Matkurs og vinkurs

Beverage Makers Dinner 9. februar i Oslo

En helaften med det beste Norge har å by på. Bli med på en heidundrande 5-retters oppdagelsesferd på Nedre Foss Gård

En helaften med det beste Norge har å by på. Bli med på en heidundrande 5-retters oppdagelsesferd på Nedre Foss Gård

Vi inviterer til en unik 5-retters meny av de beste råvarer kombinert med edle dråper fra hele vårt langstrakte land.
08 Desember 2021 - 11:40

iStock-588993784.jpg [810.09 KB]

Vi er stolte av å presentere noen av det ypperste innen norsk øl så vel som sider og mjød. Menneskene bak disse produktene er ekte ildsjeler som tar vare på og utvikler den norske matarven. Naturlig for oss er at denne middagen finner sted i bryggeribaren på Nedre Foss Gård, der kjøkkensjef Erlend Sviland får duke opp med de beste norske råvarene vi har.

iStock-1268465357 (1).jpg [557.19 KB]Først ut er Edel sider fra Åkre gård og Ullensvang i Hardanger. Åkre gård lager noe av det friskeste vi kan få av sine hardangerepler. Sider frå Hardanger er en geografisk beskyttet betegnelse på lik linje med Champagne. Beskyttede betegnelser er en offentlig merkeordning som administreres av Stiftelsen Norsk Mat, og på grunn av sin lange vekstsesong har de en unik og flott syrestruktur. Eplebøndene Arita og Gjermund har vunnet opptil flere priser både nasjonalt og internasjonalt for sine produkter, og de er ikke redde for å være kreative. Vi skal få smake deres klassiske sider i tillegg til deres nye prosjekt; en sider på 12 prosent som har fått ligge på skallet sitt og dermed fått en helt spesiell karakter. Denne kan konkurrere mot flere viner både når det kommer til lengde og kompleksitet. Vi kan love et spennende møte.

Vikingenes drikk, mjød, er på vei tilbake i 2022 og Askheimer er Vikens konge overiStock-464880604.jpg [799.12 KB] mjødproduksjon. Basert i Askim lager de Great Mead og eksperimenterer med forskjellige fruktsorter i sine produkter samtidig som de gjør sitt for for å forhindre bienes død. Med grunnlag i dette har de laget produkter som gjør seg superb med mat, noe du vil få oppleve under dette gildet.


Ingen urnorsk middag uten øl.

Med lang bryggehistorie og et fantastisk høyt antall bryggerier som lager kvalitetsøl i Norge for tiden, er det vanskelig å velge ut kun fire stykker. Men valget har falt på noen av de vi vet lager særdeles matvennlig øl, er utmerkede håndverkere og representerer sin landsdel fantastisk godt: Bådin fra nord, Haandbryggeriet fra øst, Drum Brew fra sør og Kinn Bryggeri fra vest. Disse fire vil velge ut sine favoritter til maten, og det er dermed invitert til en liten «landsdelskamp» til hovedretten.

Dette kommer til å øke stemningen ytterligere.

Bringebærlandet er å regne som en nykommer på drikkebanen av norske kvalitetsprodukter og var en absolutt må-få-med produsent. De startet opp produksjonen i 2016 med bare 1000 flasker som ble revet vekk på et blunk. Deres dessertvin er basert på bringebær som jo ligger i navnet og vi får øynene opp for hvorfor bringebær fra Norge er regnet som verdens beste.

Covid-19

Våre gjesters helse og sikkerhet er øverst på vår prioriteringsliste, og vi ønsker at du skal føle deg trygg på våre kurs. Vi følger gode rutiner for smittevern, har begrenset antall deltakere og faste, tilviste plasser. Du får kun sitte sammen med de du har bestilt med, og det vil sikres avstand mellom bordene. Dersom dere ikke har bestilt sammen og ønsker å sitte på samme bord, send en e-post til kurs@aperitif.no senest 1 døgn før kursstart.

