JULEMAT: Lag leverposteien selv i år

Julemat Hjemmelaget leverpostei

Nystekt leverpostei utfordres bare av nybakt brød når det gjelder hva som får smakssansene til å vibrere. Å fylle huset med dufter som assosieres med jul, er uhyre stemnings-og forventningsskapende.

Tykke skiver

Hjemmelaget leverpostei overgår dessuten alltid kjøpeleverpostei, i hvert fall gir følelsen av å ha laget noe så godt selv ekstra verdi på smaksskalaen.

Leverpostei er imidlertid ikke bare noe som klines tynt utover brødskiva, la gå at du gjør det med kjøpeleverposteien i lightklassen til hverdags, når kalori- og kronetelling dominerer agendaen. Men den egenproduserte må nytes i tykke skiver, slik du ganske sikkert har fått den servert i Danmark.

Der vet de nemlig å sette pris på god leverpostei. Men den behøver slett ikke stables oppå en brødskive. Lun leverpostei er nemlig perfekt kveldskos, og en velfortjent belønning etter innsatsen i juleverkstedet.

Sesongvare

Dette er et typisk produkt av slaktetida, og særlig i områder med mye svin, som i Danmark, Nord-Tyskland og Sentral-Italia. Alt skulle nemlig utnyttes.

Men svinelever har ikke andre attraktive bruksområder. I motsetning til storfelever er den ikke like god å tilberede hel eller stekt som biff. Derfor er svinelever det som brukes i tradisjonell posteiproduksjon. 

Den er dog ikke lett å få tak i i fersk tilstand. Det er imidlertid ingen ting i veien for å bruke den mer tilgjengelige storfeleveren til den hjemmelagete posteien. Og får du tak i kalvelever, blir det en luksuspostei. Får du tak i riktig mye, bør du dessuten legge litt til side som du steker hel.

Svært udrøy

Det er mange måter å krydre en postei på. Den klassiske danske varianten er med ansjos og krydder som allehånde. Dette er aromaer som matcher den kraftige leversmaken veldig godt.

Friske urter og hvitløk er en helt annen vei å gå som gir en smak mer i retning av Italia. Siden smaken og opplevelsen blir så forskjellig, bør du lage en av hver. 

Hjemmelaget leverpostei kan ligge en uke i kjøleskapet, og flere måneder i fryseren, så det lønner seg absolutt å lage mye i slengen. Dessuten er nystekt leverpostei svært udrøy - rett og slett fordi den smaker så godt!

På de neste sidene finner du oppskriften på leverpostei og drikkeforslagene som vil gjøre juleverkstedet ekstra vellykket

Hvis du følger våre råd om tilbehør og drikkevarer til, får den helt klart bein å gå på. Siden det er førjulstid, er juleøl og tilhørende akevitt nærliggende forslag, i hvert fall til den klassiske leverposteien.

Du trenger imidlertid et øl med mye maltpreg og  sødme for å møte leversmaken og samtidig klare sødmen i tilbehøret. Borg Juleøl som selges i vanlige butikker, er blant de rikere i denne kategori.en All maltsødmen balanseres av et flott skum og fin bitterhet. Nydelig til smakskraftig kost som dette.

Gammel best

Foretrekker du å kjøpe ditt juleøl på polet, er ølet med aner i nabobyen, nemlig Fredrikstad Juleøl en enda fyldigere match. De to prosentene ekstra alkohol gir enda mer sødme å møte leveraromaene med.

En akevitt som følger opp like godt er gode gamle Gammel Reserve .

 

Dens sammensatte krydderpreg og gode fylde kombinert med det flotte fatinnslaget balanserer svært godt mot kombinasjonen av lever, bacon og syltet løk. Et sikkert valg. 

En morsommere kombinasjon derimot, om enn forbeholdt de virkelige akevittelskerne, oppnås med Simers Oslo Aquavit .

Dette er en karvepreget akevitt som har tilbrakt en del år i fat. Resultatet er et meget komplekst brennevin.

I møtet med maten er det denne karvekomponenten, godt støttet opp av fatsødmen, som runder av leverpreget. 

