Champagne fra 1780 funnet i skipsvrak

Et stort antall intakte champagneflasker er funnet i et skipsvrak utenfor Åland.
Redaksjonen
20 Juli 2010 - 11:00

Det er mulig at det dreier seg om Veuve Clicquot fra 1780-talet. Funnstedet er nemlig midt i skipsleia for den gamle handelsruten mellom Stockholm og St. Petersburg, melder www.wownes.se. Og Veuve Clicquot var en viktig handelsvare over Sverige på vei til Russland på den tiden.

Uskadet last
I følge de svensk-ålandske dykkerne som fant vraket den 6. juli er det overraskende intakt. Hele interiøret er bevart. Foruten champagneflaskene og en del løsøre er også lasten uskadet. Hva den skjuler vil bli avdekket ved senere dykk.

På grunn av den lave temperaturen ved slike dyp og at trykket i champagneflaskene holder alt av sjøvann ute, er innholdet i flaskene i perfekt stand. Det er bare champagne som overlever under slike forhold har erfaring vist.

Ankeret er sporet
Den svenske champagneeksperten Richard Juhlin er svært opphisset over funnet. Han tror det kan dreie seg om verdens eldste gule enke som fortsatt kan drikkes:

- Ankeret på korken forteller at det er Veuve Clicquot. De kunne også være Blanquette de Limoux, men jeg er 98 prosent sikker på at det er Veuve Clicquot siden det ikke var så mange andre merker som ble eksportert på det tidspunktet.

Ny verdensrekord?
Men fortsatt er det bare spekulasjoner rundt innholdet. Et fransk laboratorium analyserer nå flaskenes opprinnelse. Med litt hell vil man kunne slå fast så vel eksakt årstall som hvilken spesifikk leveranse flaskene tilhørte.

Den franske interessen for funnet er stor. Om det er snakk om ekte vare, har vi også fått en ny verdensrekord (den gamle er på 184 år). Hvem som eier flaskene er uklart, men det er ikke dykkerne. Trolig blir det ålandske eller finske myndigheter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her