De fem store

Chilensk vinindustri er fortsatt dominert av de fem familiene som var pionerer på 1800-tallet. Undurraga er en den eneste som har beholdt full kontroll innen familien.
Aase E. Jacobsen
04 April 2002 - 01:01

Bak de for vinforbrukeren kjente merkenavnene Undurraga, Santa Rita, Concha y Toro, Santa Carolina og San Pedro står fem mektige familier med nære bånd. Alle kom til Chile fra Spania, særlig Baskerland, og alle hadde store drømmer om et rikere liv. Og det fikk de til de grader. Disse fem familienes navn kontrollerer 50 prosent av den i dag enorme vinindustrien i Chile. Som henter druer fra hele 103.876 hektar (2000) og selger i alt 504 millioner liter hvorav 58 prosent eksporteres (2001).

De fem store har imidlertid fått mange konkurrenter. Fra 1980 til 1990 gikk antall vinprodusenter i Chile opp fra 10 til over 100! Og utviklingen de siste 10 årene har ikke stått tilbake, heller tvert i mot. I dag teller den drøyt 200 ulike bodegas.

40 prosent av Chiles drueavlinger kommer fra vingårder av varierende størrelse, stort sett på 10 til 200 hektar, som ikke lager vin selv. Det er denne delen av vinindustrien som forsyner land som Norge med billig chilensk bulkvin, og det er disse vinbøndene som vil lide hvis etterspørselen etter slik vin skulle gå ned. Investeringene i disse vinmarkene varierer sterkt og mulighetene til å konvertere til kvalitetsdruer er dermed begrenset for deler av denne næringen, i alle fall på kort sikt. De store husene er i stor grad selvforsynte hva angår råstoff til vin eksportert i flaske.

Det er i hvert fall Undurraga med sine 1000 hektar. Å være stor koster imidlertid. Men mens de øvrige fire store har hentet inn ekstern kapital og overlatt kontrollen i ulik grad til profesjonelle forretningsfolk, er Undurraga alene om å beholde styringen i familien. Hvilket må være utfordring ikke bare rent finansielt men også fordi chilenerne ligger i verdenstoppen hva antall barnefødsler pr kvinne angår (4,5), også blant overklassen hvor vinindustriens familier hører hjemme.

- De store familiene skaper alltid problemer når arveoppgjøret kommer, men hos Undurraga har det helt fra starten vært en klar policy på dette området; den av arvingene med de beste forutsetningene for å lede bedriften videre har fått dette vervet og dermed måttet kjøpe ut de andre, understreker eksportsjefen Javier Fuchslocher som derimot ikke tilhører familien.

Foto: Aase E. Jacobsen og Undurraga

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her