Dansk motstand mot TINEs ostetoll-forslag

Dansk motstand mot TINEs ostetoll-forslag

Det danske bondelaget reagerer kraftig på at TINEs ønske om økt toll på utenlandske faste hvitoster.
12 Mars 2012 - 11:36

TINE ønsker høyere tollmurer for å beskytte Jarlsberg og Norvegia i det norske markedet, skriver Aftenposten. Forslaget opprører det danske bondelaget, skriver Aftenposten.

Halvparten av den importerte osten til Norge kommer fra våre naboer i sør, og økt toll vil derfor ramme danske bønder spesielt hardt. Dersom TINE vår viljen sin kan det føre til at tollen på danske fastoster tilsvarer 260 prosent, skriver business.dk.

LES OGSÅ: Vil stenge Brie og Camembert ute

– De prøver på denne måten å sikre høyere priser til deres egne bønder, men det er ikke troverdig. De har fått større melkekvoter, men i fjor var det likevel mangel på smør. Nå prøver de på samme måte å hindre osteimport, sier sjefkonsulent Kristian Svendsen i det danske bondelaget Landbrug & Fødevarer til Berlingske Nyhedsbureau. Svendsen har tatt kontakt med det norske utenriksdepartementet.

Nils T. Bjørke, leder i Norsk bondelag, sier til Aftenposten at saken handler om at norske bønders inntekter ikke skal sakke akterut i forhold til andre yrkesgrupper.

– Spørsmålet om ostetoll handler om man vil opprettholde norsk landbruk og sikre norsk melkeproduksjon.

Salget av Norvegia økte med 10,3 prosent, mens salget av Jarlsberg økte med 14,5 prosent i fjor.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her