Avslutningsvis nyter vi produktet med kanskje lengst historie i Norge, nemlig norsk akevitt. Det er Det Norske Brenneri som står for kveldens eksemplar. Etter 80 år med monopol på brennevinssalg var Det Norske Brenneri den første lille aktøren som startet opp som privat brenneri i 2005. De setter håndverksarbeidet høyt og bruker kun urter og krydder fra norsk natur. For å få til dette, samarbeider de med botaniker Rolv Hjelmstad i Urtekilden på Oppdal og henter økologiske urter fra Røros. Dette er en super mulighet for å smake hvordan kvalitet på norske råvarer gir fantastiske produkter fra de små aktørene.

Inga-Oskal-Eidsvag-MM-08024.jpg [2.16 MB]
Inga Oskal Eidsvåg

Til å lede oss gjennom denne middagen med historier, skrøner og faktaopplysninger stiller ingen ringere enn Inga Oskal Eidsvåg opp. Hun jobber til daglig i Stiftelsen Norsk Mat, men har brygget øl i en årrekke for tidligere Aja Bryggeri – for øvrig Norges første samiske bryggeri. Inga er dessuten kjent som en habil joiker, så denne kvelden kan by på mer enn bare det du får på tallerkenen og i glasset.

Konklusjonen etter denne middagen vil være tydelig: Det all grunn til å være stolt av vår norske gastronomiarv.

 

iStock-889548786.jpg [1.02 MB]

Kveldens meny. Endringer kan forekomme.
Kveldens meny. Endringer kan forekomme.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv denne lekre oppskriften med steinbit
Dagens rett

Prøv denne lekre oppskriften med steinbit

Det er ikke bare kjøtt som kan grilles eller serveres med rødvinssaus.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helstekt kylling blir alltid fest - som her med irrgrønn urtesaus
Dagens rett

Helstekt kylling blir alltid fest - som her med irrgrønn urtesaus

Lørdagskvelden er en kveld vi unner oss litt ekstra godt - dagens rett er intet unntak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Unn deg en Chivas Manhattan
Ukens drink

Unn deg en Chivas Manhattan

Drinken Manhattan ble selve symbolet på tv-serien Sex and the City. Med skotsk whisky får den en litt annen karakter. Men den gode varmende effekten har den i behold.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bak noe skikkelig godt til morsdagen
Guide

Bak noe skikkelig godt til morsdagen

Kake hører med når sjefen skal feires nå på søndag, og her finner du de beste oppskriftene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv denne lekre oppskriften med steinbit
Dagens rett

Prøv denne lekre oppskriften med steinbit

Det er ikke bare kjøtt som kan grilles eller serveres med rødvinssaus.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helstekt kylling blir alltid fest - som her med irrgrønn urtesaus
Dagens rett

Helstekt kylling blir alltid fest - som her med irrgrønn urtesaus

Lørdagskvelden er en kveld vi unner oss litt ekstra godt - dagens rett er intet unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du mye burgundhistorie for pengene
+
Godbiter i pollisten

Her får du mye burgundhistorie for pengene

Vi snakker om druer fra en parsell som har vært med å forandre Burgunds vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?
+
Ukens vin

Burgund-chardonnay til 179,90 som også smaker godt?

Ja, det er tilfelle, og den er laget etter alle kunstens regler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Paella laget fra bunnen behøver ikke ta lang tid
Dagens rett
Lettvint paella

Paella laget fra bunnen behøver ikke ta lang tid

Som denne oppskriften som gir mye god smak på bare en halvtime.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Unn deg en Chivas Manhattan
Ukens drink

Unn deg en Chivas Manhattan

Drinken Manhattan ble selve symbolet på tv-serien Sex and the City. Med skotsk whisky får den en litt annen karakter. Men den gode varmende effekten har den i behold.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her