Bølgen til topps

Toralf Bølgen, medeier i Bølgen & Moi, vant det første offisielle norgesmesterskapet for vinkelnere. Som norgesmester skal han representere landet i nordisk mesterskap som går på Island i april, og ikke minst i VM som går i Canada i oktober. Bølgen som va
Redaksjonen
05 Februar 2000 - 21:05

Bølgen hadde ingen lett match, for det skilte lite til de to andre finalistene. Andre- og tredjeplassen ble kapret av to som også har lang konkurranseerfaring: Jens Beisland, vinkelner på Le Canard samt Dan Lystad, vinkelner på L''Opéra, begge i Oslo. I semifinalen deltok også Jan Terje Fossland, soussjef og vinkelner ved Rainbow Hotel Holmen i Mo i Rana. Jan Terje innehar tittelen nordnorsk mester i fransk vin og brennevin. Videre Andreas Petassis, hovmester ved Voksenåsen Kurs- og Konferansesenter, Oslo og Knut Espen Misje, sommelier ved Gastronomisk Institutt hvor han også tok vinkelner''n sammen med Petassis forrige sesong.

Seks deltakere
-At konkurransen bare hadde seks deltakere noe som kan synes lite, og det er det også, men det er et krevende arbeid å overbevise kandidater om å stille opp, sier konkurransens primus motor, Torleif Høyvik som fikk hjelp av Torleiv Middelthon og Jan Helge Didriksen til å hale i land et vellykket arrangement.
 
- Mange er redde for å tape ansikt, at de ikke kan nok og at de ikke har tid til å lese. Men som i alle andre vinkelnerkonkurranser er det bare en som vinner og to som får en konkret plassering. De øvrige kommer på delt fjerdeplass, påpeker Høyvik.
 
Det er særlig teorispørsmålene som skaper størst angst, for de er vanskelige. Men så er det nærmest umulig å svare riktig på alt. For de 50 spørsmålene hadde høy vanskelighetsgrad, men slik må det være hvis den norske finalen skal holde internasjonal standard. Semifinalen inkluderte også en skriftlig blindsmaking som i følge kandidatene ikke var direkte enkel, samt en praktisk del med åpning av champagne. Finalen inneholdt de klassiske elementene som presentasjon av meny og anbefaling av viner i en restaurantsituasjon. Korrigering av vinkart som inneholdt i alt 15 feil. Dekantering. Og blindsmaking av tre viner og sju typer brennevin. Hele konkurransen foregår dessuten på engelsk.
 
Sterke dommere Til å bedømme innsatsen hadde mesterskapskomitéen trommet sammen følgende mannssterke team: Remi Madsen, kjellermester Hotel Continental, Lasse Solum-Jønsson, faglærer ved Stockholm Restauranthøgskola, Jan Ekornes, nå deleier Jans Mat- og vinhus, Frithjof Nicolaysen, kvalitetssjef Arcus Produkter, Christopher Moestue, vinimportør, Arne Ronold, redaktør Vinforum, Karl Marius Lillevik, innkjøpsdirektør Nor-Aqua, Tore Bruland, frilans Rogaland Avis og Craig Whitson, innehaver Craig''s Kjøkken.
 
Mesterskapet fant sted under Buffet 2000 - messen til Fagforum for mat og drikke og Kokkenes Mesterlaug Rogaland som dannet rammen rundt kokke- og servitørlærlingenes store mønstring - Norges Cup

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her