Bransje
Satser alt i sommelier-VM i Argentina

Satser alt i sommelier-VM i Argentina

24 år gamle Henrik Dahl Jahnsen er en av de yngste VM-deltakerne gjennom tidene. Men lar ikke alder stå mellom.
Aase E. Jacobsen
08 April 2016 - 10:50

Henrik Dahl Jahnsen – daglig leder for Bølgen & Moi Ny-Hellesund - er rolig som få noen dager før han setter seg på flyet til Argentina og VM for vinkelnere. Her møter han 60 andre topptrente sommelierer fra 55 nasjoner i noe som kan virke som en umulig oppgave.

-Jeg er forberedt på at det er et veldig høyt nivå og har samtidig forberedt meg så godt som mulig, forteller Henrik. - Hovedfokus har vært det vi vet kommer uansett som blindsmakinger og dekantering hvor det er poeng å hente. Teori er normalt det som avgjør, men siden pensum er så enormt er det nesten umulig å være like oppdatert på absolutt alt.

Fagområdet er nemlig ikke bare vin, men alt som berører serveringsfaget. Derfor er kaffe et område Henrik har brukt en del tid på. Og selv om vi har røykeforbud i Norge (og mange andre deltakerland) er fortsatt sigar et område som må beherskes til fulle.

Henrik har i de siste månedene etter at han vant NM for vinkelnere for andre gang, trent samme med Knut Espen Misje, kaptein på Vinkelnerlandslaget.

Slik gikk det i årets NM for vinkelnere 

-Vi har jobbet en del med språk i forbindelse med blindsmaking som både gjøres muntlig og skriftlig, forteller Henrik som har som mål å komme til semifinalen som en av de 12 beste. Dette er hans første store internasjonale konkurranse. Tidligere har han to nordiske mesterskap bak seg i tillegg til flere nasjonale.

Henriks sterkeste sider ifølge ham selv er at han har en profesjonell, men hyggelig, altså ikke for stiv framtreden. Det har vist seg å gi resultater tidligere.  

Blant annet da Enrico Bernardo som 26-åring tok VM-tittelen i 2004. Hans kombinasjon av sjarm og kunnskap tok luven av alt annet man hadde sett på en sommelierscene. Svenske Andreas Larsson er eneste skandinav som har vunnet tittelen. Det var i 2007 da han var 35 år.

Slik fortoner livet seg etter en VM-seier

Det er en vis sjanse for at Sverige nok en gang kan få en VM-seier, for 31 år gamle Arvid Rosengren, regjerende europamester, er en av de største favorittene. Frankrikes David Biraud er også en sterk kandidat. Henrik mener også den argentinske kandidaten, Paz Levinson, som vant Amerika-mesterskapet, vil gjøre seg bemerket. Om han kommer som en av tre til finalen, blir det i så fall første gang for en søramerikaner, og mektig populært hos arrangøren.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her