De fem store

Chilensk vinindustri er fortsatt dominert av de fem familiene som var pionerer på 1800-tallet. Undurraga er en den eneste som har beholdt full kontroll innen familien.
Aase E. Jacobsen
04 April 2002 - 01:01

Bak de for vinforbrukeren kjente merkenavnene Undurraga, Santa Rita, Concha y Toro, Santa Carolina og San Pedro står fem mektige familier med nære bånd. Alle kom til Chile fra Spania, særlig Baskerland, og alle hadde store drømmer om et rikere liv. Og det fikk de til de grader. Disse fem familienes navn kontrollerer 50 prosent av den i dag enorme vinindustrien i Chile. Som henter druer fra hele 103.876 hektar (2000) og selger i alt 504 millioner liter hvorav 58 prosent eksporteres (2001).

De fem store har imidlertid fått mange konkurrenter. Fra 1980 til 1990 gikk antall vinprodusenter i Chile opp fra 10 til over 100! Og utviklingen de siste 10 årene har ikke stått tilbake, heller tvert i mot. I dag teller den drøyt 200 ulike bodegas.

40 prosent av Chiles drueavlinger kommer fra vingårder av varierende størrelse, stort sett på 10 til 200 hektar, som ikke lager vin selv. Det er denne delen av vinindustrien som forsyner land som Norge med billig chilensk bulkvin, og det er disse vinbøndene som vil lide hvis etterspørselen etter slik vin skulle gå ned. Investeringene i disse vinmarkene varierer sterkt og mulighetene til å konvertere til kvalitetsdruer er dermed begrenset for deler av denne næringen, i alle fall på kort sikt. De store husene er i stor grad selvforsynte hva angår råstoff til vin eksportert i flaske.

Det er i hvert fall Undurraga med sine 1000 hektar. Å være stor koster imidlertid. Men mens de øvrige fire store har hentet inn ekstern kapital og overlatt kontrollen i ulik grad til profesjonelle forretningsfolk, er Undurraga alene om å beholde styringen i familien. Hvilket må være utfordring ikke bare rent finansielt men også fordi chilenerne ligger i verdenstoppen hva antall barnefødsler pr kvinne angår (4,5), også blant overklassen hvor vinindustriens familier hører hjemme.

- De store familiene skaper alltid problemer når arveoppgjøret kommer, men hos Undurraga har det helt fra starten vært en klar policy på dette området; den av arvingene med de beste forutsetningene for å lede bedriften videre har fått dette vervet og dermed måttet kjøpe ut de andre, understreker eksportsjefen Javier Fuchslocher som derimot ikke tilhører familien.

Foto: Aase E. Jacobsen og Undurraga

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En skvett juleøl gir laksen et solid kick i denne friske salaten
Dagens rett

En skvett juleøl gir laksen et solid kick i denne friske salaten

Juleøl er fantastisk ikke bare ved siden av mat, men også som en ingrediens i selve retten. Har du rester etter helgen, får du bruk for det her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her