Julemat

Hjemmelaget leverpostei

Lag leverposteien selv i år

Lag leverposteien selv i år

Inviter noen venner til et juleverksted hvor dere lager leverpostei sammen og benytter anledningen til å smake på godsakene. Selvsagt med en forsmak på julen i drikkefølget.
Aase E. Jacobsen
30 November 2021 - 08:45

Nystekt leverpostei utfordres bare av nybakt brød når det gjelder hva som får smakssansene til å vibrere. Å fylle huset med dufter som assosieres med jul, er uhyre stemnings-og forventningsskapende.

Tykke skiver

Hjemmelaget leverpostei overgår dessuten alltid kjøpeleverpostei, i hvert fall gir følelsen av å ha laget noe så godt selv ekstra verdi på smaksskalaen.

Leverpostei er imidlertid ikke bare noe som klines tynt utover brødskiva, la gå at du gjør det med kjøpeleverposteien i lightklassen til hverdags, når kalori- og kronetelling dominerer agendaen. Men den egenproduserte må nytes i tykke skiver, slik du ganske sikkert har fått den servert i Danmark.

Der vet de nemlig å sette pris på god leverpostei. Men den behøver slett ikke stables oppå en brødskive. Lun leverpostei er nemlig perfekt kveldskos, og en velfortjent belønning etter innsatsen i juleverkstedet.

Sesongvare

Dette er et typisk produkt av slaktetida, og særlig i områder med mye svin, som i Danmark, Nord-Tyskland og Sentral-Italia. Alt skulle nemlig utnyttes.

Men svinelever har ikke andre attraktive bruksområder. I motsetning til storfelever er den ikke like god å tilberede hel eller stekt som biff. Derfor er svinelever det som brukes i tradisjonell posteiproduksjon. 

Den er dog ikke lett å få tak i i fersk tilstand. Det er imidlertid ingen ting i veien for å bruke den mer tilgjengelige storfeleveren til den hjemmelagete posteien. Og får du tak i kalvelever, blir det en luksuspostei. Får du tak i riktig mye, bør du dessuten legge litt til side som du steker hel.

Svært udrøy

Det er mange måter å krydre en postei på. Den klassiske danske varianten er med ansjos og krydder som allehånde. Dette er aromaer som matcher den kraftige leversmaken veldig godt.

Friske urter og hvitløk er en helt annen vei å gå som gir en smak mer i retning av Italia. Siden smaken og opplevelsen blir så forskjellig, bør du lage en av hver. 

Hjemmelaget leverpostei kan ligge en uke i kjøleskapet, og flere måneder i fryseren, så det lønner seg absolutt å lage mye i slengen. Dessuten er nystekt leverpostei svært udrøy - rett og slett fordi den smaker så godt!

På de neste sidene finner du oppskriften på leverpostei og drikkeforslagene som vil gjøre juleverkstedet ekstra vellykket

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge
+
Ukens vin

Sørfransk vinkos for hjemmepåsken til en liten penge

Denne økologiske rødvinen finnes dessuten i så å si alle polutsalg – og det til en veldig gunstig pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her