Drikke
Boksviner kan bli forbudt

Boksviner kan bli forbudt

Det er i første omgang svenskene som kan bli rammet av et forbud – og dermed alle nordmenn på harrytur.
Redaksjonen
18 Mai 2015 - 01:02

Ny forskning utført av Karolinska Institutet på oppdrag fra Systembolaget viser nemlig at boksvinene fører til økt alkoholforbruk. Resultatene kan føre til at Systembolaget nå revurderer om de skal tillate salg av vin i boksformatet, ifølge wownews.se.

Ikke forenlig med folkehelsekravet

Systembolaget var negative til vinboksene da de dukket opp for 20 år siden, men med Sveriges inntreden i EU i 1995, var det ingen mulighet til å si nei da det ville oppfattes som en handelshindring.

-Om rapporten viser av boksene driver alkoholforbruket opp, har vi grunnlag for å se på det på nytt. Å stimulere til økt forbruk kolliderer med vårt samfunnsoppdrag om å verne folkehelsen, sier Björn Lundkvist i Systembolaget.

Lav pris er årsaken

Siden 1995 har svenskenes vinforbruk økt med 88 prosent, og boksene har medvirket sterkt til økningen. Boksene står for drøyt halvparten av forbruket, også i Norge, og en viktig årsak er pris. Gjennomsnittlig pris på Systembolaget for en flaske vin er nå 85 kroner literen, mens den for vin i boks er 60 kroner. Besparelsen er stor, noe nordmenn på handletur for lengst har oppdaget.

-Foreløpige data viser at boksforbrukerne drikker mer vin og annen alkohol, men vi vet ennå ikke nok om disse gruppene. Det skal vi finne mer ut av, forteller en av forskerne, Mats Ramstedt.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her