Brenneri den første lille aktøren som startet opp som privat brenneri i 2005. De setter håndverksarbeidet høyt og bruker kun urter og krydder fra norsk natur. For å få til dette, samarbeider de med botaniker Rolv Hjelmstad i Urtekilden på Oppdal og henter økologiske urter fra Røros. Dette er en super mulighet for å smake hvordan kvalitet på norske råvarer gir fantastiske produkter fra de små aktørene.

Inga-Oskal-Eidsvag-MM-08024.jpg [2.16 MB]
Inga Oskal Eidsvåg

Til å lede oss gjennom denne middagen med historier, skrøner og faktaopplysninger stiller ingen ringere enn Inga Oskal Eidsvåg opp. Hun jobber til daglig i Stiftelsen Norsk Mat, men har brygget øl i en årrekke for tidligere Aja Bryggeri – for øvrig Norges første samiske bryggeri. Inga er dessuten kjent som en habil joiker, så denne kvelden kan by på mer enn bare det du får på tallerkenen og i glasset.

Konklusjonen etter denne middagen vil være tydelig: Det all grunn til å være stolt av vår norske gastronomiarv.

 

iStock-889548786.jpg [1.02 MB]

Kveldens meny. Endringer kan forekomme.
Kveldens meny. Endringer kan forekomme.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her