Ny vin til posteien

Det er selvsagt fullt mulig å drikke vin til kveldskosen. Men rødvin er faktisk vanskelig i møte med lever. Vinen må være fruktig og ungdommelig i bærpreget samtidig som tanninene må være bløte og syrene behagelig friske, men den må ikke være for lett.

Beaujolais har lange erfaringer med å følge innmatretter siden det er de lokale mattradisjonene i området. Men det må være en beaujolais med mye sødme og god fylde.

Årets nye vin fra Jean-Paul Brun Beajoulais Noveau l'Ancien Vieilles Vignes 2018 som ble lansert tredje torsdag i november er i utgangspunktet en meget god kosevin, rund og god med mye søte røde bær og faktisk en veldig god match med leverposteien. Fjorårets utgave av den "ferdige" vinen, Jean-Paul Brun Beaujolais l'Ancien 2017 er et vel så godt alternativ og samtidig lettere å få tak i.

Litt restsødme gjør seg

Aller best til leverposteien, enten du velger den ene eller andre krydderblandingen, er en fyldig hvitvin med gode syrer og restsødme.

Weiser-Künstler Enkircher Ellergrub Riesling Spätlese 2016 er et godt valg.

En utrolig deilig vin som alene kan virke litt vel søt men som i møtet med kraftige aromaer som lever, bruker den sødmen som brekkstang. En himmelsk kombinasjon som kan nytes når som helst på året. 

På neste side finner du oppskriften på leverpostei

 

Hjemmelaget leverpostei

Fremgangsmåte

Basis:
Rens lever for hinner og årer og skjær i store biter. Kutt kjøtt, flesk og løk grovt. Ha alt i food processoren og kjør til en jevn finmalt masse.
 
Hvit saus:
Smelt smøret. Rør inn hvetemel og spe med melk. La småkoke et par minutter. Pisk inn potetmelet og sett til avkjøling. Pisk deretter inn eggene.

Bland det malte kjøttet og sausen veldig godt. Tilsett krydderblanding etter smak.

Krydderblanding til klassisk dansk leverpostei:
Finhakk ansjosen og bland med de øvrige krydderne. Ha dette i leverposteirøren.
 
Krydderblanding til italienskinspirert leverpostei:
Bland alle ingrediensene og tilsett leverposteirøren.

Før du tilsetter saltet i krydderblandingen, og i hvert fall hvis du er følsom overfor salt enten den ene eller andre veien, kan det lønne seg å steke liten prøvekake i steikepanna for å sjekke smaken.

Fordel leverposteirøren i to brødformer. Stek i vannbad (fyll en større form med vann og sett brødformene oppi) ved 180 grader i 55 minutter. La stå i formene i minst 10 minutter før du skjærer leverposteien opp i skiver à 1 cm.

Server de lune danske leverposteiskivene med sprøstekt bacon, syltet borretaneløk, potetsalat eller pannestekte poteter samt surdeigsrugbrød.

De italienske skivene passer best sammen med ristet brød, en tomatsalat og balsamicosirup.

Syltet borretaneløk:
La løken småkoke i laken i ca. 25 minutter til den er mør. Ta den ut og kok inn laken til ca ½ dl gjenstår. Hell over løken.
 
Balsamicosirup:
Kok til mindre enn en fjerdedel gjenstår. Brukes mest til pynt, uansett i små mengder da den er både syrlig og søt.

Resten av leverposteien deles opp i passe biter og fryses i påvente av julens late frokoster og koldtbord. Husk at dette er en veldig fin julegave som alltid vekker begeistring.

Hvis du venter til like oppunder jul med å lage leverposteien, kan du pynte den med aspic. Kjøp mørk buljonggelé i pose. Følg anvisningen på pakken. Legg først et tynt lag halvstivnet aspic på posteiens overflate og fordel deretter pynten oppå. Hell til slutt resten av aspicen på toppen og glatt ut med en oppvarmet kniv eller stekespade.

Her finner du mange oppskrifter med leverpostei 

Her finner du flere oppskrifter med pate og postei

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen