Christian Seely kjøper Quinta do Romaneira

Sjef for franske AXA Millésimes, Christian Seely, har nettopp kjøpt den kjente men nedkjørte portvinprodusenten - Quinta do Romaneira. Kjøpesummen var 10 millioner euro.

Seelys planer for vingården er å renovere den tilbake til topp stand samt bygge et tilhørende luksushotell. Seelys prosjekt, som ikke har noen sammenheng med hans rolle i AXA, er kommet i stand sammen med en rekke private franske og britiske investorer.

Quinta do Romaneira er en vingård, beliggende i Douro-dalen, og er på omlag 450 hektar. Kun 70 av disse består av vinproduserende planter. Resten av vinmarkene er overlatt til seg selv, og vingården er etter forholdene svært nedkjørt.

- Det har tidligere vært produsert svært gode viner her, men Romaneiras selve storhetstid var for omlag 70 år siden, forteller Seely.
- Årsaken til at vi nå overtar denne vingården er dens strålende plassering, med kun tre km. til elven og ikke minst de muligheter den har for kombinert drift av vinmarker og hotell.
- Jeg er overbevist om at vi her har en vinmark der jordsmonnet har stort potensiale til å lage store viner. Derfor kjøper vi dette, fortsetter han.

Seely er ikke ukjent med slike eiendomsprosjekt. Hans rolle i AXA er nettopp et resultat av at han med ekstrem suksess etter kjøpet av Quinta do Noval i 1993 klarte å gjøre også denne produsenten til et av de aller heteste navn innen portvin. Dette bør være med på å gi ham god standing ifht. det nye prosjektet.

Planen er å over de neste 10 årene produsere 50 prosent vintage port og late bottled port samt 50 prosent høykvalitets rød- og hvitvin.

Når det gjelder hotellet har Seely slått seg sammen med hotellmannen Thierry Teyssier. Han er best kjent fra luksushotellet Dar Ahlam (drømmenes hus) i Marocco. Teyssier ønsker å lage et liknende hotell i denne vinmarken i Douro. Hotellet, som etter planen skal åpne i 2006, skal få et portugisisk navn med tilsvarende betydning.

Seely vinifiserte i høst sin første årgang med druer fra Romaneira. Hans neste plan er å replante 40 hektar vinmark.

- Jeg har hatt Romaneira under oppsyn i lang tid. Det var simpelthen siste sjanse til å sikre seg vinmark med topp potensial. Den er perfekt, og potensialet er som sagt unikt, forteller Seely.

Kilde: Decanter

Les mer om Christian Seely her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen