Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
cocktailbar
De tar spritzbølgen videre
Foto: (Julie H. Amundsen)

De tar spritzbølgen videre

I kjølvannet av suksessen Aperol spritz kommer også det obligatoriske tilbehøret, aperitivo. På cocktailbaren Couch på Grünerløkka i Oslo er målet å få stadig flere til å både drikke og småspise, samtidig som tilbudet av aperitivovennlige drinker er betyd
Aase E. Jacobsen
07 September 2018 - 10:02

Aperitivo er italiensk for fingermat som serveres sammen med drinken, og gjerne noe mer enn bare nøtter eller chips. Trenden startet allerede på 1990-tallet i trendbyene Milano og Firenze, og eksploderte under finanskrisen siden mange spisegjester kuttet ned på matbudsjettet, men holdt barbesøket hellig.

Aperitivo er en logisk videreutvikling av Aperol spritz-bølgen som nå trolig er på sitt aller høyeste her til lands. Men aperitivo er likevel mer enn et følge til denne populære drinken. Det er noe som passer til en lang rekke av dagens drinker med lavere alkoholinnhold, såkalt low abv. Det er bakgrunnen for cocktailbaren Couchs nyorientering, ifølge eier Erkan Yelkenci og barsjef Radko Urbanyak.

Flamingo rosa består av Martini Ambrato og grapefruktsoda. Foto: Julie H. Amundsen

Storselgeren utfordres

Couch’ aperitivovennlige meny består av fire ulike spritz-er og enda flere spesialdesignete drinker som alle har det til felles at de kan følge en eller flere av aperitivo-ene - eller nytes alene.

- Mens Aperol spritz og negroni er det som vanligvis tilbys til aperitivo, enten det er i Italia eller London, prøver vi å ha et mer sammensatt tilbud, forteller Erkan.

Aperol spritz er selvsagt storselgeren. – Og den gjør vi ingenting med, påpeker Radko. Men interessen for de tre andre spritz-ene har økt siden lanseringen av konseptet tidligere i sommer.

– Sist helg solgte vi faktisk like mange av hver, sier Erkan.

Mai Tai spritz. Foto: Julie H. Amundsen

Hos Couch kommer spritz-ene fra keykegs. Det effektiviserer serveringen samtidig som kvaliteten er på topp.

Det alle spritz-ene har til felles er prosecco: Mai Tai Spritz består dessuten av Bacardi Fuego, amaretto, orgeat, appelsin og sitron, Hugo Spritz er St. Germain og soda og Little Bitter Spritz er Martini Rubino og Martini Bitter.

I tillegg har de laget en vri på originalen som heter Spritz al caffe, som er kaffeinfusert Aperol med kaffebønner på toppen. – Den ser helt ut som en Aperol spritz, men har det lille overraskende elementet av kaffe som matcher appelsinaromaen veldig godt, forteller Erkan.

Om Aperol spritz har vært en «landeplage» gjennom tidenes sommer, er det egentlig ikke en sommerdrink. Aperol har hatt en økning på 150 prosent så langt sammenlignet med i fjor, ifølge Sigbjørn Hennum Lie, produktansvarlig hos importøren Prizelius. Han mener det er to høysesonger for Aperol i løpet av året, vinter- og påskesesongen i høyfjellene, og sommer i storbyer og langs kysten.

En generasjonsting

Di Averna Sour. Foto: Julie H. Amundsen

Og utestedene som har solgt mest Aperol i år er Dr. Holms på Geilo og Skur 33 i Oslo. Sigbjørn mener det er det gode været både i påsken og i sommer som har gitt det ekstra salgsløftet i år.

- Kaffe-spritzens popularitet kommer definitivt til å holde seg utover høsten. I tillegg vil vi utvikle flere spritz-varianter i retning av mer krydrete varme toner, forklarer Radko.

Il Diamante Fizz til aperitivo med italiensk spekemat. Foto: Julie H. Amundsen

På Couch har de satt sammen tre ulike aperitivo-alternativer, en med italiensk spekemat – den mest populære, i tillegg en med ost og spekemat, og en ren vegetartallerken. I motsetning til det som er ideen bak aperitivo fra Italia, er det på Couch mer enn bare en munnfull eller selvbetjening fra en buffet, og heller ikke gratis. – Det ville ikke fungert her i Norge med vårt kostnadsnivå, mener Radko som sikter til steder hvor du betaler noen få euro for mat og drikke.

– Aperitivo hos oss er et enkelt tilbud, vi har jo ikke et restaurantkjøkken her, men mye bedre enn vanlig barsnacks, og ikke koster det særlig mye mer heller, mener Erkan. – Vi er først og fremst en bar og det er drinkene som er vårt hovedfokus.

I løpet av en lørdag kan de selge 70 porsjoner med aperitivo. – Men vi er fortsatt i startfasen. Vi har derfor begynt med bordservering for å forklare selve konseptet med aperitivo, sier Erkan og legger til:

Couch het Tea Lounge før. Foto: Julie H. Amundsen

- Det er helt klart en generasjonsting siden det stort sett er folk over 30 som velger aperitivo ved siden av drinken, sier Erkan. – Og det er bra for de er generelt mye mer opptatt av hva de drikker og har mer kunnskap om cocktails. Han ønsker at folk ikke bare skal minnes fredagen på Couch på grunn av drinkene, men hele opplevelsen.

Også sterkere utgaver

Det så spise samtidig som du drikker, selv om det bare er et glass av noe, er fortsatt veldig unorsk, men ifølge Erkan og Radko er det en klar tendens i at dette er i ferd med å endre seg.

Aperitivo-drinkene har, ved siden av at de har forholdsvis lavt alkoholinnhold, det til felles at de alle inneholder en eller annen form for bitter. – I dag er folk veldig vant til bitterkarakter, takket være negronibølgen, og for så vidt også aperol og gin tonic, sier Radko. – Men vi bruker gjerne en vermut for å pakke inn bittertonene. 

Di Averna Sour er med Averna, agurk, sitrus og pepper. Flamingo Rosa er rett og slett Martini Ambrate og grapefruktsoda. Il Diamante Fizz er med Aperol, vermut, mandarin, sitron og honning.

Men andre er mer alkoholsterke og beregnet på et mer viderekomment cocktailpublikum, som klassisk negroni, Paper Plane som er Bulleit Bourbon, Aperol, Nonino Amaro og sitron og Smoked Old Fashioned med Bulleit Bourbon, Angostura, orange bitters og lapsang souchong-te.

  Foto: Julie H. Amundsen

I tillegg har de en sidemeny med ulike tolkninger av daiquiri og mojito, deriblant Mojito Frutta som er med hvit rom, lime og mynte samt jordbær- og kiwi-te.

Ville ikke være institusjon

I ukedagene er det oftere øl og vin enn cocktails folk vil ha. For å øke det autentiske aperitivopreget, ønsker de flere italienske øl på menyen. Og ikke minst ser de på vermutfenomenet. – Men vi tar det skritt for skritt. Vi tror ikke folk er helt klare for et rent vermutkonsept ennå, funderer Erkan.

Radko Urbanyak og Erkan Yelkenci byr på aperitivo til nye spritz-drinker. Foto: Julie H. Amundsen

- Noen ganger vet man ikke helt hvorfor eller når noe slår an. Uten drahjelp fra prosecco hadde neppe Aperol opplevd en slik gigavekst. At gin tonic ble en slik suksess, er vel så mye på grunn av all den gode tonicen som kom på markedet som alle de nye ginmerkene, mener Erkan.

Ginbølgen er en Erkan har ridd godt på. Han åpnet nemlig Chair i 2014 som den første baren til å spesialisere seg på gin tonic. 

Selv begynte Erkan på Tea Lounge for ti år siden som barsjef og overtok stedet i 2017 da det ble lagt ut for salg. Navnebyttet skjedde imidlertid først samtidig med at konseptet ble byttet til aperitivo.

– Jeg var veldig redd for å endre navn på Tea Lounge siden den har eksistert siden 1999, og sammen med Bar Boka (og Parkteateret, red.anm.) var den som introduserte cocktails på Løkka. Men da jeg skjønte at folk så på Tea Lounge som en «institusjon», innså jeg at det var på tide å gjøre noe, ler Erkan.

Erkan og Radko har jobbet sammen både på Tea Lounge og Chair. – Det var naturlig å hente Radko tilbake da vi overtok Tea Lounge, forteller Erkan. Radko har også bakgrunn fra Himkok og ble for øvrig nummer to av de norske deltakerne i World Class Nordic 2016. 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Eggene er kjøpt inn og besøket er på vei. Dette er triksene du trenger for den perfekte eggerøren
+
Klubbkokken serverer
Perfekt eggerøre

Eggene er kjøpt inn og besøket er på vei. Dette er triksene du trenger for den perfekte eggerøren

Egg smør og salt er alt du trenger for suksess. Med disse enkle grepene får du saftig og fløyesmyk eggerøre som smaker himmelsk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig
Dagens rett
Ekte rømmegrøt

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig

Men prøv ikke å lage den med lettrømme - det blir ikke det samme. Om du synes rømmegrøt er mektig, server den i veldig små porsjoner slik de gjør på Maaemo til stor begeistring hos de mange utenlandske gjestene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol
+
Test
15 bobleviner i basis mellom 114 og 190 kroner

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol

Det er fullt mulig å få tak i lekre bobler selv i budsjettklassen og selv om det er få dager igjen til den store dagen. Her er våre forslag mellom

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig
Ukens kake
Jordbærkake med vaniljekrem og pasjonscurd

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig

Jordbær, pasjon og vanilje. En slik kake går i en egen mage. Lettlaget er den dessuten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig
Dagens rett
Ekte rømmegrøt

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig

Men prøv ikke å lage den med lettrømme - det blir ikke det samme. Om du synes rømmegrøt er mektig, server den i veldig små porsjoner slik de gjør på Maaemo til stor begeistring hos de mange utenlandske gjestene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus

Forsiden akkurat nå - 4

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her