Bryggeriene får støtte blant folket

Bryggeriene får støtte blant folket

Åtte av ti nordmenn gir sin støtte til Petter Nome i kampen for at norske bryggerier skal kunne informere om øl og vise bilder av øl på sine hjemmesider.
02 Juli 2012 - 17:26

– Den brede støtten viser at sunn fornuft ikke alltid er jevnt fordelt mellom de som styrer og de som blir styrt, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen.

Han tror folk virkelig ser hvor urimelig regelverket er.
– I dag får verken Bryggeriforeningen eller bryggeriene lov til å vise bilder av alkoholholdig øl, glass med øl, eller øl sammen med mat. Vi får heller ikke lov til å drive forbrukerinformasjon om øl eller lenke til nyhetsartikler om øl, sier han.

Helsedirektoratets pålegg har ført til at Bryggeriforeningen har sladdet ølbildene på sine hjemmesider.

Folkets støtte

– Undersøkelsen viser at flere enn åtte av ti over hele landet, i alle aldersgrupper, både menn og kvinner, støtter oss. Hele 70 prosent svarer at de selv ønsker informasjon om øl, om smak til ulikt øl og hvilke øltyper som passer til forskjellig mat.

Nome synes det er et overgrep å nekte forbrukerne nøktern informasjon om hva en øl inneholder, hvordan den smaker og hvilken mat den passer til.

I dag finnes det over 500 ulike ølmerker å få kjøpt i Norge, mangfoldet av øltyper med svært forskjellig smak og alkoholstyrke er enormt.
– Alkoholpolitisk er det et paradoks at staten, gjennom Vinmonopolet, gir detaljert informasjon om importert vin og sprit, men forbyr den samme informasjonen om alkoholsvakt øl.

Bryggeriene ønsker å nå ut med informasjon om ingrediensene i øl, tilvirkningsmåte, smak, bruksområde, farge, serveringstemperatur, alkoholstyrke og anbefalte serveringsglass.
– Vi ønsker også å kunne legge ut denne informasjonen på bryggerienes og bransjeforeningens nettsider, på forhandlere og serveringssteders nettsider, og i brosjyremateriell på salgs- og serveringssteder.

Avventer

Nome tror ikke noe kommer til å skje før tidligst etter neste valg.
– Vi har tatt opp saken med de fleste partiene på Stortinget og møter alt fra forståelse til full støtte. Ingenting kommer til å skje fra forvaltningen nå, men etter et eventuelt regjeringsskifte har vi godt håp om at hele reklamebestemmelsen blir gjennomgått på nytt og endret på noen punkter som er viktige for oss.

Nome ønsker ikke å oppheve forbudet mot alkoholreklame, men han ønsker at det skal være mulig å gi nøktern forbrukerinformasjon på plattformer som publikum selv oppsøker, slik som på nettet og der produktene selges.

Foto: Dag Øyvind Olsen, Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen
+

Worlds50Best: Kadeau er tredje beste restaurant i Norden - møt mannen bak suksessen

Selvlært, introvert og stille: Dette til tross er Nicolai Norregaard blitt en kokkestjerne ulik de fleste andre og med totalt 3 Michelinstjerner for sine restauranter Kadeau på Bornholm og i København.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du juniutgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar deg med til Paris, Burgund, Cahors, Alsace og det skotske høylandet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her