Dansk motstand mot TINEs ostetoll-forslag

Dansk motstand mot TINEs ostetoll-forslag

Det danske bondelaget reagerer kraftig på at TINEs ønske om økt toll på utenlandske faste hvitoster.

TINE ønsker høyere tollmurer for å beskytte Jarlsberg og Norvegia i det norske markedet, skriver Aftenposten. Forslaget opprører det danske bondelaget, skriver Aftenposten.

Halvparten av den importerte osten til Norge kommer fra våre naboer i sør, og økt toll vil derfor ramme danske bønder spesielt hardt. Dersom TINE vår viljen sin kan det føre til at tollen på danske fastoster tilsvarer 260 prosent, skriver business.dk.

LES OGSÅ: Vil stenge Brie og Camembert ute

– De prøver på denne måten å sikre høyere priser til deres egne bønder, men det er ikke troverdig. De har fått større melkekvoter, men i fjor var det likevel mangel på smør. Nå prøver de på samme måte å hindre osteimport, sier sjefkonsulent Kristian Svendsen i det danske bondelaget Landbrug & Fødevarer til Berlingske Nyhedsbureau. Svendsen har tatt kontakt med det norske utenriksdepartementet.

Nils T. Bjørke, leder i Norsk bondelag, sier til Aftenposten at saken handler om at norske bønders inntekter ikke skal sakke akterut i forhold til andre yrkesgrupper.

– Spørsmålet om ostetoll handler om man vil opprettholde norsk landbruk og sikre norsk melkeproduksjon.

Salget av Norvegia økte med 10,3 prosent, mens salget av Jarlsberg økte med 14,5 prosent i fjor.

Forsiden akkurat nå

Vinkurs: Vin fra California

Lær alt om hvorfor californiske viner er så populære nå. Master of Wine, Mai Tjemsland tar deg med på en smaksrunde

Vin fra California er i vinden som aldri før. Det er ikke rart når kvaliteten er så høy, prisene så gunstige og variasjonen så stor. Bli med Master of Wine, Mai Tjemsland, på en rundtur blant disse fantastiske vinene. Les hele saken

Til toppen