Julemat

Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv

Lag leverposteien selv

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.
13 Desember 2025 - 08:45

Nystekt leverpostei utfordres bare av nybakt brød når det gjelder hva som får smakssansene til å vibrere. Å fylle huset med dufter som assosieres med jul, er uhyre stemnings-og forventningsskapende.

Tykke skiver

Hjemmelaget leverpostei overgår dessuten alltid kjøpeleverpostei, i hvert fall gir følelsen av å ha laget noe så godt selv ekstra verdi på smaksskalaen.

Leverpostei er imidlertid ikke bare noe som klines tynt utover brødskiva, la gå at du gjør det med kjøpeleverposteien i lightklassen til hverdags, når kalori- og kronetelling dominerer agendaen. Men den egenproduserte må nytes i tykke skiver, slik du ganske sikkert har fått den servert i Danmark.

Der vet de nemlig å sette pris på god leverpostei. Men den behøver slett ikke stables oppå en brødskive. Lun leverpostei er nemlig perfekt kveldskos, og en velfortjent belønning etter innsatsen i juleverkstedet.

Sesongvare

Dette er et typisk produkt av slaktetida, og særlig i områder med mye svin, som i Danmark, Nord-Tyskland og Sentral-Italia. Alt skulle nemlig utnyttes.

Men svinelever har ikke andre attraktive bruksområder. I motsetning til storfelever er den ikke like god å tilberede hel eller stekt som biff. Derfor er svinelever det som brukes i tradisjonell posteiproduksjon. 

Den er dog ikke lett å få tak i i fersk tilstand. Det er imidlertid ingen ting i veien for å bruke den mer tilgjengelige storfeleveren til den hjemmelagete posteien. Og får du tak i kalvelever, blir det en luksuspostei. Får du tak i riktig mye, bør du dessuten legge litt til side som du steker hel.

Svært udrøy

Det er mange måter å krydre en postei på. Den klassiske danske varianten er med ansjos og krydder som allehånde. Dette er aromaer som matcher den kraftige leversmaken veldig godt.

Friske urter og hvitløk er en helt annen vei å gå som gir en smak mer i retning av Italia. Siden smaken og opplevelsen blir så forskjellig, bør du lage en av hver. 

Hjemmelaget leverpostei kan ligge en uke i kjøleskapet, og flere måneder i fryseren, så det lønner seg absolutt å lage mye i slengen. Dessuten er nystekt leverpostei svært udrøy - rett og slett fordi den smaker så godt!

På de neste sidene finner du oppskriften på leverpostei og drikkeforslagene som vil gjøre juleverkstedet ekstra vellykket

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her