Danske mateksperimenter

Danske myndigheter satser sterkt på å posisjonere landets gastronomi som ledende internasjonalt gjennom sitt MadExperimentarium.
Redaksjonen
25 Mars 2010 - 16:10

Den danske matminister, Henrik Høegh, arbeider med å få det uoffisielle kokke-VM, Bocuse d'Or, til Danmark i 2012.

- Slik kan vi "brande" dansk gastronomi og styrke kokkenes posisjon både nasjonalt og internasjonalt. Det vil være med på å sette Danmark på kartet, sier Høegh til politiken.dk.

Kokker som har behov for å eksperimentere og utvikle nye matideer, vil få mulighet til det gjennom det nye MadExperimentarium som en arbeidsgruppe tilhørende Matministeriet, drøfter akkurat nå.

- Det er satt av ganske mye penger for å få noen av de beste danske kokkene med i MadExperimentariet, og de vil selvfølgelig få vederlag for sine aktiviteter der, påpeker Høegh.

MadExperimentariet skal bygge bro mellom gode råvarer og danske forbrukere.
Det skal fremme matvarekvalitet, sette fokus på mathåndverket, forståelsen for god mat og sunt kosthold, samt være et slags vitenskapelig laboratorium på tvers av matvareindustrien, den gastronomiske sektor, råvaretilbydere og forbrukere.

En av tankene bak MadExperimentariet er også at dyktige kokker kan møtes for å utvikle nye matkonsepter slik at dansk gastronomi hele tiden utvikler sig.

- Mange kokker har ikke de nødvendige fasiliteter til å utvikle det de ønsker. Det vil de kunne få i MadExperimentariet, forklarer Louise Steenstrup, fullmektig ved matministerens kontor.

Hvordan det nye MadExperimentarium skal settes sammen er ennå ikke avklart. Utvalget leverer sitt forslag i slutten av mai måned.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.
Matkurs og vinkurs
Cocktailkurs i Oslo

Cocktailkurs: Lær å lage klassiske cocktails - med en tvist.

Den 11. september inviterer vi til et eksklusivt cocktailkurs hvor du lærer å lage 5 cocktails. Det er begrenset antall plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her