TINE vil stenge Brie og Camembert ute

TINE vil stenge Brie og Camembert ute

Krever beskyttelse av egne produkter gjennom enda høyere toll på utenlandsk ost av alle slag.
20 Februar 2012 - 12:09

- Vi vil at barrieren for å importere ost blir større. Det må til for å trygge de norske produktene, sier konserndirektør Stein Øiom i TINE til Aftenposten.
Han avviser at TINE bare ønsker Norvegia og Jarlsberg på norske matbord.

- Nei da, vi har norsk Brie og Camembert, blant annet fra Dovre. Den er god, den, sier TINE-sjefen.

Økte med 14 prosent

I fjor økte importen av utenlandsk ost med 14 prosent til 11.000 tonn ost. En faretruende stor økning, mener TINE. Derfor tar selskapet til orde for å endre tollsatsene fra kroner til prosentsats.

LES OGSÅ: Tine med historisk avtale

Det vil si at tollsatsen skal styres av en prosentsats av hvor mye osten koster der den kommer fra. I dag er det en fast kronesats pr. kilo, uavhengig av pris og kvalitet. I dag er tollsatsen 27 kroner per kilo importert ost, uavhengig av pris og kvaltiet. Dersom det innføres en prosentsats, vil oster som i utgangspunktet er dyre bli enda dyrere.

- Vi ser at vi stadig får flere sterke og offensive multinasjonale konkurrenter som forsøker seg i Norge. Det må vi forholde oss til, sier Øiom.

LES OGSÅ: Nykommer fra nord ble årets ost

Den samlede importen av meierivarer økte med 26 prosent. Tallet inkluderer import av utenlandsk smør til et land i smørkrise.

- Vi som markedsaktør uttrykker vår holdning, og da håper vi at vi får gjennomslag, sier Øiom. Han legger ikke skjul på at dette er ett av innspillene til årets jordbruksforhandlinger.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her