TINE vil stenge Brie og Camembert ute

TINE vil stenge Brie og Camembert ute

Krever beskyttelse av egne produkter gjennom enda høyere toll på utenlandsk ost av alle slag.

- Vi vil at barrieren for å importere ost blir større. Det må til for å trygge de norske produktene, sier konserndirektør Stein Øiom i TINE til Aftenposten.
Han avviser at TINE bare ønsker Norvegia og Jarlsberg på norske matbord.

- Nei da, vi har norsk Brie og Camembert, blant annet fra Dovre. Den er god, den, sier TINE-sjefen.

Økte med 14 prosent

I fjor økte importen av utenlandsk ost med 14 prosent til 11.000 tonn ost. En faretruende stor økning, mener TINE. Derfor tar selskapet til orde for å endre tollsatsene fra kroner til prosentsats.

LES OGSÅ: Tine med historisk avtale

Det vil si at tollsatsen skal styres av en prosentsats av hvor mye osten koster der den kommer fra. I dag er det en fast kronesats pr. kilo, uavhengig av pris og kvalitet. I dag er tollsatsen 27 kroner per kilo importert ost, uavhengig av pris og kvaltiet. Dersom det innføres en prosentsats, vil oster som i utgangspunktet er dyre bli enda dyrere.

- Vi ser at vi stadig får flere sterke og offensive multinasjonale konkurrenter som forsøker seg i Norge. Det må vi forholde oss til, sier Øiom.

LES OGSÅ: Nykommer fra nord ble årets ost

Den samlede importen av meierivarer økte med 26 prosent. Tallet inkluderer import av utenlandsk smør til et land i smørkrise.

- Vi som markedsaktør uttrykker vår holdning, og da håper vi at vi får gjennomslag, sier Øiom. Han legger ikke skjul på at dette er ett av innspillene til årets jordbruksforhandlinger.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen