Bli tekjenner

For å bli en god tekjenner er det viktigste å kunne bedømme bladenes kvalitet for seg selv og i forhold til typen te. Her er noen tips om te generelt og om noen av de mest eksklusive tetypene.

For å kjenne igjen en god te er det viktig å se på bladene. Det krever selvsagt at du får se varen før du kjøper den. Men hvis du bestiller over nett, er det god hjelp i å be om innhøstingsdato. Grønn te skal ikke være eldre enn et år.

Teen skal dessuten være oppbevart lufttett og lystett. Poser som ikke er godt nok lukket vil få bladene til å tørke inn og resultatet blir de tørre, smakløse bladene mange har lært å forbinde med te.

Ikke knastørre
I en spesialbutikk med te i løsvekt, kan du se om bladene ser grønne og friske ut eller om de har begynt å bli grå. Teblader skal ha en frisk farge og ikke knase når du ruller dem mellom fingrene. Et tynt lag med beskyttende olje skal ligge utenpå bladene og hindre at de mister smaken. Dette er naturlige eteriske oljer som finnes i tebladene, men som vil fordampe over tid. Derfor er det generelt viktigere å gå etter utseende på bladene enn lukt når du kjøper te.

En annen ting å se etter er størrelsen på bladene. De fineste tesortene er laget av knopper eller små blader, mens de grovere er laget av større blader. Oppmalt te, som de fleste svarte tetyper, er nødvendigvis vanskelig å bedømme ut i fra dette. Men om du ser etter en av de dyrere grønne tesortene, bør bladene være hele og små.

Kinas mest eksklusive
Noen av verdens beste tesorter er kinesisk te av knopper eller hele blad. Disse er oftest grønne eller hvite teer som kjennestegnes av fyldige, men subtile smaker. Blant navnene som begynner å bli kjent også blant norske teelskere, er Long Jing, Silver Needle, Bai mu dan (Pai mu tan) og Pu er.

I motsetning til for eksempel japansk te, er det veldig vanskelig å ikke lykkes med tillagingen av disse. De blir ikke bitre, og det er bare mengden te som påvirker hvor sterkt brygget blir. Noen teer blir helt ødelagt om måleforholdene ikke er presise, men kinesisk te av denne kvaliteten er nesten umulig å feile med. Bladene kan trekkes 3-4 ganger uten å miste smaken.

Long jing er en grønn te. Den dyrkes utenfor Shanghai og er en av verdens mest kjente teer. Den er lett å kjenne igjen på de flate, lett spisse bladene. Disse kan ha et litt tørrere preg enn det som ellers er tilrådelig på grunn av den flate formen som gjør at de glinser mindre. Bladene skal likevel være myke og ha en frisk grønnfarge.

Rød te
Det er ulike størrelser på bladene, og de aller minste er regnet for å være de fineste. Men den særpregete, runde kastanjesmaken til Long Jing får du derimot ved teer av middels kvalitet. Mange foretrekker derfor litt større blader. Pass uansett på at bladene er hele og ikke brukket. Brukne blader gir bitter te.

Pu er kommer fra Yunnan-provinsen i Kina og er en av de eldste typene te vi kjenner til. Den er den eneste teen som blir bedre ved lagring. En god pu er kan være 50-60 år gammel, men disse er uhyre sjeldne. Oftest ligger de på mellom 6-10 år. Teen blir mildere og fyldigere jo lengre den lagres.

Pu er kan godt kokes som gammeldags kokekaffe, vannet bør helst være kokende for å få ut all smaken. God pu er skal ha en litt jordaktig, aromatisk duft. Billige varianter lukter fjøs. Igjen er hvor kraftig du liker teen en smakssak, men her er det en fordel å gå etter nesen. Fargen på bladene skal være rød, nesten terrakotta. For mørke blader kan tyde på at de ikke er blitt lagret godt nok. Pu er kalles gjerne rød te, men er egentlig en klasse helt for seg selv.

Kun knopper
Bai mu dan skrives også noen steder som Pai mu tan. Dette er en hvit te, noe som betyr at den er nesten ubehandlet. Bai mu dan er ofte en blanding av store og små blader, gjerne de første og andre bladene på teplanten etter knoppene. Dette gir en grovere te med mindre fylde, men med en blomsteraktig smak.

Disse bladene skal gjerne være litt vridd, ikke tørket flatt. Dette gjør at smaken slippes ut jevnere under trekkingen. I tillegg holder bladene på smaken lenger under oppbevaring. Finere utgaver har også med knoppene i tillegg til bladene. De ser ut som små furunåler, noe som gir opphav til navnet på neste te.

Silver needle er te laget bare av knoppene. Disse er som navnet tilsier, lange, spisse og sølvgrå. De inneholder mest av de sunne stoffene som antioksidanter, og gir en meget fyldig drikk.
 

Smidige blader
Det finnes også ulike graderinger av denne teen. Den mest utbredte er grad av bai hao som betyr "små hår" som gir knoppene et loddent utseende. Disse sier blant annet mye om vekstvilkår, klima og om planten har vært høstet med omhu. Knopper med mye bai hao er de aller fineste.

Silver needle skal også ha smidige blader og ikke knekke for lett når du bøyer dem. Da har teen tørket og mistet mye av smaken. Helt bøyelige skal de heller ikke være, da kan det være at de ikke er tørket godt nok. Disse lukter lite, så her er det bare utseendet å gå etter.

Uansett hvilken te du velger er det viktigste å se på bladene. Er de friske i fargen? Myke å ta på? Hele? Hvis de i tillegg har vært oppbevart godt beskyttet fra lys, luft og varer med sterk lukt er det antakelig et godt kjøp.

Tekst: Tone Wasbak Melbye
Foto: ScanStock

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen